Σάββατο, Αυγούστου 27, 2011

ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ


Αλλαξε η αγορά του βρετανικού Τύπου μετά το κλείσιμο της μεγαλύτερης κυριακάτικης εφημερίδας της χώρας, της «News of the World» στις 10 Ιουλίου; Ναι, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που αφορούν τις πωλήσεις των εφημερίδων για τον μήνα Ιούλιο, καθώς πολλοί από τα 2,6 εκατομμύρια Βρετανούς που αγόραζαν την εφημερίδα του Ρούπερτ Μέρντοκ και έμειναν «ορφανοί» στράφηκαν σε άλλες.
Συνολικά όλες οι εκδόσεις του Σαββατοκύριακου γνώρισαν άλμα στις πωλήσεις τους, δύο όμως ήταν οι μεγάλοι νικητές. Κατ' αρχάς ο όμιλος Trinity Mirror, στον οποίο ανήκει η «Sunday Mirror», καθώς και το περιοδικό «People», αλλά και άλλες περιφερειακές εφημερίδες.
Ο όμιλος κέρδισε συνολικά περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο νέους αναγνώστες, εκ των οποίων οι 700.000 στράφηκαν στην «Sunday Mirror» που έφθασε να πουλάει τον Ιούλιο πάνω από 1.800.000 αντίτυπα. Η εφημερίδα προσέλκυσε τους αναγνώστες τής «News of the World» βάσει μιας στρατηγικής που βασίστηκε στη χρήση εντυπωσιακών τίτλων, αλλά και - όπως όλοι οι ανταγωνιστές της - στη μείωση της τιμής. Θετικά αντέδρασαν στις εξελίξεις αυτές και οι αγορές, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί σημαντικά - περίπου 15% - η τιμή των μετοχών του ομίλου. Ομως μέσα στην ευφορία δεν λείπουν και οι αναλυτές που προειδοποιούν ότι ο όμιλος και η δημοφιλής κυριακάτικη εφημερίδα του μπορεί να εμπλακούν στο σκάνδαλο των παράνομων υποκλοπών που οδήγησε στο κλείσιμο της «News of the World».
Η άλλη κυριακάτικη εφημερίδα που επωφελήθηκε είναι η «Mail on Sunday». Η συντηρητική εφημερίδα, που άλλαξε πιο έντονα από τις άλλες τον τελευταίο καιρό, κέρδισε 300.000 νέους αναγνώστες τον Ιούλιο, γεγονός που την έφερε στην πρώτη θέση της κυκλοφορίας με περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια αντίτυπα. Κάτι που έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν οι διαφημιστές: «Η Mail on Sunday», ανέφερε η διαφήμισή της, «πούλησε περισσότερα αντίτυπα από όλες τις σοβαρές ανταγωνιστικές της εφημερίδες, μαζί: τις "Sunday Τimes", "Sunday Telegraph" και "Independent on Sunday"».
Οσον αφορά τις καθημερινές εφημερίδες, η αύξηση στις πωλήσεις δεν ήταν τόσο θεαματική. Η κυκλοφορία τους όμως φαίνεται να σταθεροποιείται σε σύγκριση με τον Ιούνιο, κυρίως λόγω των μεγάλων διαστάσεων που πήρε το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και λόγω του θανάτου της Εϊμι Γουάινχαουζ. Η «Daily Telegraph», η οποία το 2009 είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο με τα έξοδα των βουλευτών, παραμένει η μεγαλύτερη «σοβαρή» καθημερινή εφημερίδα στη Μεγάλη Βρετανία πουλώντας 640.000 αντίτυπα. Οι έγκυροι «Times» φαίνεται ότι διασώθηκαν από το σκάνδαλο που έπληξε τον Ρούπερτ Μέρντοκ - καθώς είναι ιδιοκτησία του αυστραλού μεγιστάνα - και διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, σημειώνοντας μια ελάχιστη αύξηση 0,14%.
Η πιο προοδευτική εφημερίδα «Guardian», που υιοθέτησε μια πολύ αιχμηρή κριτική στο θέμα των υποκλοπών, είδε την κυκλοφορία της να μειώνεται, κυρίως διότι δεν καταμετρήθηκαν σε αυτή οι διεθνείς πωλήσεις της που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες. Οσον αφορά τις ταμπλόιντ, η «Sun», εφημερίδα του Μέρντοκ, παρέμεινε πρώτη με 2,8 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ οι επιτελείς του Αυστραλού συνεχίζουν να εξετάζουν την πιθανότητα για κυριακάτικη έκδοση της «Sun», η οποία θα ανακατέψει και πάλι την τράπουλα στον βρετανικό Τύπο.


Της Νατάσας Μπαστέα


ΠΡΕΖΑ TV
27-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: