Κυριακή, Αυγούστου 14, 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ


Το εκρηκτικό μείγμα κοινωνικού ρατσισμού, ανισότητας και αστυνομικών διακρίσεων κατά των μειονοτήτων και των φτωχότερων Βρετανών έχει οδηγήσει πολλές φορές στο ξέσπασμα ταραχών στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.
Απρίλιος 1980 Σέιντ Πολς, Μπρίστολ.
Η σπίθα που άναψε τη φωτιά ήταν αστυνομική επιδρομή στην καφετέρια «Black & White», στην καρδιά του Μπρίστολ. Η βία της επιδρομής και η άρνηση των αστυνομικών να ζητήσουν συγνώμη σε θαμώνα του οποίου έσκισαν τα ρούχα, ξεσήκωσε τον κόσμο. Ρατσισμός, ανεργία και φτώχεια σε μια συνοικία με ισχυρή κοινότητα αφροκαραϊβικής καταγωγής, ήταν το εύφλεκτο υλικό που οδήγησε σε δύο ημέρες ταραχών που κατέληξαν σε 130 συλλήψεις, 19 αστυνομικούς τραυματίες, δεκάδες αστυνομικά οχήματα και κτίρια πυρπολημένα.



Απρίλιος 1981 Μπρίξτον, Λονδίνο.


Με πλειονότητα μαύρων κατοίκων και έντονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα (υψηλή ανεργία, έντονη εγκληματικότητα και έλλειψη κοινωνικών υπηρεσιών) αυτή η συνοικία στο νότιο Λονδίνο έγινε σκηνικό μιας από τις πιο βίαιες ταραχές του 20ού αιώνα, που έμεινε στην ιστορία σαν «Ματωμένο Σάββατο». Όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικός σταμάτησε για έλεγχο έναν νεαρό μαύρο, τον Μάικλ Μπέιλι, που έφερε τραύματα από μαχαιριές. Ο νεαρός για να αποφύγει τη σύλληψη το έβαλε στα πόδια. Η φήμη ότι μαχαιρώθηκε από την αστυνομία διαδόθηκε άμεσα και ένα πλήθος συγκεντρώθηκε την ίδια στιγμή που έφτανε η αστυνομία. Περισσότερα από 5.000 άτομα συμμετείχαν στις ταραχές, ενώ κάπου 300 αστυνομικοί και 65 πολίτες τραυματίστηκαν, εκατοντάδες αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και υπέστησαν ζημιές περισσότερα από 150 κτίρια.


Ιούλιος 1981 Τόξτεθ, Λίβερπουλ.


Στη γειτονιά αύξαινε η δυσφορία για την πρακτική της αστυνομίας να σταματά νεαρούς μαύρους για εξακρίβωση. Οι ταραχές ξεκίνησαν με τη σύλληψη του 20χρονου Λιόρι Κούπερ μπροστά σε ένα εξαγριωμένο πλήθος που ξεσηκώθηκε. Οι συγκρούσεις που επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές παρατάθηκαν επί 9 ημέρες, ενώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, περισσότεροι από 500 συνελήφθησαν, 470 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 70 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς.


Σεπτέμβριος 1985 Μπρίξτον, Λονδίνο.


Το φιτίλι που πυροδότησε την έκρηξη όταν ο πυροβολισμός μιας μετανάστριας από την Τζαμάικα, της Ντόροθι Γκρος, από την αστυνομία στη διάρκεια έρευνας για τον γιο της. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο αστυνομικό τμήμα ζητώντας την τιμωρία των ενόχων και οι συγκρούσεις με την αστυνομία κράτησαν δύο μέρες. Ενας φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε θανάσιμα από συμμορία. Μία εβδομάδα αργότερα ταραχές ξέσπασαν στο Τότεναμ σε ανάλογο περιστατικό, όπου αστυνομικό άνοιξαν πυρ εναντίον μαύρης γυναίκας ενώ άλλη, αφρο-καραϊβικής καταγωγής, πέθανε από καρδιακή προσβολή στη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής.


Σεπτέμβριος 1985 Χάντσγουορθ, Μπέρμιγχαμ.


Η μαύρη κοινότητα αυτής της φτωχογειτονιάς δυσφορούσε με την αύξηση των ασιατών μεταναστών και η ένταση ανάμεσα στις δύο κοινότητες βάθαινε. Η σύλληψη ενός νεαρού στο καφέ «Ακαπούλκο» στάθηκε αφορμή για βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία αλλά και ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Δεκάδες καταστήματα λεηλατήθηκαν, δύο άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε κατάστημα στο οποίο κατέφυγαν για να προστατευτούν, ενώ περισσότεροι από 35 τραυματίστηκαν.


Δεκέμβριος 1995 Μπρίξτον, Λονδίνο.


Ο θάνατος του 26χρονου μαύρου Γουέιν Ντάγκλας ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση για την κλοπή ενός ζευγαριού, ήταν το φιτίλι για να ξεσπάσουν ταραχές. Εκατοντάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία επί ώρες. Περισσότεροι απο 20 συνελήφθησαν.


Νοέμβριος 2010 Λονδίνο


Περισσότεροι από 50.000 φοιτητές διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για τις εξωφρενικές αυξήσεις διδάκτρων στο πλαίσιο ενός προγράμματος «περικοπών και δημοσιονομικής εξυγίανσης» της κυβέρνησης Κάμερον, στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που γνώρισε η χώρα από το 1998. Οι διαδηλώσεις επαναλαμβάνονταν επί ένα μήνα έως και τις 9 Δεκεμβρίου όταν ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο και κατέληξαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: