Κυριακή, Αυγούστου 28, 2011

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΑΧΤΗ ΣΕ ΕΒΡΟ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΦΩΚΙΔΑ


Νέα μεγάλη οικολογική καταστροφή συντελείται εδώ και πέντε μέρες στον Εβρο και την Πελοπόννησο.Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιφερειακή ζώνη του εθνικού πάρκου Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου κατέκαψε μεγάλο κομμάτι του νότιου τμήματός του. Μεγάλο θα είναι το περιβαλλοντικό κόστος και για την Αρκαδία, πολλές περιοχές της οποίας παραδόθηκαν στις φλόγες, «θυμίζοντας μέρες του 2007», όπως έλεγαν οι κάτοικοι της περιοχής. Η πύρινη λαίλαπα σάρωσε και την Αιτωλοακαρνανίας.



Με ανοιχτές τις πληγές της φωτιάς παραμένει ο Εβρος, στην περιοχή του οποίου δεκάδες πυροσβέστες, οχήματα και πυροσβεστικά αεροπλάνα, ακόμη κι από τη Γαλλία, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιοριστεί όχι μόνο το μέγεθος της οικολογικής ζημιάς αλλά και για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.


Σε κάθε περίπτωση, όμως, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Σύμφωνα με τις πρώτες αποτιμήσεις των ανθρώπων της WWF που μαζί με τους δασολόγους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και προσπαθούν με αντιπυρικές ζώνες να διασώσουν τις δασικές εκτάσεις, «η πυρκαγιά έχει επηρεάσει ένα μεγάλο τμήμα στα νότια του εθνικού πάρκου, από τα σημαντικότερα της περιοχής σε βιοποικιλότητα».


Το εθνικό πάρκο, με έκταση 430 χιλιάδες στρέμματα, καταγράφεται ως ένα από τα σημαντικότερα στον ευρωπαϊκό χώρο και η μεγάλη καταστροφή έχει θέσει σε εγρήγορση εθελοντές, δασολόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχει καεί το 10% του πάρκου. Ηδη υπολογίζεται ότι στο νομό Εβρου έχουν γίνει στάχτη περίπου 45.000 στρ. δασικής γης.


Από τους πρώτους οικισμούς που εκκενώθηκαν ήταν τα Κοίλα. Η μεγαλύτερη εμπλοκή στην κατάσβεση δημιουργήθηκε εξαιτίας της ταυτόχρονης ανάφλεξης πολλών μετώπων (Κιτρινόπετρα, Λευκίμμη και Καβησός, περιοχή στην οποία βρίσκεται στρατόπεδο).


Τραγική ειρωνεία, το γεγονός ότι η φωτιά στην Αρκαδία ξεκίνησε από την περιοχή Αφαίας (πρώην Δήμος Βαλτετσίου), όπως είχε συμβεί και το τραγικό καλοκαίρι του 2007. Συγκεκριμένα, το πρώτο μέτωπο εντοπίστηκε στο χωριό Πάπαρης και λόγω των δυνατών ανέμων επεκτάθηκε αστραπιαία και σε άλλα μέτωπα. Επειδή ακριβώς η κατάσταση κρίθηκε σοβαρή εκκενώθηκαν άμεσα επτά χωριά (Μαυρογιάννης, Καλτεζές, Αγριακόνα, Δάφνη, Αναβρυτός, Σκορφινού και Ανεμοδούρι). Παράλληλα η ευρύτερη περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στα διόδια της Αφαίας λεωφορεία του ΚΤΕΛ μετέφεραν τους κατοίκους των προαναφερθέντων οικισμών σε ασφαλείς τοποθεσίες.


Τα δύο μεγάλα μέτωπα (προς Μεγαλόπολη) είναι αυτά που προβλήματισαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης εξήγησε στην «Κ.Ε.» ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιοριστεί η έκταση της πυρκαγιάς: «Υπήρξε από την πρώτη στιγμή τεράστια κινητοποίηση και ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων. Πέρα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που κάνουν το καλύτερο δυνατό, σημαντική βοήθεια προσφέρουν οι εθελοντές, οργανώσεις αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι, οι οποίοι γνωρίζουν πια πώς να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν».


Στην Πελοπόννησο σημειώθηκαν 16 πυρκαγιές, με τα μεγαλύτερα μέτωπα να εντοπίζονται στην Αρκαδία, ενώ ξέσπασαν περισσότερες από 100 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Με σοβαρότερες, εκτός από τα προαναφερθείσες, αυτές που σημειώθηκαν στο Μεσολόγγι, στο Μαλανδρίνο Φωκίδας, στη Ζάκυνθο και στη Γαυρολίμνη Ναυπάκτου. Λόγω της πυργκαγιάς που μαινόταν ανεξέλεγκτη, σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων στο οδικό δίκτυο Αντιρρίου-Ιωαννίνων. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σταδιακά το πρωί του Σαββάτου. Μικρότερης έκτασης φωτιές σημειώθηκαν σε Κεφαλονιά (Καραβάδος), Πρέβεζα (Καμαρίνα), Φιλιππιάδα (Καμπή) και Χίο (Φυτά).


Πάντως, τα επιτελικά στελέχη της Πυροσβεστικής πιστεύουν ότι οι φωτιές που ξεσπούν η μία μετά την άλλη δεν είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει άνευ λόγου και αιτίας. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση που έκανε ο αργηγός του Πυροσβεστικού αντιστράτηγος Στέλιος Στεφανίδης: «Οι φωτιές που ξεσπούν ξαφνικά τα μεσάνυχτα είναι κάτι οργανωμένο. Αυτοί που τις βάζουν ελπίζουν ότι εκείνες τις ώρες οι δυνάμεις δεν θα είναι σε ετοιμότητα και δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα και να τις αντιμετωπίσουν».


«Δεν είναι φυσιολογικό να πνέουν άνεμοι οκτώ μποφόρ, και να ξεσπά πυρκαγιά αργά το βράδυ στη Γλυφάδα και λίγο αργότερα να σημειώνεται κι άλλη, στην Ηλιούπολη. Είναι εμφανές ότι το κάνουν για να αποσπάσουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής», είπε στην «Κ.Ε.» ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, πυραγός Νίκος Τσόγκας.


Δυστυχώς, δυνατοί άνεμοι που πνέουν σε διάφορες περιοχές της χώρας αποτελούν τις χειρότερες δυνατές συνθήκες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ξεσπούν η μία μετά την άλλη. Ειδικά σε μία χώρα που ελάχιστη προετοιμασία έκανε και φέτος για να προλάβει και όχι απλώς να αντιμετωπίσει τώρα τις πυρκαγιές. Και φέτος η πυροπροστασία, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα αποφυγής πυρκαγιών, μπήκε και πάλι στο περιθώριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Ιουλίου δεν είχε εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ για τη θωράκιση της χώρας, πλην 2,5 εκατ. από πιστώσεις της προηγούμενης χρονιάς, παρ' όλο που η αντιπυρική περιόδος ξεκινάει τυπικά στις αρχές Μαΐου.


Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
28-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: