Πέμπτη, Αυγούστου 11, 2011

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ!!!

Η περίπτωση του κυρίαρχου φαρμάκου για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων είναι αξιοσημείωτη. Το μπλοκμπάστερ αυτό φάρμακο κατείχε πριν λήξει η πατέντα του το 3,7% της παγκόσμιας δαπάνης και το 3,5% της συνολικής δαπάνης της Ελλάδας.Πέρυσι τον Μάρτιο έληξε η πατέντα του, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν στη χώρα μας 42 αντίγραφα. Ενα χρόνο αργότερα η αυθεντική ατροβαστατίνη εξακολουθεί να πουλάει τρελά, μόλις 76.000 κομμάτια λιγότερα από ό,τι πουλούσε πριν λήξει η πατέντα της, ενώ τα 42 αντίγραφα δημιούργησαν μια νέα αγορά των 500.000 κομματιών. Αρα, η ουσία συνταγογραφείται ακόμη περισσότερο. Οι παρεμβάσεις για τις τιμές της πολιτείας είχαν αποτέλεσμα, αντί να πέσει η δαπάνη αντιμετώπισης της χοληστερίνης, να αυξηθεί.



Η φαρμακολογία της συγκεκριμένης ουσίας λέει στο γιατρό ότι λόγω παρενεργειών στο συκώτι να αρχίζει η θεραπεία με τα 10 mg, για να περάσει στη συνέχεια, αν κρίνεται αναγκαίο και ανάλογα με το ατομικό βάρος του ασθενούς, στα 20 mg και, αν πάλι χρειάζεται, στα 40 mg.


Το πρωτότυπο φάρμακο κυκλοφορούσε σε 10 mg, 20 mg και 40 mg. Η μέση τιμή του μείγματος των τριών μορφών το 1ο τετράμηνο του 2010 κόστιζε 11,86 ευρώ. Με τις παρεμβάσεις τιμών η τιμή έπεσε το 1ο τετράμηνο του 2011 στα 9,78 ευρώ (17%). Τα αντίγραφα που κυκλοφορούν μόνο ως 40 mg, δίνοντας στο γιατρό μεγαλύτερο κίνητρο, ξεκίνησαν με τιμή 22,40 το 2010 και σήμερα κοστίζουν 18,56 (μείωση 17%). Αν κάνουμε αναγωγή στο χάπι, τα brand generics είναι φτηνότερα από το πρωτότυπο, αλλά λόγω συσκευασίας (περιλαμβάνουν περισσότερα χάπια και ισχυρότερα των 40 mg) ανεβάζουν τη δαπάνη. «Ισως θα πρέπει να επανεξεταστούν η αδειοδότηση, η οποία μοιάζει ασύδοτη, καθώς και η τιμοδότηση των προϊόντων αυτών, που φαίνεται μη ορθολογική», επισημαίνει ο Ανδρ. Γαλανόπουλος.


Ενα δεύτερο παράδειγμα αφορά την ομεπραζόλη, τη δραστική ουσία για την αντιμετώπιση των ελκών, των γαστρίτιδων κ.λπ. Στην Ολλανδία, τη Γαλλία, την Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες η κυκλοφορία των αντίγραφων φαρμάκων είναι ελεύθερη και η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με την κυκλοφορία και τον όγκο των πωλήσεων. Στην Ελλάδα και τα 105 αντίγραφα ομεπραζόλης έχουν την ίδια τιμή (!) είτε παρασκευάζονται στη χώρα μας είτε έρχονται από το Ισραήλ, το Καμερούν, την Ινδία, δίχως να συνυπολογίζονται ούτε προστιθέμενες αξίες στη χώρα ούτε θέσεις εργασίας κ.λπ., αναφέρει ο Ανδρ. Γαλανόπουλος.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
11-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: