Πειθαρχικά συμβούλια χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων θα αποφασίζουν σε συντομότερο χρονικό διάστημα για βαρύτερες ποινές, με βάση το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο για τους δημόσιους υπαλλήλους, που παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας.
Πάντως, το σχέδιο που εδώ και μήνες επεξεργάζεται το υπουργείο, συζητήθηκε χθες επί της αρχής και χωρίς να περιλαμβάνει συγκεκριμένο ποινολόγιο, ενώ εξειδίκευση των ποινών θα γίνει σε επόμενη συζήτηση. «Οι υπάλληλοι που είναι συνεπείς και κάνουν τη δουλειά τους, επιζητούν και οφείλουν να πρωτοστατούν στην εγκαθίδρυση διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ρέππας διευκρινίζοντας ότι:
**Το νέο πλαίσιο αφορά το σύνολο των εργαζομένων στα υπουργεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αλλά και τους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και τους εργαζομένους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
**Ειδικά σε ό,τι αφορά τα κρατικά ΝΠΔΔ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μίλησε όμως για «δεύτερη φάση», καθώς θα χρειαστεί «καλύτερη προετοιμασία», ενώ επιδιώκεται το νέο πλαίσιο «να αφορά και όσους συμβούλους-συνεργάτες αναλαμβάνουν με σύμβαση έργου να φέρουν σε πέρας για λογαριασμό του κράτους μια συγκεκριμένη δουλειά».
**Διαχωρίζονται τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια από τα υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία μέχρι τώρα είχαν τις σχετικές αρμοδιότητες. Στη σύνθεση των νέων πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων συμμετέχουν τρεις δικαστικοί λειτουργοί ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες με το βαθμό του διευθυντή, με τη θέσπιση «ασυμβιβάστων», ώστε να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο κρινόμενος. Δεν συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι στα υφιστάμενα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, που είναι και υπηρεσιακά, συμμετέχουν τρεις υπηρεσιακοί παράγοντες και δύο αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων.
**Στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ένας αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως γινόταν και μέχρι τώρα, και συμμετέχουν δύο μέλη του ΝΣΚ και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες με το βαθμό του γενικού διευθυντή.
- «Γίνεται για πρώτη φορά σαφής καταγραφή και αναφορά πειθαρχικών παραπτωμάτων, γεγονός που διασφαλίζει το δημόσιο υπάλληλο από αυθαίρετες κρίσεις, λόγω του περιθωρίου που μέχρι τώρα υπήρχε με την ενδεικτική αναφορά παραπτωμάτων. Η ονομαστική αναφορά και η παραπομπή σε διατάξεις που αναφέρονται σε πειθαρχικά παραπτώματα αποτελούν μια βάση για την ασφάλεια δικαίου που πρέπει να επικρατήσει».
**Προβλέπεται μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής, αναλόγως των πειθαρχικών παραπτωμάτων. Οπου ήταν δύο χρόνια αυξάνεται σε πέντε, τα πέντε αυξάνονται σε επτά (χρηματισμός, παράβαση καθήκοντος, σοβαρή απείθεια) και σε δέκα χρόνια «για ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν σοβαρότατα παραπτώματα, όπως πράξεις μη αναγνώρισης του Συντάγματος, αδικαιολόγητη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων, παράνομο οικονομικό όφελος κ.ά.».
**Προβλέπεται η δυνατότητα για την επιβολή ταυτοχρόνως και πειθαρχικής τιμωρίας και οικονομικής κύρωσης, κάτι που δεν ίσχυε ώς τώρα.
**Οικονομική κύρωση μπορεί να επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότηση του δημόσιου υπαλλήλου.
**Για παραπτώματα με οικονομικό αντικείμενο ο χρόνος παραγραφής αρχίζει από την ημερομηνία που η υπηρεσία έλαβε γνώση του παραπτώματος.
**Οι διαδικασίες επιβολής ποινών προβλέπεται να ολοκληρώνονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα: ένας μήνας για την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, δύο μήνες για την ΕΔΕ. «Βεβαίως, μπορεί με τεκμηριωμένο αίτημα να ζητηθεί και να χορηγείται παράταση χρόνου ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας. Είναι φανερό ότι η εκκρεμότητα που παρατηρείται σήμερα στη διεκπεραίωση πολλών υποθέσεων, πέραν του ότι παρατείνει την αβεβαιότητα, επιβαρύνει συνολικά τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».
**Ιδιαίτερη προσοχή επιδεικνύεται στις περιπτώσεις τέλεσης ποινικού αδικήματος με έντονη κοινωνική απαξία. Τέτοια αδικήματα ή παραπτώματα είναι η δωροδοκία, η υπεξαίρεση, η ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, η ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας, παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία και το εμπόριο ναρκωτικών, για τα οποία θα προβλέπεται και ποινή απόλυσης.
Α.Χ.-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
25-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου