Τρίτη, Αυγούστου 16, 2011

ΕΦΗΒΟΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΜΕΡΟΝ


Αντιμέτωπος με σφυρίγματα και αποδοκιμασίες δεκάδων εφήβων της εκλογικής του περιφέρειας, στην κωμόπολη Ουίτνεϊ του Οξφορντσαϊρ, ήρθε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
"Ρίχνει την ευθύνη σε όλους (για τις ταραχές) εκτός από τον εαυτό του. Ομως οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Εγώ θέλω να πάω στο πανεπιστήμιο αλλά δεν έχω αρκετά λεφτά" δήλωσε ο 17χρονος Τζέικ Πάρκισον, ένας από τους "προπηλακιστές" του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο Κάμερον αναγκάστηκε να φύγει άρον άρον από το Οικουμενικό Ιδρυμα Νεότητας της περιοχής του καθώς 15χρονοι και 18χρονοι πιτσιρικάδες τον βομβάρδιζαν με επικρίσεις για την οικονομική του πολιτική με τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και τις αυξήσεις διδάκτρων στα πανεπιστήμια.
Στην ομιλία του -που δεν άρεσε καθόλου στο νεανικό κοινό- ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να αναστηλώσει τη "διαλυμένη βρετανική κοινωνία" επιβάλλοντας αυστηρότερη πειθαρχία στα σχολεία, αποτελεσματική αστυνόμευση, και να ενθαρρύνει τη "σκληρή δουλειά". Για τις ταραχές που προκάλεσαν πέντε νεκρούς και ζημιές ύψους 200 εκατ. στερλινών στο Λονδίνο και άλλες πόλεις, κατηγόρησε τους "πατεράδες που εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους, τις συμμορίες" και όλους τους "τεμπέληδες, εγωιστές και ανεύθυνους" που προκάλεσαν την "ηθική κατάρρευση" της Βρετανίας.
Απάντηση από Μίλιμπαντ
"Πρόκειται για απίστευτα ρηχή και απλοϊκή εξήγηση των πρόσφατων γεγονότων" αντέτεινε ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ. Μιλώντας σε μαθητές του παλιού του γυμνασίου, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υπενθύμισε πως η ανηθικότητα δεν είναι προνόμιο των κοινωνικά αποκλεισμένων της underclass ("υποτάξη"), αλλά κυρίως των τραπεζιτών, των βουλευτών που φουσκώνουν παράνομα τις δαπάνες τους και των δημοσιογράφων που παγιδεύουν τηλέφωνα (αναφορά στο σκάνδαλο Μέρντοχ).
"Πώς είναι δυνατόν να κατηγορείς γονιούς ότι παραμελούν τα παιδιά τους όταν τους αναγκάζεις να δουλεύουν 70 ώρες την εβδομάδα;" πρόσθεσε με έμφαση ο Μίλιμπαντ.
Βέβαια η επιχειρηματολογία του Κάμερον βρήκε έδαφος σε τμήμα των συντηρητικών ψηφοφόρων και της κοινωνίας. Καταστηματάρχες που επλήγησαν από τις λεηλασίες τού έδωσαν δίκιο, όπως και άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών.
ΝΤ. ΚΑΜΕΡΟΝ:
Η φτώχεια δεν έχει σχέση με τις ταραχές
"Οι ταραχές δεν έχουν σχέση με τις περικοπές, ούτε τη φτώχεια. Δεν είχαν στόχο τη Βουλή, αλλά τα πολυκαταστήματα. Δεν είναι θέμα πολιτικό, αλλά συμπεριφοράς...". Τάδε έφη, μεταξύ άλλων, ο Ντέιβιντ Κάμερον, υποσχόμενος ότι θα σκύψει στα προβλήματα των "120.000 προβληματικών οικογενειών που αποτελούν πηγή ταραχών στις κοινότητες του Ηνωμένου Βασιλείου". Επιπλέον, σήμερα κιόλας η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, θα ανακοινώσει την απαλλαγή χιλιάδων αστυνομικών από γραφειοκρατικά καθήκοντα, ώστε να βγουν στους δρόμους. Στο μεταξύ οι συλληφθέντες των επεισοδίων έφτασαν τους 2.800.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
johnpapadatos@pegasus.gr
Οι ευθύνες
Διαμάχη κυβέρνησης - αστυνομίας
Η κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, για την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας στις πρώτες μέρες των ταραχών, η δήλωσή του ότι δεν αποκλείει την προοπτική να χρησιμοποιήσει τον στρατό στην αντιμετώπιση διαδηλωτών, και η απόφασή του να προσλάβει ως σύμβουλό του τον Αμερικανό Μπιλ Μπράτον, πρώην επικεφαλής στις αστυνομίες της Νέας Υόρκης και της Βοστόνης, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αστυνομικών και της ηγεσίας τους και είναι πλέον δημόσια η αντιπαράθεση της αστυνομίας με την Ντάουνιγκ Στριτ.
Ο προσωρινός διευθυντής της Σκότλαντ Γιαρντ Τιμ Γκούντγουιν, επικρίνοντας τους πολιτικούς που "δεν ήταν παρόντες για να κρίνουν την αποτελεσματικότητα της Σκότλαντ Γιαρντ", έμμεσα κάρφωνε τον Ντέιβιντ Κάμερον υπενθυμίζοντας ότι όταν άρχισαν οι ταραχές ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε διακοπές στην Τοσκάνη της Ιταλίας.
Ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ είπε ότι θα δεχθεί την παρουσία του στρατού μόνο "όταν βγει στους δρόμους και ο τελευταίος αστυνομικός". Tην ίδια ώρα οι ταραχές, έχουν φέρει στη δημόσια συζήτηση το θέμα της επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η συντηρητική εφημερίδα "Κυριακάτικη Εξπρές". Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης πιστεύει ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θα απομακρύνει τους νέους από τους δρόμους και από την εγκληματικότητα.
Λ. Τσιριγωτάκης-ΕΘΝΟΣ


 ΠΡΕΖΑ TV
16-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: