Κυριακή, Αυγούστου 28, 2011

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ... ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΟ ΣΕΠΕ


Πλήρη εργασιακή απορύθμιση στους χώρους των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων τουρισμού καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του χώρου, με τη μαύρη εργασία να αγγίζει το 60%, εταιρείες-μεσάζοντες (που χαρακτηρίζονται «δουλεμπορικά» από τους εργαζόμενους) να αλωνίζουν στο χώρο προσφέροντας δουλειά μιας μέρας με μεροκάματα 25 ευρώ και τους μισθούς να οδηγούνται σταδιακά στα επίπεδα των 550 ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων Π. Τρούτζο, η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία αγγίζει τα επίπεδα του 60%, καθώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2010 από τους 550.000 εργαζόμενους που υπλογίζεται ότι απασχολούνται στις επιχειρήσεις του χώρου μόλις οι 228.000 ήταν ασφαλισμένοι, οι 98.000 σε ξενοδοχεία και σε 130.000 σε επιχειρήσεις επισιτισμού.



Οπως υποστηρίζει, από επιτόπιους ελέγχους που παραγματοποίησε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη Ρόδο, την Κρήτη, την Κέρκυρα, την Πιερία και τη Χαλκιδική προέκυψε σωρεία παραβάσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο διαπιστώθηκαν εκτεταμένες οφειλές κάθε είδους, με επιχειρήσεις να χρωστούν σε εργαζόμενους ακόμα και τα περυσινά επιδόματα αδείας αλλά και το δώρο των Χριστουγέννων. «Σε μονάδες της Κρήτης εντοπίστηκαν επιχειρήσεις που υποχρέωναν τους εργαζόμενους να απασχολούνται όλο το μήνα χωρίς ρεπό και αντί για 1.500 ή 1.600 ευρώ μισθό τούς έδιναν μόλις 900 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Σημείωσε ταυτόχρονα ότι οι έλεγχοι επικεντρώνονται μόνο σε επιχειρήσεις στους γνωστούς προορισμούς εξαιτίας της έλλειψης επιθεωρητών εργασίας, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο σε όλη την περιφέρεια και ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις.


Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην ομοσπονδία έχει κατατεθεί επώνυμη καταγγελία από γυναίκα ξενοδοχοϋπάλληλο η οποία δουλεύει σε μονάδα της Τρίπολης και ο ξενοδόχος της έχει επιβάλει εκ περιτροπής εργασία μόλις τεσσάρων ημερών το μήνα, με στόχο να την υποχρεώσει σε παραίτηση.


Ανάλογη εικόνα από γνωστά ξενοδοχεία της Αθήνας μεταφέρει ο Ν. Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού, Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων νομού Αττικής.


Οπως αναφέρει, σε επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο πέντε αστέρων, σε οκτώ ορόφους δεν βρέθηκε ούτε μία μόνιμη ξενοδοχοϋπάλληλος. «Μία μόνιμη καμαριέρα κοστίζει 900 ευρώ το μήνα ενώ μία εργαζόμενη από συνεργείο το οποίο έχει νοικιάσει ο ξενοδόχος κοστίζει 25 ευρώ τη μέρα».


Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν μειώσει δραστικά τα τελευταία χρόνια το προσωπικό τους και, όπως αναφέρει ο Ν. Παπαγεωργίου, γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας που το 1990 απασχολούσε 320 εργαζόμενους σήμερα απασχολεί 185 άτομα.


«Η εποχικότητα οργιάζει, δεν υφίσταται μόνιμη θέση πουθενά και σε πολλούς εργαζόμενους ξενοδοχεία χρωστάνε τρεις και τέσσερις μισθούς. Ταυτόχρονα βρήκαμε καμαριέρες να κάνουν και τις καθαρίστριες, καθαρίστριες να κάνουν και τις καμαριέρες, ακόμα και μάγειρα να κάνει τον ελαιοχρωματιστή...».


Ο Ν. Παπαγεωργίου υποστηρίζει ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βασίζουν την αύξηση των κερδών τους στη συρρίκνωση των μισθών. Φαινόμενο το οποίο θεωρεί ότι θα γενικευτεί από τον Οκτώβριο, όταν θα επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να απασχολούν νέους εργαζόμενους 18-24 ετών με αποδοχές 550 ευρώ το μήνα. Με αυτό τον τρόπο, αναφέρει, θα αντικατασταθούν σταδιακά οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι που αμείβονται με κανονικές αποδοχές (βάσει των συλλογικών συμβάσεων) με «φθηνούς» νέους υπαλλήλους.


Π. Δ. ΥΦΑΝΤΗΣ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
28-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: