...ΚΑΤΑΠΑΤΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ...
Το θέμα της ανεργίας βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνη και τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Π. Τζωρτζάκη, σήμερα το μεσημέρι στην Βουλή. Η κυβέρνηση αναζητάει τρόπους αύξησης των κονδυλίων για την ανεργία, από τα 2,7 δισ. ευρώ στα 4 δισ., μέσω της αξιοποίησης κονδυλίων από άλλα υπουργεία.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους άξονες της απασχόλησης, της διατήρησης θέσεων εργασίας και της κατάρτισης των ανέργων, επιταχύνοντας τα προγράμματα κατάρτισης και ενισχύοντας την απορροφητικότητα των προγραμμάτων απασχόλησης .
Με δεδομένο το γεγονός ότι το τέλος της τουριστικής περιόδου «φέρνει» στο ταμείο ανεργίας 100.000 επιπλέον εργαζόμενου, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης των ανέργων για το «νεκρό», από την άποψη της απασχόλησης στον τουρισμό, εξάμηνο.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ακόμη θέματα όπως η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, το ύψος των δαπανών, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και ο συντονισμός των διαφόρων προγραμμάτων του υπουργείου.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας, ανέφεραν ωστόσο ότι η κατάσταση των ταμείων δεν είναι τόσο τραγική όσο παρουσιάζεται, προσθέτοντας ότι στην πιο δύσκολη κατάσταση βρίσκεται το ΙΚΑ. Ειδικότερα για το ΙΚΑ, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει 600 εκατ. ευρώ, ενώ για τον ΟΑΕΔ 500 εκατ. Στόχος του ΙΚΑ είναι η είσπραξη 200 εκατ. ευρώ επιπλέον από παλιές εισφορές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι αποτελεί πάγια τακτική ορισμένων επιχειρήσεων να μην πληρώνουν τις εισφορές τους. Σημειώνεται ότι στόχος του Μεσοπρόθεσμου για το ΙΚΑ είναι η είσπραξη 1,050 έως 1,1 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ΙΚΑ, αναφέρθηκε κατά τη σύσκεψη ότι αυτή θ’ αρχίσει να εφαρμόζεται το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Αναφορικά με το πρόγραμμα των 55.000 ανέργων που πρόκειται να ενταχθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι μετά την συνεργασία του υπουργείου με το ΑΣΕΠ, το δεύτερο ζήτησε προθεσμία 15 ημερών ώστε να εξεταστούν διάφορες τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην ξεκινήσει κανένα πρόγραμμα αν δεν έχει εξασφαλιστεί η αρτιότητα της διαδικασίας.
Ο έλεγχος των αιτούντων θα γίνει από τον ΟΑΕΔ, το ΚΕΠΥΟ, ενώ για κάθε δικαιούχο θα πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος από την Διαχειριστική Αρχή της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.
Το ύψος του προϋπολογισμού για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχεται σε 190 εκατ. ευρώ, ενώ θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Σχετικά με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα συναντηθεί με την ΓΣΕΕ και εργοδοτικές ενώσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το ζήτημα αυτό, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για το ίδιο ζήτημα με την ΑΔΕΔΥ.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι στην τελική ρύθμιση θα υπάρξουν αποκλίσεις από το αρχικό πόρισμα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, υπήρξαν ορισμένες υπερβολές και στη μια και στην άλλη κατεύθυνση, ενώ θα ληφθεί υπόψη και η εμπειρία της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Τέλος, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Εργασία ανέφεραν ότι το υπουργείο δεν θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα από όσα προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΡΕΖΑ TV
23-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου