Πέμπτη, Αυγούστου 04, 2011

ΑΨΗΦΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΟΜΑΛΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΝΥΑΣ


Σομαλοί πρόσφυγες, παγιδευμένοι μεταξύ λιμού και εμφυλίου πολέμου, απευθύνουν έκκληση προς τους διεθνείς οργανισμούς να επιταχύνουν τη διανομή βοήθειας, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες από τις σφοδρές μάχες στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Την ίδια ώρα, νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών καταγράφει «ανησυχητικά υψηλά ποσοστά» υποσιτισμού και παιδικής θνησιμότητας μεταξύ των Σομαλών προσφύγων που έχουν καταφύγει σε καταυλισμούς στην Κένυα.Κατά εκατοντάδες, Σομαλοί που επλήγησαν από τη φονική ξηρασία κατακλύζουν καθημερινά άθλιους καταυλισμούς γύρω από το Μογκαντίσου, αψηφώντας τις διαταγές των ισλαμιστών ανταρτών που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των χειρότερα πληγέντων περιοχών, προχωρώντας ουσιαστικά μέσα στη ζώνη του πολέμου.



Η αρχή του Ραμαζανιού συνέπεσε με μια καταιγίδα απειλών από το κίνημα των ανταρτών αλ-Σαμπάαμπ, που εδώ και τέσσερα χρόνια κινείται εναντίον της κυβέρνησης, την οποία θεωρεί μαριονέτα της Δύσης.


Το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου ανακοίνωσε ότι δεν του επιτρέπεται να κινηθεί εκτός της ισχυρά φρουρούμενης περιοχής περιμετρικά του αεροδρομίου κι έτσι στηρίζεται αποκλειστικά στο ντόπιο προσωπικό για τη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.


Εν τω μεταξύ, δεν είναι ενθαρρυντικά τα νέα για την κατάσταση των Σομαλών προσφύγων στην Κένυα.


Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η παιδική θνησιμότητα μεταξύ των προσφύγων από τη Σομαλία σε καταυλισμούς στην Κένυα αυξάνει και υπάρχουν «ανησυχητικά υψηλά ποσοστά» υποσιτισμού.


Συγκεκριμένα, στο στρατόπεδο προσφύγων Νταμπάαμπ, στο οποίο βρίσκονται σχεδόν 400 χιλιάδες άνθρωποι (τετραπλάσιοι και πλέον απ' όσους κανονικά μπορεί να φιλοξενήσει), η θνησιμότητα σε βρέφη και νήπια έως 5 ετών έχει αυξηθεί από 1,2 ανά 1.000 παιδιά, σε 1,8.


Μάλιστα ο Οργανισμός σημειώνει ότι οι αριθμοί αφορούν μόνο όσα παιδιά πέθαναν σε ιατρεία και ότι πολλοί θάνατοι ενδέχεται να μην έχουν καταγραφεί.


Στην καθημαγμένη από τον πόλεμο Σομαλία, που πλήττεται σκληρότερα από κάθε άλλη χώρα στο Κέρας της Αφρικής από την ξηρασία και τον λιμό, το ποσοστό των υποσιτιζόμενων παιδιών είναι επίσης εξαιρετικά υψηλό.


(Πηγές: Reuters - ΑΠΕ)


ΠΡΕΖΑ TV
4-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: