Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ


Τις τελευταίες δύο εβδομάδες κάθε νύχτα, πυρπολούνται αυτοκίνητα στο Βερολίνο και η αδυναμία της αστυνομίας να σταματήσει το φαινόμενο έχει γίνει μέρος τις πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψη δημοτικών εκλογών.
Η Βερολινέζικη αστυνομία έχει κληθεί να βοηθήσει, ελικόπτερα με υπέρυθρες κάμερες πετούν συνεχώς πάνω από την πόλη, οι κάτοικοι έχουν συγκροτήσει ομάδες επαγρύπνησης, αλλά τα  καμένα αυτοκίνητα έφτασαν τα 90.



Τα φλεγόμενα αυτοκίνητα αποτελούν ένα είδος “παράδοσης” στο Βερολίνο. Πρωτοεμφανίστηκε το 2009 όταν κυρίως για πολιτικούς λόγους αναρχικές ομάδες άρχισαν να καίνε αυτοκίνητα συνήθως ακριβά και κυρίως σε συγκεκριμένες γειτονιές όπως το Φρίντριχσαϊν, πρώην οχυρό των πανκ της πόλης. Κατά την αστυνομία αρχικά τις φωτιές έβαζαν αναρχικές και ακροαριστερές ομάδες που ήθελαν να κάνουν εμφανή την παρουσία τους, αλλά εγκατέλειψαν την πρακτική γιατί προκαλούσε το αντίθετο αποτέλεσμα.


Τελικά όμως η “μόδα” έπιασε και σύντομα καιγόντουσαν κάθε είδους αυτοκίνητα παντού με 401 από αυτά να καταστρέφονται μόνο το 2009, πιάνοντας έναν αριθμό ρεκόρ. Ένα ρεκόρ που οι αρχές  φοβούνται ότι θα σπάσει φέτος αφού το πρώτο εξάμηνο του 2011 έχουν καεί 364 οχήματα.


Οι δράστες είναι πολύ δύσκολο να συλληφθούν, γιατί το ίδιο το αδίκημα είναι πολύ απλό. Μικρά χημικά προσανάματα,  σαν κι αυτά που χρησιμοποιούνται για να ανάψει φωτιά στο τζάκι, τοποθετούνται κάτω από ένα λάστιχο. Μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φλόγες ο δράστης έχει  εξαφανιστεί στην τεράστια πόλη.


Εν όψη δημοτικών εκλογών το πρόβλημα έχει εξελιχθεί σε πολιτικό ζήτημα, με τον Μπούρκαρντ Ντρέγκερ, υποψήφιο από το κόμμα της Μέρκελ, να τάσσεται υπέρ του σχηματισμού μιας εθελοντικής αστυνομικής δύναμης για την αντιμετώπιση του προβλήματος και να δηλώνει στους Νιου Γιορκ Τάιμς «όταν το κράτος αποτυγχάνει στην παροχή δημόσιας ασφάλειας, ορισμένοι άνθρωποι αρχίζουν να σκέπτονται ότι πρέπει να προστατεύσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους».


Ο δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών, ζήτησε από τους κατοίκους να βοηθήσουν την αστυνομία να συλλάβει τους δράστες των πυρπολήσεων παραδεχόμενος σε δήλωση του «κινούμαστε στο σκοτάδι», ότι δεν έχει λύση και προκαλώντας τα περιπαικτικά σχόλια εφημερίδων. Ανάμεσα τους η αριστερή Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ που έγραψε   “όταν ένας δήμαρχος λέει κάτι τέτοιο, παραδέχεται ουσιαστικά την αποτυχία του. Κανείς δεν περιμένει απ’ αυτόν να επιδείξει άμεσα αποτελέσματα. Ο Βόβεραϊτ μπορεί να κληρονόμησε το πρόβλημα από τους προκατόχους του, αλλά το πρόβλημα αυτό παρέμεινε στα 10 χρόνια που είναι δήμαρχος. Και αυτό εγείρει αμφιβολίες για την ικανότητα του ανθρώπου που θέλει να επανεκλεγεί στις 18 Σεπτεμβρίου».


ΠΡΕΖΑ TV
25-8-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

siga th sovarh efhmerida th berliner zeitung