Ηρθε (και πάλι) η ώρα της τρόικας. Από αύριο και μέχρι την 7η Σεπτεμβρίου, ξεκινάει νέος γύρος διαπραγματεύσεων -«συζητήσεων» όπως θέλει να ονομάζει τις επαφές ο Ευάγγελος Βενιζέλος- με τελικό στόχο την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου.Σε αυτές θα κριθεί και το μέλλον του «ήπιου προφίλ» που θέλησε να καλλιεργήσει τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση αναθεωρώντας -κατ' αρχήν σε επίπεδο δηλώσεων- σκληρές αποφάσεις που είχαν ανακοινωθεί προ μηνών. Πάντως, ο κίνδυνος το «ήπιο προφίλ» να στραπατσαριστεί, λόγω της σκληρής στάσης των «τροϊκανών», είναι ορατός.
Τα παραδείγματα εξαγγελιών ή καθησυχαστικών διαρροών για στροφή προς το... ηπιότερο ουκ ολίγα:
*Η απόφαση για ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που εξαγγέλθηκε εδώ και μήνες από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρώην υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Γ. Ραγκούση, ανατράπηκε και τη θέση της πήρε η απόφαση για «νέο μισθολόγιο». Τουλάχιστον έτσι το βαφτίζουν τώρα οι συναρμόδιοι υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Ρέππας. Σύμφωνα με τις νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις, το «νέο μισθολόγιο» δεν φέρνει μειώσεις μισθών παρά στο 10% των δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως των υψηλόμισθων. Το ηπιότερο μισθολόγιο αποφέρει στο Δημόσιο πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ και θα φανεί από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αν αυτό το ποσό θα γίνει αποδεκτό από τους δανειστές.
*Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου δήλωσε δημόσια ότι δεν κρίνεται πλέον απαραίτητο το κλείσιμο τουλάχιστον 190 εφοριών σε ολόκληρη τη χώρα, μέτρο το οποίο είχε γίνει «σημαία» επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου.
*Τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου εμφάνισαν την προηγούμενη εβδομάδα την αύξηση του φόρου στην εστίαση ως «προσωρινό μέτρο». Υποσχέθηκαν επανεξέταση συνολικά των συντελεστών του ΦΠΑ στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
*Με προσεκτικές διατυπώσεις, ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για επανεξέταση των φετινών δημοσιονομικών στόχων σε συμφωνία με την τρόικα. Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς, που αποφεύγει συστηματικά την έννοια επαναδιαπραγμάτευση (άλλωστε είναι ανοικτό το μέτωπο της υλοποίησης των αποφάσεων της συνόδου κορυφής για το ελληνικό χρέος), είναι ότι με την ύφεση σε επίπεδα πάνω από 5% και την ανεργία να ξεπερνά το 17%, οι στόχοι για έσοδα 54 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν. Και στο σκέλος των δαπανών, το πρόβλημα είναι εξίσου μεγάλο καθώς δημιουργούνται τεράστιες τρύπες στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ απαιτούνται ολοένα και περισσότερα κονδύλια για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας.
*Ακόμη και στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα ότι θα καταφέρουν να αναβάλουν για αργότερα τουλάχιστον την πώληση εισηγμένων εταιρειών οι αξίες των οποίων έχουν βυθιστεί. Ηδη, στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν νέες εναλλακτικές προκειμένου να μετατεθούν για αργότερα οι πωλήσεις των εισηγμένων εταιρειών. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να εισπραχθούν 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα καταφέρει να υλοποιήσει τους φετινούς στόχους του μεσοπρόθεσμου χωρίς να οδηγηθεί στη λήψη νέων μέτρων. Θα επιχειρήσει δηλαδή να πείσει τους δανειστές ότι στους τέσσερις μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους, θα εισπράξει έσοδα της τάξεως των 22-23 δισεκατομμυρίων ευρώ και ότι θα εξασφαλίσει περί τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις. Αν η τρόικα επιμείνει στην κατά γράμμα τήρηση των όσων προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο, τότε ο κίνδυνος για λήψη νέων μέτρων, για εφαρμογή σκληρότερου μισθολογίου στο Δημόσιο αλλά και για άμεση πώληση εισηγμένων εταιρειών με τις μετοχές τους στα... τάρταρα θα είναι ορατός.
Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
28-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου