Σφοδρές μάχες διεξάγονται και σήμερα μεταξύ των Λίβυων αντικαθεστωτικών και των δυνάμεων του Καντάφι για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Ζλίτεν, ανατολικά της Τρίπολης. Την ίδια ώρα, ο Μουαμάρ Καντάφι κατέστησε σαφές πως είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο κατά των αντικαθεστωτικών, ανεξάρτητα από το αν το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές του. Η συμμαχία από την πλευρά της δηλώνει ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις κατά την περίοδο του Ραμαζανιού, μόνο αν ο Καντάφι προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός.
Επτά αντικαθεστωτικοί έχασαν τη ζωή τους σήμερα στη Ζλίτεν και άλλη 65 τραυματίστηκαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές της Μισράτα.
"Οι εξεγερμένοι έφτασαν μέχρι το κέντρο της Ζλίτεν για να την θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται αυτή τη στιγμή με τις δυνάμεις του Καντάφι. Οι μάχες ξεκίνησαν τα ξημερώματα", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο στρατηγός Άχμαντ Όμαρ Μπάνι, στρατιωτικός εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.
Εν τω μεταξύ, παρότι έχει ξεκινήσει ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να βομβαρδίζει στρατιωτικούς στόχους και να ρίχνει φυλλάδια πάνω από την πρωτεύουσα ζητώντας από τους οπαδούς του Καντάφι να σταματήσουν να μάχονται.
Η λιβυκή κυβέρνηση από την πλευρά της, παρουσιάζεται ανυποχώρητη. "Κανείς δεν πρέπει να πιστέψει ότι μετά τις θυσίες που έχουμε κάνει και τους γιους, τους αδελφούς και τους φίλους μας που έγιναν μάρτυρες ότι θα σταματήσουμε να πολεμάμε. Ξεχάστε το. Ανεξάρτητα από το αν το ΝΑΤΟ φύγει ή όχι, η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθεί όλη Λιβύη", δήλωσε ο Σάιφ αλ Ισλάμ, γιος του Καντάφι, μιλώντας σε οικογένειες που εγκατέλειψαν τη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη, προπύργιο των εξεγερμένων, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Παράλληλα, ότι η κατάσταση στη Λιβύη έχει περιέλθει "σε αδιέξοδο", εκτίμησε σήμερα ο Σεργκέι Βερσίνιν, επικεφαλής της υπηρεσίας Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Βερσίνιν επισήμανε ότι δεν υπάρχει "στρατιωτική λύση" στην κρίση μεταξύ των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και των εξεγερμένων, τους οποίους υποστηρίζει η δυτική συμμαχία.
Η Ρωσία έχει ζητήσει την αποχώρηση από την εξουσία του Καντάφι, όμως είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση. Εξάλλου η Μόσχα, όπως και το Πεκίνο, απείχαν από την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την απόφαση 1973 που είχε δώσει το πράσινο φως για τη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη το Μάρτιο.
114 οι επιδρομές του ΝΑΤΟ, την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού
"Το ΝΑΤΟ και τα κράτη-μέλη του σέβονται βαθιά και πραγματικά τους Μουσουλμάνους και την πίστη τους. Δεν είναι θέμα θρησκείας, εθνικότητας ή πολιτισμού, αλλά δέσμευσης (...) να προστατεύσουμε αθώα θύματα. Για όσο διάστημα υπάρχουν επιθέσεις, απειλές για επιθέσεις και υποκίνηση σε βία εναντίον πολιτών, το ΝΑΤΟ θα δρα για να τους προστατεύσει", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Ρόλαντ Λαβόι στους δημοσιογράφους, από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας.
Μόνο χθες, πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού, το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε 114 εξόδους. Οι δυνάμεις του Καντάφι από την άλλη εξακολούθησαν να βομβαρδίζουν τη Μισράτα, αφού αναφέρθηκαν περίπου 12 εκρήξεις κοντά στο λιμάνι, σύμφωνα με τον Λαβόι.
"Μία κατάπαυση πυρός (του ΝΑΤΟ) θα απαιτεί πλήρη παύση της βίας από τη μεριά του καθεστώτος του Καντάφι, η οποία θα είναι επαληθεύσιμη και αξιόπιστη", επισήμανε ο Λαβόι. "Μία πραγματική κατάπαυση πυρός δεν θα πρέπει να είναι μία παύση στη διάρκεια της οποίας το καθεστώς του Καντάφι θα μπορέσει να εξοπλιστεί, να ανεφοδιαστεί, να ανασυνταχθεί ή να παρατάξει ξανά τις δυνάμεις του για να επαναλάβει τις επιθέσεις του εναντίων αμάχων μετά το Ραμαζάνι".
ΠΡΕΖΑ TV
2-8-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου