Η φινλανδική βόμβα έσκασε στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς άλλες 3 χώρες -Αυστρία, Ολλανδία και Σλοβακία- εγείρουν αξιώσεις για... χρηματικές εγγυήσεις.
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας για «χρηματικές εγγυήσεις» άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην ευρωζώνη, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις άλλων τριών, μέχρι στιγμής, κρατών-μελών της και κατ' ουσίαν θέτοντας σε κίνδυνο τις αποφάσεις για το δεύτερο πακέτο βοήθειας 109 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Τον κύκλο των αντιδράσεων άνοιξε χθες η Αυστρία και ακολούθησαν Ολλανδία και Σλοβακία, ενώ παράγοντες της αγοράς βρίσκονται εν αναμονή και της Εσθονίας (σ.σ. μπήκε στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2011). Και οι τρεις χώρες ζητούν να έχουν την ίδια μεταχείριση με τη Φινλανδία, κάνοντας σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Συνολικά και οι τέσσερις χώρες που έχουν ήδη εκφράσει τις προθέσεις τους συμμετέχουν με περίπου 9,3 δισ. ευρώ στο πρώτο ελληνικό δάνειο.
Η Ελλάδα δεν φαίνεται να συζητεί ανάλογου τύπου συμφωνία με άλλες χώρες της ευρωζώνης, διευκρίνιζαν χθες κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
«Υπό την έγκριση»
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται να τους κλείνει την πόρτα, καθώς παραπέμπει στα ευρωπαϊκά όργανα. «Το χρηματοοικονομικό σχήμα στο οποίο έχουμε καταλήξει με τους Φινλανδούς τελεί υπό την έγκριση των υπόλοιπων κρατών-μελών της ευρωζώνης».
Το θέμα εξετάζουν από χθες οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα το αξιολογήσουν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών στο Euro Working Group της ερχόμενης εβδομάδας. Με την επισήμανση ότι η ελληνική κυβέρνηση έδειξε «καλοπιστία» και «ευελιξία» και κυρίως ότι σέβεται τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο βοήθειας, ο κ. Βενιζέλος ρίχνει εμμέσως τα βέλη του εναντίον όσων εγείρουν τέτοιου είδους αξιώσεις, ενώ καλεί την Ε.Ε. να διαχειριστεί τη νέα φάση της κρίσης θυμίζοντάς της ότι «δεν είναι μόνον ή κυρίως ελληνική». Δεν παραλείπει να επιτεθεί και στην αντιπολίτευση, την οποία κατηγορεί για «κινδυνολογία».
Οι αξιώσεις των χωρών προκαλούν την έντονη αντίδραση και των Βρυξελλών. Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως μετέδωσε χθες το Associated Press, είπε ότι η φινλανδική συμφωνία «δημιουργεί ασυμμετρίες στο πρόγραμμα στήριξης και ανοίγει την πόρτα» για ιδιαίτερες απαιτήσεις από άλλες χώρες.
Το ζήτημα άνοιξε χθες το πρωί η Αυστρία, με κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν ότι θα απαιτήσουν παροχή εγγυήσεων αν χώρες της ευρωζώνης εγκρίνουν εξασφαλίσεις προς τη Φινλανδία, σύμφωνα με το Reuters. «Το μοντέλο των εξασφαλίσεων πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Χάραλντ Βαϊγκλάιν στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat και προσέθετε: «Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει τη χορήγηση εξασφαλίσεων, η Ε.Ε. πρέπει να βοηθήσει. Στην πραγματικότητα τις πληρώνουν οι άλλες χώρες-μέλη. Δεν μπορούμε να δούμε πώς αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί», είπε στην εφημερίδα.
«Κι εμείς...»
Ακολούθησε το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών. «Ακόμη κι αν το Κοινοβούλιο δεν το ζητούσε έντονα, εμείς μαζί με κάποιες άλλες χώρες πάντα λέγαμε στις Βρυξέλλες ότι αν η Φινλανδία λάβει εγγυήσεις, δεν μπορεί να επιδεινωθεί η δική μας θέση όσον αφορά την πιστοληπτική μας αξιολόγηση και ότι επιθυμούμε κι εμείς μια συμφωνία παροχής εγγυήσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών, όπως μετέδωσε το Reuters.
Τρίτη κατά σειρά, η Σλοβακία, η οποία έχει θέσει επανειλημμένως εμπόδια στο δανεισμό της Ελλάδας από την Ε.Ε. Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Ιβάν Μίκλος έσπευσε να τονίσει ότι η Σλοβακία ανέκαθεν ζητούσε εγγυήσεις για τα όποια δάνεια δίνονταν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το θεωρώ απαράδεκτο για την όποια χώρα να μη λαμβάνει εγγυήσεις, όταν τις λαμβάνουν άλλες χώρες».
Αναμένεται η συνέχεια...
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
19-8-2011
1 σχόλιο:
τι εννοουν ως εγγυησεις αυτες οι χωρες???
Δημοσίευση σχολίου