Κυριακή, Αυγούστου 28, 2011

Hurricane Irene rakes East Coast (pictures)


ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 8 ΝΕΚΡΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, καθώς ο κυκλώνας Αϊρίν έφτασε στη Βόρεια  Καρολίνα και κινείται τώρα προς τη Νέα Υόρκη.
Η γιγάντια δίνη έχει διάμετρο 800 χιλιόμετρα, ωστόσο η έντασή της έχει μειωθεί. Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων υποβάθμισε την «Αϊρίν» σε κυκλώνα της κατηγορίας 1, προειδοποιεί όμως ότι οι ριπές του ανέμου φτάνουν τα 145 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Ο κυκλώνας κινείται βόρεια με ταχύτητα 24 χιλιομέτρων την ώρα και αναμένεται να φτάσει στη Νέα Αγγλία, το βορειοανατολικό άκρο των ΗΠΑ, εντός της Κυριακής.
Οι τελευταίες εξελίξεις:



Εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Βόρεια Καρολίνα, όπου αναφέρθηκε και ο πρώτος θάνατος
Κλειστά τα αεροδρόμια και το μετρό στη Νέα Υόρκη, όπου 400.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης
Συνολικά 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι αρκετών πολιτειών καλούνται να απομακρυνθούν από τις ακτές
Ο κυκλώνας αναμένεται να συνεχίσει να σαρώνει τις ΗΠΑ για 36 ώρες από την άφιξή του το πρωί του Σαββάτου.
Εκτός από τον άνεμο και τις ακραίες βροχοπτώσεις, οι κάτοικοι των ακτών απειλούνται και από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καθώς ο κυκλώνας σπρώχνει το νερό προς τα δυτικά με κύματα που φτάνουν τα 2,1 μέτρα.






















Το μάτι του κυκλώνα έφτασε στις ακτές της Βόρειας Καρολίνας στις 7.30 το πρωί τοπική ώρα (14.30 ώρα Ελλάδας), με ανέμους που αντιστοιχούν σε τροπική καταιγίδα να σαρώνουν τη Βιρτζίνια, το Μέριλαντ και το Ντέλαγουερ.


Επτά πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Βόρεια Καρολίνα, Μέριλαντ, Βιρτζίνια, Ντέλαγουερ, Νιου Τζέρσι, Νέα Υόρκη και Κονέκτικατ.


Περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης κατά μήκος της ανατολικής ακτής.


Περίπου 400.000 έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Βόρεια Καρολίνα, ενώ για μπλακάουτ προειδοποίησαν και οι αρχές της Ουάσινγκτον.


Στη Βόρεια Καρολίνα αναφέρθηκε και ο πρώτος θάνατος από την ακραία κακοκαιρία -ένας οδηγός καταπλακώθηκε από σπασμένο κλαδί δέντρου.


Εκκένωση ακόμα και στο Μανχάταν


Η αγωνία κορυφώνεται για την πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου σχεδόν 400.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Ανάμεσά τους, το Μπάτερι Παρκ στο Κάτω Μανχάταν, η ακτή του Κουίνς και το Κόνι Άιλαντ του Μπρούκλιν.


«Το να μείνετε πίσω είναι επικίνδυνο, το να μείνετε πίσω είναι ανόητο και είναι ενάντιο στο νόμο» δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.


Το μετρό της Νέας Υόρκης, το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ, σταμάτησε τα δρομολόγια το μεσημέρι, όπως συνέβη και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο γειτονικό Νιου Τζέρσι και τη Φιλαδέλφεια.


Κλειστά παραμένουν και τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, ενώ περίπου 8.300 πτήσεις είχαν ακυρωθεί σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου.


Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέκοψε τις διακοπές του στη Μασαχουσέτη και είχε τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους αξιωματούχους, ανάμεσά τους την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.


Περίπου 65 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα της ανατολικής ακτής.


Η Νέα Υόρκη δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στου κυκλώνες -η τελευταία φορά που υπέστη σοβαρές ζημιές ήταν το 1985 με τον κυκλώνα Γκλόρια.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press





ΠΡΕΖΑ TV
28-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: