Παρασκευή, Αυγούστου 26, 2011

ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ KFOR ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ


Οι επικεφαλής τεσσάρων σερβικών δήμων στο Κόσοβο απέστειλαν επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ζητώντας να ανακαλέσουν η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) και οι αρχές της Πρίστινας "όλα τα μέτρα και τις εντολές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελεύθερη κυκλοφορία και την ομαλή ζωή στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου".
Στην επιστολή αναφέρεται ότι η KFOR υπερέβη τις εξουσίες της και ότι η αποστολή του ΟΗΕ (UNMIK) και η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EULEX) δεν ασκούν τις αρμοδιότητές τους, με αποτέλεσμα να πλήττονται σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας να έχουν επιδεινωθεί στο βόρειο τμήμα, αλλά και σε άλλες περιοχές του Κοσόβου. Οι επικεφαλής των δήμων Λεπόσαβιτς, Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Ζούμπιν Πότοκ και Ζβέτσαν υπογραμμίζουν ότι «η KFOR, αντί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ασκεί καταπίεση στη σερβική κοινότητα, στους πολίτες και λανθασμένα ανακηρύσσει τις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης εγκληματικά στοιχεία».



«Έχουν αναγγελθεί ακραία μέτρα πίεσης, τα οποία θα οδηγήσουν σε νέα εθνική εκκαθάριση των Σέρβων και από την άλλη πλευρά οι δράσεις παλαιών και νέων Αλβανικών παραστρατιωτικών δυνάμεων γίνονται ανεκτές και τους επιτρέπεται η ελευθερία κινήσεων στο βόρειο Κόσοβο», σημειώνεται στην επιστολή. Οι τέσσερις δήμαρχοι ζητούν από το Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να διασφαλίσουν ότι η KFOR και οι θεσμοί της Πρίστινας θα προχωρήσουν αμέσως σε άρση των μέτρων, δηλαδή θα ανακαλέσουν διατάξεις και οδηγίες, με τις οποίες πλήττονται τα ανθρώπινα δικαιώματα της σερβικής κοινότητας».


Επιπλέον, ζητούν «από την KFOR να επιστρέψει στα όρια της εντολής της, να εκτελεί τα καθήκοντά της σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 και τα συνοδευτικά κείμενα και να σταματήσει να επιβάλει περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και προϊόντων στα διοικητικά σύνορα». Από την UNMIK ζητούν να αναλάβει κεντρικό ρόλο πολιτικής παρουσίας στο βόρειο Κόσοβο. Οι επικεφαλής των σερβικών δήμων ζητούν ακόμη από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να λάβουν απόφαση και σε χρονικό διάστημα 60 ημερών να ετοιμάσουν στρατηγική και συγκεκριμένα σχέδια για την επιστροφή 200.000 ανθρώπων στις εστίες τους, ώστε μετά από 12 χρόνια να προστατευτούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους.


«Αντί να προστατεύονται τα δικαιώματα 200.000 εκτοπισμένων, γίνονται ανεκτές απόπειρες των αλβανικών θεσμών στην Πρίστινα για νέα εθνική εκκαθάριση λίγων χιλιάδων Σέρβων από το βόρειο Κόσοβο», αναφέρεται στην επιστολή προς το ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία εστάλη επίσης στον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, τον πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς, υπουργούς και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων στη Σερβία.


ΠΡΕΖΑ TV
26-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: