Κυριακή, Αυγούστου 14, 2011

ΧΑΜΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS.Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΥΚΟΥΛΩΘΗΚΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ


ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ,ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ,ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΕΝΕΡΓΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΗΡΑΝ ΜΙΖΕΣ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Η SIEMENS ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ...ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ.


Στον απόηχο του «κλεισίματος», ουσιαστικά, και της υπόθεσης των υποβρυχίων, λόγω παραγραφής, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να δώσει συνέχεια στη διερεύνηση του σκανδάλου με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Στην πραγματικότητα, όμως, επαναφέρει στη Βουλή την ίδια συζήτηση που απέτυχε πριν από λίγες εβδομάδες να οδηγήσει ακόμα και σε παραπομπή της υπόθεσης για κρίση σε γνωμοδοτικό συμβούλιο εισαγγελέων. Ετσι, η υπόθεση θα απασχολήσει εκ νέου το Κοινοβούλιο στις 25 Αυγούστου.



Το αίτημα αυτή τη φορά είναι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για δύο πρώην υπουργούς, τον Γιώργο Αλογοσκούφη και τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη, στους οποίους μόνον η κυβερνητική πλειοψηφία αποδίδει ευθύνες, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τους με επιχειρήματα για ανυπόστατες κατηγορίες και για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.


Ωστόσο, οι προσδοκίες για συνέχιση των κοινοβουλευτικών ερευνών για τη Siemens είναι εξαιρετικά συγκρατημένες και εντός του κυβερνώντος κόμματος, με σημαντική ένδειξη το γεγονός ότι τη σχετική πρόταση, ακόμα και για την παραπομπή της υπόθεσης στο γνωμοδοτικό συμβούλιο των εισαγγελέων, έχουν υπογράψει, μετά βίας, 108 κυβερνητικοί βουλευτές.


Τα στοιχεία, άλλωστε, στα οποία βασίζεται το εν λόγω πόρισμα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, δεν στηρίζονται σε δεδομένα της δικογραφίας και προκαλούν τη διατύπωση σοβαρών επιφυλάξεων από έγκριτους νομικούς. Σε κάθε περίπτωση, μετά από έρευνες στη Βουλή που διήρκεσαν περί τον ενάμιση χρόνο, νέα σημαντικά στοιχεία δεν προέκυψαν, απαντήσεις για τη ροή του πολιτικού χρήματος δεν δόθηκαν, αποδέκτες πολιτικών πληρωμών δεν εντοπίστηκαν, πλην του Τάσου Μαντέλη, τον οποίο είχε αποκαλύψει ήδη η Δικαιοσύνη στη δική της έρευνα, και η υπόθεση έχει πλέον εξαντληθεί σε απόδοση κατηγοριών στη λογική της παραπομπής για την παραπομπή…


Από τις έρευνες της Βουλής, το μόνο του τελικά προέκυψε στο πεδίο των συμπερασμάτων, πλην του Τάσου Μαντέλη, ήταν παραπομπή στη Δικαιοσύνη και του Ακη Τσοχατζόπουλου. Με αυτά τα δεδομένα η συζήτηση στη Βουλή, στις 25 Αυγούστου, δύσκολα θα καταλήξει σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής και αν αυτό συμβεί η συνέχεια της όλης υπόθεσης, όπως εκτιμούν έγκριτοι νομικοί, δεν θα διαφέρει στην κατάληξή της από εκείνες για το Βατοπέδι και τα υποβρύχια, που τελικώς «έκλεισαν» ελλείψει στοιχείων ή λόγω παραγραφής.


Από τα ψηλά στα χαμηλά
Με το Ειδικό Δικαστήριο να ανήκει οριστικά στο παρελθόν, ως προς την υπόθεση των υποβρυχίων, ο κ. Τσοχατζόπουλος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος, για την υπόθεση αυτή, όχι με κατηγορίες για μίζες ή παράνομες πληρωμές, αλλά με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες. Τη βασιμότητά του ήδη έχει αναλάβει να αξιολογήσει τακτικός ανακριτής (σε βαθμό πρωτοδίκη).


Μετά την ομόφωνη διάγνωση της παραγραφής της κατηγορίας που απέδωσε η Βουλή στον πρώην υπουργό από το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανήκει στην αρμοδιότητα της ποινικής δικαιοσύνης όχι πια σαν υπουργός αλλά ως απλός πολίτης. Η απόφαση περί παραγραφής, την οποία είχαν προαναγγείλει νομικοί και δικαστικοί από την πρώτη στιγμή των ερευνών, εγείρει, όπως αναμενόταν, θέματα νομιμότητας της απόφασης της Βουλής περί παραπομπής του, δικαιώνοντας εκείνους που έκαναν λόγο για παραπομπή στη λογική της επικοινωνιακής διαχείρισης και της προσπάθειας εκτόνωσης της εύλογης κοινωνικής απαίτησης για απόδοση ευθυνών σε πολιτικούς.


Πάντως, ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός, που πλέον μετράει δύο παραπομπές στην ποινική δικαιοσύνη, μία για τα υποβρύχια και μία για τη Siemens, έχει ήδη προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, επικαλούμενος νομικά μόνον επιχειρήματα, ενώ η Δικαιοσύνη οργανώνει ήδη τις έρευνές της σχετικά με το «πόθεν έσχες» του ιδίου και μελών της οικογένειάς του.


Στην Εισαγγελία της Αθήνας είναι σε αναμονή του σχετικού πορίσματος του ΣΔΟΕ που έχει αναλάβει τον έλεγχο του συνόλου της περιουσίας του πρώην υπουργού.


Της Ιωαννας Μανδρου-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: