Εκτός από τις έκτακτες και τακτικές φορολογικές επιθέσεις στο εναπομείναν εισόδημα των πολιτών, σε όλες τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών κυριαρχούν ακόμη δύο ζητήματα: εάν (αύριο) θα έχουν εργασία (κυρίως στον ιδιωτικό τομέα) και κατά πόσο θα πρέπει να βγουν στη σύνταξη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα περισσότερα από 10.000 άτομα υπολογίζεται ότι κατέθεσαν χθες και προχθές αιτήσεις συνταξιοδότησης. Πρωταθλητές στην κούρσα φυγής οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, όπου το 12% του προσωπικού έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης (1.000 υπάλληλοι από την αρχή του έτους από ένα σύνολο 8.385 εργαζομένων), οι υπάλληλοι στους δήμους, τα νοσοκομεία και τις εφορίες. Πρόκειται κυρίως για υπαλλήλους που ήδη έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά παρέμειναν στην εργασία τους προκειμένου να βελτιώσουν τις συντάξιμες αποδοχές τους.
75.000 σε ένα χρόνο
Ωστόσο το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, η καθυστέρηση στην απονομή και, τελικά, η μείωση του εφάπαξ, το ενιαίο μισθολόγιο, το «πάγωμα» των μισθολογικών κλιμακίων, η κατάργηση των Δώρων και κυρίως ο κίνδυνος νέας μείωσης των συντάξεων (ποσοστό αναπλήρωσης από 77%-80% σήμερα στο 60%) ήταν οι βασικές αιτίες που πυροδότησαν το νέα κύμα φυγής. Σε σημείο που υπολογίζεται ότι φέτος -καθ'όλην τη διάρκεια του έτους- θα βγουν στη σύνταξη οι μισοί από τους 150.000 δημόσιους υπαλλήλους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και υπολογιζόταν ότι θα αποχωρούσαν σταδιακά μέχρι το 2013.
Ομως αυτός ο συνταξιοδοτικός πανικός έχει πολλαπλασιάσει και τα οικονομικά προβλήματα του Ταμείου Πρόνοιας (εφάπαξ) το οποίο αντικειμενικά έχει καταρρεύσει. Παρά τη μείωση του εφάπαξ κατά 10% (αφορά όλες τις αιτήσεις που κατατέθηκαν μετά την 1η/1/2010) ήδη οι 41.000 πολιτικοί και στρατιωτικοί συνταξιούχοι διεκδικούν παροχές άνω του 1,7 δισ. ευρώ.
Το συνολικό δε κρυφό έλλειμμα του Ταμείου Πρόνοιας, όπως αυτό αποτυπώνεται στην αναλογιστική μελέτη που παραδόθηκε μόλις χθες, ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ. Δηλαδή στο 1,8% του ΑΕΠ. Και το σημειώνουμε αυτό καθώς ένα μέρος αυτού του ελλείμματος αθροίζεται, από την τρόικα, στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και επηρεάζει τις συνολικές αποφάσεις για τα μέτρα προσαρμογής (φορολόγηση, περικοπές κ.ά.). Παράλληλα, το στοιχείο αυτό αποκαλύπτει ότι και πάλι θα προωθηθούν μέτρα περιορισμού του εφάπαξ...
Χθες και προχθές ακόμη και υπάλληλοι που βρίσκονταν σε άδεια πήγαιναν εσπευσμένα στις υπηρεσίες τους και κατέθεταν σωρηδόν αιτήσεις συνταξιοδότησης. Και αυτό με αφορμή το ενιαίο μισθολόγιο το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του βασικού μισθού (σ.σ. με μείωση των επιδομάτων) και, ακολούθως, η κυβέρνηση υποχρεούται να αναπροσαρμόσει και τις συντάξεις (συνταγματική πρόβλεψη). Κάτι τέτοιο όμως θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση των αποδοχών των συνταξιούχων. Ετσι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μείωση των προς το 60%.
Αργούν οι ανακοινώσεις
Σχετική ανακοίνωση αναμένεται να εκδώσει η κυβέρνηση. Οτι δηλαδή δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις. Χωρίς όμως να βιάζεται καθώς με τον πανικό που έχει επικρατήσει επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης του προσωπικού και του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ.-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
16-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου