Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 01, 2011

ΔΝΤ: ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 200 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΤΡΑΠΕΖΕΣ!!!


Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΕΙ ΠΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ;;;
Αναταραχή έχει προκαλέσει στην Ευρωζώνη το πόρισμα μελέτης του ΔΝΤ που θα γνωστοποιηθεί μέσα στον μήνα, το οποίο υποστηρίζει πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν με 200 δις ευρώ τα κεφάλαιά τους για να είναι ασφαλείς έναντι πιθανών κινδύνων, εκτίμηση που έρχεται να ανατρέψει το κύρος των πρόσφατων στρες τεστ που δεν κατέδειξαν παρόμοιες ανάγκες σε κεφάλαια.


Βεβαίως, η εκτίμηση του ΔΝΤ βασίζεται στη διαπίστωση πως δεν έχουν αποτιμηθεί όπως θα έπρεπε οι επισφάλειες από την κρίση των κρατικών χρεών όπως της Ελλάδας.


Από την άλλη όμως δεν φαίνεται να έχει λάβει υπόψη της τις πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (επιμήκυνση, έμμεσο κούρεμα, νέα χρηματοδότηση) που, εφόσον υλοποιηθούν, ασφαλώς μετριάζουν το πρόβλημα των κεφαλαιακών ενισχύσεων των τραπεζών.


Η εκτίμηση πάντως αυτή του ΔΝΤ εκθέτει την ΕΚΤ και τις εθνικές τραπεζικές αρχές που δεν διέγνωσαν ανάλογες ανάγκες ώστε να απαιτήσουν την κάλυψη τους από τις τράπεζες και ενδεχομένως προκαλεί πολιτικό πρόβλημα στις σχέσεις ΔΝΤ και Ευρωζώνης την ώρα που μία σειρά κοινά προγράμματα στήριξης τρέχουν για περιφερειακές χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.


ΠΡΕΖΑ TV
1-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: