Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 19, 2011

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΚΑΛΥΨΗ ΔΥΝΗΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΖΗΜΙΩΝ 20 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ


Η Τράπεζα της Ισπανίας υποσχέθηκε να καλύψει μέχρι και 20 δις ευρώ ζημιών της Caja Mediterraneo καθώς επιχειρεί να ελαφρύνει τα βάρη της προβληματικής τράπεζας, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα El Mundo.
H κεντρική τράπεζα της χώρας ανέλαβε τον έλεγχο της εν λόγω τράπεζας τον Ιούλιο και τώρα προσπαθεί να την πουλήσει. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κεντρική τράπεζα γνωστοποίησε στους επενδυτές πως θα καλύψει εάν χρειαστεί ζημιές μέχρι 20 δις ευρώ, ποσό το οποίο αναλογεί στα επισφαλή περιουσιακά στοιχεία της Caja Mediterraneo.



Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η είδηση, τότε η παρέμβαση αυτή της κεντρικής τράπεζας θα είναι η πλέον δαπανηρή στην ιστορία του ισπανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου, αναφέρει η εφημερίδα χωρίς να αποκαλύπτει την πηγή της. Η τιμή αυτή μπορεί να αναστατώσει τις χρηματαγορές καθώς ισοδυναμεί με την κυβερνητική εκτίμηση του μέγιστου κόστους της επανακεφαλαιοποίησης του συνόλου του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.


Η Τράπεζα της Ισπανίας χορήγησε 2 δις ευρώ και άνοιξε πιστωτική γραμμή 3 δις προς την Caja Mediterraneo όταν ανέλαβε τον έλεγχό της τον Ιούλιο. Αλλά στις αρχές Σεπτεμβρίου η Caja Mediterraneo αποκάλυψε πως είχε ζημιές 1,36 δις το α’ εξάμηνο και ένα υψηλό ποσοστό επισφαλειών 19% (κυρίως στο στεγαστικό τομέα) όταν ο μέσος όρος επισφαλειών των ισπανικών τραπεζών ήταν 6,4% τον Ιούνιο.


Η εφημερίδα εκτιμά πως η Τράπεζα της Ισπανίας προσπαθεί να ολοκληρώσει την πώληση της Caja Mediterraneo πριν τις γενικές εκλογές στις 20 Νοεμβρίου. Πολλές ανταγωνίστριες τράπεζες είναι υποψήφιοι αγοραστές, με κυριότερη της Santander.
ΠΡΕΖΑ TV
19-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: