Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2011

ΕΚΤΟΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΟΣΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΣΕ 2 ΕΞΑΜΗΝΑ


Εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ απειλούνται να μείνουν όσοι φοιτητές δεν εγγραφούν σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα λόγω των καταλήψεων. "Οταν οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, υπάρχουν επιπτώσεις", τονίζει η υπουργός Παιδείας
Τον κώδωνα του κινδύνου για διαγραφή φοιτητών από τα πανεπιστήμια αν δεν εγγραφούν, λόγω των καταλήψεων, για δύο συνεχόμενα εξάμηνα -αφού με βάση τον νέο νόμο υποχρεούνται σε εγγραφή όλοι οι φοιτητές και όχι μόνο οι πρωτοετείς-, έκρουσε χθες στη Βουλή η υπουργός Παιδείας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Αννα Διαμαντοπούλου συμπλήρωσε ότι πρέπει να διεξαχθούν για 13 εβδομάδες μαθήματα, ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές να προσέλθουν στην εξεταστική, διαφορετικά δεν έχουν δικαίωμα να μετάσχουν στις εξετάσεις.

"Οταν οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, υπάρχουν επιπτώσεις", τόνισε, για να προσθέσει πως δεν έχει κανένας δικαίωμα να επιλέγει αν θα εφαρμόσει έναν νόμο ή μία εγκύκλιο. "Οταν κάποιος επιλέγει αντί να σεβαστεί τον νόμο να ακολουθήσει την παρότρυνση της κοινωνικής οργάνωσης στην οποία ανήκει -όσο σημαντική κι αν είναι αυτή- παίρνει και την ευθύνη".
Την ίδια στιγμή, δεν σταματούν οι φωνές πανεπιστημιακών οι οποίοι ζητούν ν΄ ανοίξουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Με χθεσινή τους ανακοίνωση πάνω από 150 καθηγητές του ΕΜΠ εξέφρασαν τη διαφωνία τους "με τις αδιέξοδες καταλήψεις και τις ανέξοδες απεργίες που οδηγούν το Πολυτεχνείο, έναν από τους παλαιότερους και εγκυρότερους θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας, σε κατάσταση απαξίωσης".Στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν πως "τα ανοικτά πανεπιστήμια με πλήρεις ακαδημαϊκές λειτουργίες είναι δημοκρατική κατάκτηση και αποτελούν επιταγή της κοινωνίας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία".
Στο ίδιο ύφος κινείται και η ανακοίνωση της ΓΣ του συλλόγου ΔΕΠ Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Αναφέρουν κατ' αρχάς ότι "ο νέος νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Ακαδημαϊκής Κοινότητας για τη μεταρρύθμιση που ονειρευόμασταν", αλλά προσθέτουν ότι το πανεπιστήμιο θα πρέπει να ανοίξει και όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα να εγκύψει στα κρίσιμα προβλήματα που έρχονται.
"Πιστεύουμε ότι οι καταλήψεις και το κλείσιμο των ΑΕΙ υπονομεύουν το κύρος των Ιδρυμάτων, τα δυσφημούν στην κοινωνία και δημιουργούν εσωτερικές αντιθέσεις που δυσκολεύουν τη συνεννόηση και την κοινή δράση", καταλήγει ο σύλλογος ΔΕΠ του Γεωπονικού.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Πορεία από καταληψίες φοιτητές
Την αντίθεσή τους στον νέο νόμο-πλαίσιο εξέφρασαν χθες φοιτητές και σπουδαστές κατειλημμένων σχολών οι οποίοι πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή. Οι φοιτητές ξεκίνησαν την πορεία λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε στις 4, όταν ο μεγάλος όγκος των σπουδαστών αποχώρησε από το Σύνταγμα και κατευθύνθηκε προς τα Προπύλαια όπου και διαλύθηκε. "Λευκές, λευκές οι εξεταστικές, οι φοιτητές αιώνιοι και οι σχολές κλειστές", "ούτε ν+2 ούτε 2ν, κανένας φοιτητής δεν θα διαγραφεί", "κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό", ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της πορείας.
Σύμφωνα με τους φοιτητικούς συλλόγους, περίπου 300 τμήματα πανελλαδικά τελούν υπό κατάληψη, ενώ ήδη μερίδα φοιτητών αναζητεί τρόπους ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με το εξάμηνο. Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου, μικρή ομάδα που είχε καλυμμένα τα πρόσωπά της και είχε παρεισφρήσει στην πορεία, προκάλεσε φθορές σε καταστήματα ρούχων, ένα βιβλιοπωλείο και μία τράπεζα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
16-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: