Να πάει οικονομικά τη χώρα «10 χρόνια μπροστά» φιλοδοξεί η εταιρεία McKinsey, αλλά οι προβλέψεις της και οι συμβουλές της εδώ και χρόνια μόνο όλεθρο και καταστροφή έχουν σπείρει διεθνώς...
Η μελέτη με το σχετικό υπεραισιόδοξο τίτλο, ο οποίος νικάει (επιταχύνει) και το χρόνο («Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά»), ανατέθηκε από τον ΣΕΒ, την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος στη McKinsey, η οποία, ταυτόχρονα, παραμένει και σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, στο βαθμό που έχει αναλάβει να επεξεργαστεί άλλη μελέτη για τον ελληνικό τουρισμό.
Η σχετική μελέτη θα παρουσιαστεί την προσεχή Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει και προτάσεις που κατά διαστήματα έχουν προκρίνει οι δανειστές, όπως τη διαμόρφωση ειδικών επενδυτικών ζωνών, όπου δεν θα ισχύει η ασφαλιστική νομοθεσία και το εργατικό δίκαιο της χώρας υποδοχής (τύποις). Ωστε να γίνουν εκεί ξένες επενδύσεις...
Ηδη η μελέτη έχει παραδοθεί στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και προβλέπει ότι «κατά την περίοδο 2011-2020 η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3%...», όταν φέτος, το πρώτο έτος της περιόδου αναφοράς, έχουμε ύφεση που μπορεί να φτάσει στο -5,35% (δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου). Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα εξαφανιστεί και η ανεργία, καθώς η προαναφερθείσα ανάπτυξη θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 50 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει επιπλέον 500.000 νέες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, η μελέτη υποστηρίζει ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μπορεί να μειωθεί κατά 15 δισ. ευρώ (στο μισό δηλαδή από τα 30 δισ. ευρώ σήμερα) και το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 7 δισ. ευρώ.
Δηλαδή η McKinsey προβλέπει διπλάσιο ποσοστό οικονομικής μεγέθυνσης (3%) από αυτόν που θεωρείται εφικτός απ' όλους τους παράγοντες, υπό την προϋπόθεση πάντα των προβλέψεων (εφαρμογής) του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος...
Αλλά αυτή η... υπερφίαλη πρόβλεψη δεν είναι ένα ακραίο δείγμα. Η McKinsey έχει πλούσιο παρελθόν σε λανθασμένες προβλέψεις.
* Ηταν η εταιρεία που έλεγε ότι: «Η Enron έχει χτίσει τη φήμη της ως μία από τις πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο», λίγους μήνες πριν καταρρεύσει ο ενεργειακός κολοσσός.
* Ετσι, η McKinsey χάραξε τη στρατηγική της Swissair, και λίγο μετά η ελβετική αεροπορική εταιρεία καθηλώθηκε στο έδαφος, αδυνατώντας ακόμη και καύσιμα να προμηθευτεί. Τώρα, σαν κακή ανάμνηση, έχει μείνει η Swiss... (δημοσίευμα τους «Business Week»).
* Οι βρετανικοί σιδηρόδρομοι (Railtrack) εφάρμοσαν τις εισηγήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας για «μείωση των δαπανών υποδομής» και αμέσως μετά πολλαπλασιάστηκαν τα δυστυχήματα και, τελικά, η εταιρεία σιδηροδρόμων κατέρρευσε».
* Η McKinsey συμβούλευσε την αμερικανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ΑΤ&Τ ότι η κινητή τηλεφωνία δεν έχει μέλλον.
* Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, δύο από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες, η Allstate και η State Farm, ανέπτυξαν με τη βοήθεια της McKinsey μια σκληρή στρατηγική, του στιλ «πάρ' το ή άφησέ το», σε περίπτωση τροχαίων δυστυχημάτων.
Σε μικρά τροχαία, όπου το αυτοκίνητο είχε λίγες ζημιές και ο τραυματισμός του οδηγού δεν ήταν εμφανής με γυμνό μάτι, εφαρμοζόταν η εξής στρατηγική: η δικαστική διαμάχη του ασφαλισμένου με τις ασφαλιστικές εταιρείες καθίστατο τόσο ακριβή, με την εμπλοκή δικηγόρων, και τόσο χρονοβόρα, που οι δικαιούχοι παραιτούνταν της υπόθεσης, ενώ οι δικηγόροι δεν αναλάμβαναν (μικρή αποζημίωση). Τα κέρδη, όμως, από τα μικρά ατυχήματα, σύμφωνα με το CNN, που αποκάλυψε το θέμα, υπήρξαν τεράστια.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
2-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου