Τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, που εγκρίθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, φτάνουν τα 52,2 δισ. ευρώ ενώ ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), αυξάνεται από 20% σε 21%. Ο ιταλικός τύπος δημοσιεύει σήμερα λεπτομέρειες σχετικά με το νέο πακέτο λιτότητας.
Επίσης επιβεβαιώνεται η τριετής έκτακτη εισφορά για όσους πολίτες δηλώνουν, ως ετήσιο εισόδημα, πάνω από τριακόσιες χιλιάδες ευρώ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν το «εφάπαξ» δυο χρόνια μετά την συνταξιοδότησή τους, ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα θα πρέπει να καταβάλλουν στα ταμεία του δημοσίου το 10,5% του συνολικού τους τζίρου. Έως τώρα το ποσοστό φορολόγησης του τομέα βρισκόταν στο 6,5%.
Παρά την αντίθεση του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil, τα έκτακτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι προβλέπουν την δυνατότητα να μπορούν να απολύονται εργαζόμενοι (και) χωρίς βάσιμη αιτία, σε περίπτωση που οι εργοδότες και η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, έχουν συναινέσει στην κατάργηση του ως τώρα ισχύοντος πλαισίου. Από το 2104 ξεκινά επίσης η βαθμιαία αύξηση της συντάξιμης ηλικίας των γυναικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
Μέχρι το 2026, η ανοδική αυτή πορεία θα έχει αγγίξει το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας των ασφαλισμένων γυναικών.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι πρόκειται επίσης να καταργηθούν όλες οι περιφέρειες της χώρας, ενώ στο αρχικό προσχέδιο των οικονομικών μέτρων γινόταν λόγος για κατάργηση του ενός τρίτου των περιφερειακών συμβουλίων. Σχετικά με τους δήμους επιβεβαιώνεται η απόφαση που ορίζει πως όταν οι κάτοικοί τους δεν ξεπερνούν τους χίλιους, το δημοτικό συμβούλιο θα καταργείται και η όλη διαχείριση θα ανατίθεται αποκλειστικά στον δήμαρχο.
Αναφορικά με τις περικοπές που αφορούν άμεσα τα έξοδα των πολιτικών και των υπουργείων, για την επόμενη διετία, μειώνεται κατά 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός των ιταλικών υπουργείων ενώ, οι βουλευτές και γερουσιαστές με απολαβές που ξεπερνούν τις 90.000 ευρώ θα χάσουν το 20% της βουλευτικής τους αποζημίωσης, και για εκείνους που κερδίζουν πάνω από 150,000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των αμοιβών από άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες) η μείωση θα είναι του 40%.
Με την υιοθέτηση των μέτρων αυτών, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, θεωρεί ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του μηδενισμού ελλείμματος-ΑΕΠ, εντός του 2013. Σε ό,τι αφορά, όμως, την φετινή ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011, η ανάπτυξη της Ιταλίας, θα συρρικνωθεί κατά -0.1%, ενώ κατά το τέταρτο τρίμηνο, θα μπορεί να επιτευχθεί ένα +0,1%.
«Στοιχεία που δείχνουν ότι το σύνολο της δυτικής οικονομίας, έχει βαλτώσει», γράφει η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, αν και όπως προσθέτει «οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ, θα πρέπει να επαληθευθούν, διότι χαρακτηρίζονται - όπως αναφέρεται και επίσημα- από ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας».
ΠΡΕΖΑ TV
8-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου