Την ώρα που ο υπουργός Επικρατείας Η. Μόσιαλος ετοιμάζει τροπολογία για να θεσμοθετηθούν τα «λουκέτα» σε ΕΤ-1, «Ραδιοτηλεόραση» και περιφερειακούς ραδιοσταθμούς, σε έρευνα που παρουσίασε χθες η ΠΟΣΠΕΡΤ, οι Ελληνες πολίτες στην πλειονότητά τους κρίνουν αρνητικά την κυβερνητική απόφαση για συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, θεωρούν ότι θα τη βλάψει και θα υποβαθμίσει το περιεχόμενό της, παρ' ότι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι και φέτος είναι ελλειμματική και επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ, που συνεχίζει τις στάσεις εργασίας εξαιρώντας την ΕΤ-1 και το ραδιοσταθμό της Θεσσαλονίκης «95,8», παρουσίασε χθες αναλυτικά στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η GPO, το διάστημα 14-16/9/2011, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων, αντιπροσωπευτικό και αναλογικό του πληθυσμού.
Απαραίτητη
Σε αυτήν τον 82,8% θεωρούν απαραίτητη την ύπαρξη της ΕΡΤ, άποψη που είναι κυρίαρχη σε όλες τις δημογραφικές και κοινωνικές ομάδες. 60,2% κρίνουν αρνητικά και μάλλον αρνητικά την απόφαση για κλείσιμο της ΕΤ-1 και του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», ενώ 36,2% θετικά ή μάλλον θετικά. Πιο αρνητικοί σε αυτό το ενδεχόμενο εμφανίζονται οι κάτοικοι της περιφέρειας, κυρίως γυναίκες και μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, κατηγορίες που αποτελούν «πιστούς» τηλεθεατές της ΕΡΤ. Αρνητικοί και μάλλον αρνητικοί στη συγχώνευση περιφερειακών ραδιοσταθμών είναι 47,1%, ενώ υπέρ εμφανίζονται 40,8%.
Συνολικά οι πολίτες σε ποσοστό 54,4% πιστεύουν ότι αυτές οι κινήσεις θα βλάψουν την ΕΡΤ, με 36,9% να έχουν αντίθετη άποψη, ενώ 50,9% θεωρούν ότι το «λουκέτο» στην ΕΤ-1 θα υποβαθμίσει το περιεχόμενο της δημόσιας τηλεόρασης. 57,3% πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τα ιδιωτικά ΜΜΕ με 39,5% αντίθετη άποψη. Αρνητικά και μάλλον αρνητικά 57,1% κρίνει την κυβερνητική απόφαση να θέσει σε εφεδρεία το 10% του μόνιμου προσωπικού της ΕΡΤ, με το 35% να το βλέπουν θετικά, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πιο αρνητικοί σε αυτό εμφανίζονται νέοι ηλικίας 18-24 ετών (72,1%), ηλικιακή ομάδα που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βασικό κοινό της ΕΡΤ. 42,3% θεωρούν ότι η μείωση προσωπικού θα οδηγήσει σε υποβάθμιση προγράμματος, ενώ 36% πιστεύουν ότι θα αναβαθμιστεί εξ αυτού.
Σχετικά αντικειμενική χαρακτηρίζουν την ενημέρωση από την ΕΡΤ 53,3%, ενώ 23,1% καθόλου αντικειμενική. 26,2% δηλώνουν ότι επιλέγουν για την ενημέρωσή τους τη ΝΕΤ και ακολουθούν: ΜΕΓΚΑ (22,2%), ΑΝΤ-1 (8,6%), Alter (8,6%). Η GPO σημειώνει ότι δεν πρόκειται για μερίδια τηλεθέασης καθώς οι συγκεκριμένες απαντήσεις περιγράφουν τη γενικότερη αντίληψη και τις συνήθειες των τηλεθεατών σχετικά με την επιλογή καναλιού για την ενημέρωσή τους, με τον όρο «ενημέρωση» να εμπεριέχει πολλές πλευρές, και όχι μόνο τα δελτία ειδήσεων.
Ενημέρωση
Αντικατοπτρίζει και τη συνολική φυσιογνωμία του καναλιού, όπως έχει αποτυπωθεί στους πολίτες, οι οποίοι αναγνωρίζουν και επιλέγουν ως ενημερωτικούς κατ' αρχάς τη ΝΕΤ και στη συνέχεια το ΜΕΓΚΑ. Αντιθέτως, στο ψυχαγωγικό μέρος επιλέγεται πρώτα το ΜΕΓΚΑ (20,1%) και ακολουθούν Star (18,7%) και ΑΝΤ-1 (10%).
Οι Ελληνες πολίτες όμως εμφανίζονται σε ποσοστό 51,5% να πιστεύουν ότι η ΕΡΤ και φέτος είναι ελλειμματική -ενώ παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα- και εξ αυτού το 73,3% θεωρούν ότι επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η ΕΡΤ πάντως, τουλάχιστον την τελευταία διετία, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε κατά ένα ευρώ. Οι πολίτες δεν φαίνεται να έχουν ξεκάθαρη εικόνα και για τον αριθμό των εργαζομένων στην ΕΡΤ: το 31,4% δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν, 24,7% πιστεύουν ότι φτάνουν τους 3.000, 17,3% τους 4.000, 12,1% τους 5.000 και το 14,5% τους 6.000 εργαζόμενους.
92,8% δηλώνουν ότι στην ΕΡΤ πρέπει να υπάρχουν προγράμματα μη εμπορικά, που δεν μεταδίδονται από ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα, παρ' ότι δεν είναι κατ' ανάγκην τηλεθεατές τέτοιων παραγωγών. Παρ' όλα αυτά επιθυμούν τη μετάδοσή τους, γιατί έστω και περιστασιακά σε ποσοστό 86,7% έχουν παρακολουθήσει και θέλουν να ξέρουν ότι υπάρχουν και αυτού του είδους οι εκπομπές στην ΕΡΤ.ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ / Σ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ / Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ / Ν. ΜΠΕΡΗ -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
23-9-2011
1 σχόλιο:
μηλησαν με 1000 ατομα και αυτο λεγετε μετα δημοσκοπιση???
ελεος γιατι δεν μιλαει κανενας για τα λαμογια στην κρατικη τηλεοραση?
για τα λεφτα που εχουν χαθει?
για την πουλημενη και κυβερνητικη τηλεοραση?
κλεισιμο ολοκληρωτικο πρεπει να γινει για να σταματισουν και οι ουτοπιες των πολιτων οτι υπαρχει σωστη ενημερωση!!!
Δημοσίευση σχολίου