Αρνείται να αποκηρύξει την ηγεσία της Συρίας το Ιράν, υποστηρίζοντας αντίθετα ότι «το θέμα της Συρίας μπορεί να επιλυθεί μεταξύ της κυβέρνησης και του λαού της, χωρίς ξένη παρέμβαση».Τη θέση της Τεχεράνης εξέφρασε χθες, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμάν-Παράστ. Σχολιάζοντας επίσης την πρόσφατη απόφαση της Αγκυρας να εγκαταστήσει ΝΑΤΟϊκό σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση, διεμήνυσε ότι το Ιράν «θα αντιμετωπίσει δυναμικά οποιαδήποτε απόπειρα υπονόμευσης της ασφάλειάς του από ξένες δυνάμεις».
«Ηπαρουσία ξένων δυνάμεων δεν βοηθά την ασφάλεια της περιοχής» είπε επί του θέματος ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι όταν οι Αμερικανοί μίλησαν για πυραυλική απειλή «όλοι κατάλαβαν ποια χώρα εννοούσαν» και «το Ιράν ήταν απλώς ένα πρόσχημα». Χωρίς να την κατονομάσει, ο εκπρόσωπος υπαινίχθηκε ότι το «θέμα» ήταν η Ρωσία.
Επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η Τεχεράνη διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους με την κυβέρνηση Ασαντ, ο Μεχμάν-Παράστ δήλωσε τη διαφωνία της χώρας του στην άποψη ότι «σε μια δημοκρατική κοινωνία μια μειονότητα μπορεί να επιβάλει όλες τις αξιώσεις της». Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και της μη χρήσης βίας επί τη βάσει των αρχών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, όπως είπε, που είναι 1) Οτι οι διεκδικήσεις λαών πρέπει να γίνονται σεβαστές όταν εκφράζονται με ειρηνικό τρόπο 2) Να μην υπάρχει καταστολή και 3) Καμία ξένη χώρα να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά της. Ο Ιρανός εκπρόσωπος υποστήριξε μάλιστα ότι ένοπλες ομάδες από το εξωτερικό έχουν διεισδύσει στη Συρία, «κάτι που αποδεικνύεται από τον αριθμό των 1.200 Σύρων αστυνομικών που έχουν σκοτωθεί. Ο απλός κόσμος που διαμαρτύρεται στους δρόμους δεν μπορεί να σκοτώσει 1.200 αστυνομικούς», είπε.
Η αραβική «λαϊκή αφύπνιση»
Το Ιράν είχε στηρίξει τη «λαϊκή αφύπνιση», όπως ονόμασε τις εξεγέρσεις στα αραβικά κράτη, αφύπνιση «απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που μέχρι τελευταία στιγμή στήριζαν τα καθεστώτα τους» όταν οι πληθυσμοί τους ήθελαν «δημοκρατία, δικαίωμα απόφασης, ανεξαρτησία». Οι ΗΠΑ και το «σιωνιστικό καθεστώς» είχαν συχνή αναφορά στις τοποθετήσεις του Ιρανού εκπροσώπου, όπως η θέση ότι «αξίες όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετωπίζονται από τις ΗΠΑ με δύο μέτρα και δύο σταθμά» και ότι «η ανάπτυξη σχέσεων με το σιωνιστικό καθεστώς δεν έχει θετικές συνέπειες».
Για το θέμα των πυρηνικών, ο Μεχμάν-Παράστ θύμισε ότι μόνο η Αμερική έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικά και, ενώ απαιτεί πλήρη πρόσβαση στις ιρανικές εγκαταστάσεις, η ίδια είναι βέβαιο ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ ανάλογη επιθεώρηση στις δικές της. Επανέλαβε ότι το Ιράν ουδέποτε θα αποποιηθεί του δικαιώματός του στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς. «Παρά τις κυρώσεις δεν θα υποχωρήσουμε ούτε σπιθαμή», είπε.
Κρίση και 11η Σεπτεμβρίου
Αναφορικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο Ιρανός εκπρόσωπος τόνισε ότι με τα παιχνίδια του δολαρίου «η εξάρτηση είναι ο λόγος που ζημιώνονται οικονομίες παγκοσμίως» και παρότρυνε την Ευρωπαϊκή Ενωση «που έχει τεράστια περιθώρια» να μη δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης από τις ΗΠΑ. Αλλωστε «οι μελλοντικές υπερδυνάμεις θα πρέπει να αναζητηθούν στην Ασία».
Με αφορμή τη 10η επέτειο από την 11η Σεπτεμβρίου, ο Ιρανός εκπρόσωπος είπε ότι οι ΗΠΑ εδραίωσαν την παρουσία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ασίας και έβαλαν κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Πρόσθεσε ότι παραμένουν «πολλά ερωτήματα» για το ποιος προκάλεσε την 11η Σεπτεμβρίου, υιοθετώντας ουσιαστικά γνωστές θεωρίες συνωμοσίας. «Μοιάζει με μια υπόθεση που είχε προδιαγραφεί» είπε χαρακτηριστικά.
Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
7-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου