Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 08, 2011

ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΑΜ ΟΤΑΝ ΕΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ


Αιχμές ότι ο τέως αρχηγός της ΕΦ Πέτρος Τσαλικίδης δεν είχε κατανοήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και μετά την ανάφλεξη σε εμπορευματοκιβώτιο στο Μαρί άφησε ο τελών σε διαθεσιμότητα στρατιωτικός Λάμπρος Λάμπρου. Καταθέτοντας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής, ο κ. Λάμπρου είπε πως όταν ο τέως αρχηγός στις 6/7/11, μετά την επιτόπια σύσκεψη στο Μαρί, ενημερώθηκε για την κατάσταση, διερωτάτο ακόμα εάν όντως σημειώθηκε έκρηξη. Ερωτηθείς από τον κ. Πολυβίου εάν η εντύπωση που απεκόμισε είναι ότι ο Πέτρος Τσαλικίδης μπορεί να μην κατανόησε πλήρως την σοβαρότητα του θέματος, απάντησε επί λήξη:
«τι να σας πω, θέσαμε τα παραδείγματα τόσο έντονα, ότι δηλαδή διογκώθηκε ολόκληρο εμπορευματοκιβώτιο και ότι είναι από τύχη που δεν ανατινάχθηκε όλο το φορτίο. Δεν νομίζω να κατανόησε την κατάσταση». Είπε ακόμα ότι ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης εισηγήθηκε στον κ. Τσαλικίδη την καταστροφή της Πυρίτιδας.

http://www.sigmalive.com/news/politics/416613
Ο κ. Λάμπρου είπε ότι στη σύσκεψη της 6ης Ιουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα είτε το εμπορευματοκιβώτιο όπου σημειώθηκε η ανάφλεξη να αφαιρεθεί από τη στοιβάδα, είτε το φορτίο να βρέχεται συνεχώς με θαλασσινό νερό. «Μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε, «υπήρξε συμφωνία τα εμπορευματοκιβώτια να τοποθετηθούν σε αποθήκη ή να κατασκευαστεί στέγαστρο, κάτι που έμεινε αόριστο». Ερωτηθείς από τον Πόλυ Πολυβίου εάν ο τρόπος τοποθέτησης των εμπορευματοκιβωτίων επιλέγηκε λόγω των φόβων για δολιοφθορά, ο κ. Λάμπρου απάντησε «αυτό φαίνεται ότι ήταν το μείζων. Οι συνθήκες αποθήκευσης ήταν το ελάχιστο».
Ο κ. Λάμπρου αναφέρθηκε και στην κατάθεση της Γενικής Διευθύντριας του κρατικού χημείου, Πόπης Κανάρη, ότι το χημείο μπορούσε εντός δύο ημερών να προβεί σε ελέγχους. «Αυτό που έπρεπε να γίνει», είπε, ήταν θερμικές δοκιμές για να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση βρισκόταν η πυρίτιδα».


Ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής υπό τον Πόλυ Πολυβίου κατέθεσε επίσης ο τελών σε διαθεσιμότητα στρατιωτικός Νίκος Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι στη σύσκεψη του περασμένου Φεβρουαρίου ο τέως υπουργός άμυνας, Κώστας Παπακώστας προσπαθούσε να πείσει ότι το υλικό ήταν επικίνδυνο και ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα. Μάλιστα απευθυνόμενος προς τον τέως Υπουργό εξωτερικών του είπε χαρακτησρισιτκά: «ρε Μάρκο μου τα φορτώσετε και κάνετε πίσω».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ο κ. Κυπριανού χωρίς να δώσει απάντηση άρχισε να αναλύει την πολιτική και οικονομική πτυχή του θέματος λέγοντας μάλιστα ότι θέλει αγοράσει χρόνο..


Τρίτος κατέθεσε ο μάρτυρας Παναγιώτης Στυλιανίδη, προϊστάμενος τομέα έργων του ΥΠΑΜ. Πρόκειται για το πρόσωπο  που έστειλε τέσσερις επιστολές στο Υπουγείο εξωτερικών,  επισημαίνοντας το μέγεθος και την επικινδυνότητα του προβλήματος. Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη,  η απάντηση που έλαβε από το ΥΠΕΞ στις επιστολές του ήταν ότι «οι οδηγίες παραμένουν οι ίδιες» παρόλη  την επικίνδυνη τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα.


Ο Παναγιώτης Στυλιανίδης, είπε επίσης ότι στη σύσκεψη της 5ης Ιουλίου, υπό τον Υπουργό Άμυνας, ο Κώστας Παπακώστας ήταν τρομοκρατημένος και πανικόβλητος γιατί του είχαν πει ότι υπήρχε διόγκωση σε εμπορευματοκιβώτιο .
Ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι πρότεινε να ενημερωθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας αλλά η απάντηση που έλαβε από τον τέως ΥΠΑΜ ήταν ότι ο πρόεδρος βρίσκεται στην Ουκρανία. Σε εκείνο το σημείο, υποστήριξε,   ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης είπε ότι «δεν χρειάζεται να φέρετε ειδικούς και ότι θα το χειριστεί η Ε.Φ».  Άξιον αναφοράς το γεγονός ότι μετά από ερώτηση του Π. Πολυβίου, εάν «αυτή η πρωτοφανής προχειρότης είναι σύνηθες φαινόμενο», οι καθυστερήσεις δηλαδή και όσα συνέβησαν και είχαν ως αποτέλεσμα την έκρηξη, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι «μάλιστα συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις».





Κατάθεση Παναγιώτη Στυλιανίδη, προϊσταμένου τομέα έργων του ΥΠΑΜ


Πολυβίου: Έχουν τεθεί ενώπιον μας πολλά δικά σας υπηρεσιακά έγγραφα. Ποια ήταν η πρώτη σύσκεψη σε σχέση με το φορτίο που λάβατε μέρος;


Στυλιανίδης: Τον Φεβρουάριο του 2009 στο ΥΠΕΞ, όταν είχα συνοδεύσει τον τότε Γενικό Διευθυντή του ΥΠΑΜ, κ Καρεκλα. Παρόντες ήταν επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας, η τότε διευθύντρια του τμήματος τελωνίων και άλλοι.


Πολυβίου: Ποια η γενική θέση που προκύπτει από αυτή τη σύσκεψη;



Στυλιανίδης : Ότι θα προχωρούσαν σε κατάσχεση του φορτίου 



Πολυβίου: Είχε λεχθεί το που θα τοποθετούσαν τα εμπορευματοκιβώτια; 



Στυλιανίδης: Δεν υπήρχαν συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό καθορίστηκε σε άλλη σύσκεψη



Πολυβίου: 12 Φεβρουαρίου 2009 έγινε η δεύτερη σύσκεψη στο ΓΕΕΦ. Σας ανακοίνωσε ο Υπουργός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε απόφαση κατάσχεσης και εκφόρτωσης του την επόμενη μέρα στο Μαρί. Ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε το Μαρί ως χώρο φύλαξης;



Στυλιανίδης: Όχι. Στην πρώτη σύσκεψη (1/2) έγιναν αναφορές για διάφορες περιοχές όπως Μαρί, Ζύγι και ΚΕΝ Λεμεσού. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε αυτές τις επιλογές αλλά ουδεμία απόφαση λήφθηκε. Η απόφαση λήφθηκε στη σύσκεψη στο ΓΕΕΦ, όπου και επιλέχθηκε το Μαρι.


Πολυβίου: Εσείς πως εμπλέκεστε;


Στυλιανίδης: Στο Μαρί έπρεπε να φτιαχτούν τσιμεντένιες βάσεις και ζητήσαμε από το ΓΕΕΦ να μεσολαβήσει όπως και έγινε.


Πολυβίου: Ο ΥΠΑΜ ανακοίνωσε ότι μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας το ΥΠΑΜ αναλαμβάνει εκφόρτωση και φύλαξη στο Μαρί και σας ζητούσε να πράξετε τα δέοντα. Σωστά;


Στυλιανίδης: Ναι. Αυτή ήταν η οδηγία


Πολυβίου: Έγινε κάτι που να υποδεικνύει από ποιον έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου;


Στυλιανίδης: Όχι. Δεν αναφέρθηκαν οι λόγοι επιλογής.


Πολυβίου: Στις 28.5.2009 ο κ. Τσαλικίδης έγραψε επιστολή και τονίζει τους κινδύνους από την παρατεταμένη υπαίθρια αποθήκευση και ότι υπήρχαν κίνδυνοι αλλοίωσης και αυτοανάφλεξης. Εσείς γράψατε 4 επιστολές προς το ΥΠΕΞ και τονίζετε τους κινδύνους. Τι σας απάντησαν;


Στυλιανίδης: Ότι οι οδηγίες δεν είχαν αλλάξει.


Πολυβίου: Στην επιστολή της 28ης Μαίου είχε εγερθεί θέμα στεγάστρου. Τι έγινε;


Στυλιανίδης: Έπρεπε να έρθει αίτημα από τη Διοίκηση Μηχανικού του ΓΕΕΦ όχι από τη ΔΥΠ. Εάν το ΓΕΕΦ ήθελε να φτιαχτεί στέγαστρο έπρεπε να ακολουθήσει αυτή την οδό.


Πολυβίου: Στις 15/6/09 είπατε ότι το να κάνουμε στέγαστρο εν οψει της πιθανής εκποίησης θα ήταν περιττό έξοδο.


Στυλιανίδης: Ναι και επίσης το στέγαστρο δεν γίνεται εντός μιας ημέρας, χρειαζόταν χρόνος και αφού θα ήταν εκεί για μικρό χρονικό διάστημα, δεν υπήρχε λόγος


Πολυβίου: Πόσο καιρό θα χρειαζόταν να δημιουργηθεί το στέγαστρο;


Στυλιανίδης: Με συνοπτικές διαδικασίες το λιγότερο 3 μήνες


Πολυβίου: Στις 26/8/09 ζητάτε οδηγίες επί τούτου. Η απάντηση ήταν, εν όψει της θέσης της πολιτικής πρέπει να αναμένετε εξελίξεις. Στη σύσκεψη της 7/2/11 ήσασταν παρόν;


Στυλιανίδης; Δεν είχα κληθεί


Πολυβίου: Δηλαδή ο άνθρωπος που είχε την πληρέστερη γνώση, εσείς, δεν κληθήκατε;


Στυλιανίδης: Όχι


Πολυβίου: Στις 5 Ιουλίου στη σύσκεψη υπό τον ΥΠΑΜ. Ο ΥΠΑΜ πως σας φάνηκε;


Στυλιανίδης: Ήμουν παρόν. Δέχθηκα τηλεφώνημα από την ιδιαιτέρα του υπουργού και μου είπε να πάω επείγον γιατί υπάρχει ένα πολύ επείγον θέμα. Όταν μπήκα στο γραφείο του Υπουργού τον είδα τρομοκρατημένο. Ήταν πανικόβλητος γιατί του είχαν πει ότι υπήρχε διόγκωση σε κοντέινερ. Του είπα ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρεπει να ενημερώσουμε τον ΠΤΔ και μου απάντησε πως αν χρειαστεί θα φέρουμε ειδικούς από την ΟΑΣΕ. Ο πρόεδρος βρίσκεται στην Ουκρανία, απάντησε ο Υπουργός. Σε εκείνο το σημείο είπε ο Γεωργιάδης ότι δεν χρειάζεται να φέρετε ειδικούς και ότι θα το χειριστούν οι ίδιοι. Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ κ. Μαλεκκίδης, πανικοβλήθηκε και αυτός και άρχισε να παίρνει τηλέφωνα στο Υπ. Εργασία, τμήμα μεταλλείων και αλλού.


Στυλιανίδης: Ο Γ.Δ ζήτησε να πάει και κάποιος από την τεχνική υπηρεσία και ειδοποιήθηκε ο Σάββας Χαραλάμπίδης και έδωσε οδηγίες να παραστεί ο Ανατολίτης. Παρόν στη συνάντηση ήταν και ο ταξίαρχος Θεοφάνους, τυχαία, για άλλους λόγους. Ο υπουργός γύρισε και του είπε «Ρε Φάνη εσύ που έχεις νάκκο νου πήεννε μαζί τους αύριο και δε τι πρέπει να κάμουν». Στις 7/7/11 πήρα τηλέφωνο από τον Κυριάκο Ανατολίτη ότι θα προτείνεται από την επιτροπή η κατάβρεξη και είπε ότι χρειάζεται μελέτη. Στις 8/7/11 μια από τις συστάσεις της ομάδας ήταν η κατάβρεξη του φορτίου που απαιτούσε τη δημιουργία αυτόματου συστήματος. Στο τέλος ο υπαρχηγός είπε ότι αυτοί, ο υπουργός και το επιτελείο του, αποφάσισαν να μην καταβρέξουμε το φορτίο και να ξεκινήσουμε την καταστροφή της πυρίτιδας. Θα παίρναμε, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τσιμεντοσωλίνες, θα τις μοιράζαμε και θα τις χύναμε μέσα στην πυρίτιδα και θα την καίγαμε και θα αναλάμβανε η ΔΥΠ.. Όμως δεν έγινε τίποτα γραπτό, όπως γραπτό δεν λήφθηκε και το αίτημα της κατάβρεξης. Ρώτησα αν ηταν ασφαλες να χρησημοποιησουμε νερο της θάλασσας και ρώτησα αν μιλησαν με κανενα τεχνικο και δεν μου απάντησε κανένας.


Πολυβίου: Αυτή η πρωτοφανής προχειρότης είναι σύνηθες φαινόμενο;


Στυλιανίδης: Μάλιστα συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις.


Πολυβίου: Δηλαδή οι καθυστερήσεις και όσα συνέβησαν σε αυτή την περίπτωση είναι σύνηθες φαινόμενο;


Στυλιανίδης: Μάλιστα.
.
Η Κατάθεση του Αντισυνταγματάρχη Νικόλα Γεωργιάδη.


Ο Λάμπρος Λάμπρου κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι στη σύσκεψη της 6ης Ιουλίου ελήφθησαν ομόφωνα αποφάσεις «Έπρεπε σε πρώτη φάση άμεσα να αφαιρεθεί το προβληματικό εμπορευματοκιβώτιο. Μετά αποφασίστηκε ότι έπρεπε το φορτίο να βρέχεται συνεχώς με θαλασσινό νερό για να ψύχεται. Μεσοπρόθεσμα θα έπρεπε τα πυρομαχικά να τοποθετηθούν σε αποθηκευτικούς χώρους  ή να κατασκευαστεί στέγαστρο .κάτι το οποίο έμεινε αόριστο», ανέφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεση του ο κ. Λάμπρου.


Πολυβίου: Είστε σε διαθεσιμότητα και έχετε ανακριθεί από την αστυνομία;


Γεωργιάδης: Μάλιστα. Ήμουν τμηματάρχης στο  τμήμα της ΔΥΠ που ήταν διευθυντής ο κ. Λάμπρου


Πολυβίου: Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με το φορτίο;


Γεωργιάδης: Το 2009 υπηρετούσα στη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου (ΔΥΠ). Παρατηρούσα ότι ο Σ/χης δεν ερχόταν κάποτε επειδή είχε αναλάβει τον χειρισμό του φορτίου  σε συνεργασία με το προεδρικό


Πολυβίου: Σας ανέφερε αν μιλούσε με τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστόφια;


Γεωργιάδης: Ναι μιλούσε. Δεν μου είπε ποιος του είπε να τα αποθηκεύσει στο Μαρί


Πολυβίου: Γνωρίζατε τη γειτνίαση με το Μαρι;


Γεωργιάδης: Ναι


Πολυβίου: Ποια ήταν η πρώτη σας εμπλοκή με το φορτίο;


Γεωργιάδης: Στη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου ήταν η πρώτη εμπλοκή μου με την υπόθεση. Μου είπε ο διευθυντής μου να παραστώ, αλλά του είπα δεν βλέπω το λόγο γιατί να πάω και μου είπε να μιλήσω με τον επιτελή. Μίλησα μαζί του και μου είπε ότι «μου είπαν εμένα να πάω αλλά ο φάκελος σας εσάς είναι πιο εμπεριστατωμένος, γι αυτό καλύτερα να πάτε εσείς». Βρέθηκα στη σύσκεψη στις 7/2 για να μεταφέρω τον φάκελο.


Πολυβίου: Θυμάστε κάτι που σας έκανε εντύπωση που ελέχθη μεταξύ υπουργών;


Γεωργιάδης: Ο Υπουργός Άμυνας είπε στο υπουργό Εξωτερικών «ρε Μάρκο εφορτώσετε μου τα τζαι ετραβήσετε πίσω». Κάθισα πίσω και σε κάποια στιγμή ο αντισυνταγματάρχης Γεωργίου Γεώργιος με κάλεσε να πάω μπροστά. Ο ΥΠΑΜ είπε στον ΥΠΕΞ «ρε Μάρκο εφορτώσετε μου τα τζαι ετραβήσετε πίσω». Ο ΥΠΕΞ δεν μίλησε και συνέχισε να αναλύει τα θέματα ασφαλείας. Ανέλυσε την πολιτική και οικονομική πτυχή του θέματος. Ο Μάρκος Κυπριανού είπε «θέλω να αγοράσω χρόνο». Ο Υπουργός  Άμυνας είχε κατανόηση του προβλήματος και τον ανησυχούσε η ασφάλεια. Ο Υπουργός Εξωτερικών ασχολήθηκε με πολιτικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής διάστασης. Τότε, πήρε  το λόγο ο αρχηγός και επικεντρώθηκε στους κινδύνους από την παρατεταμένη φύλαξη του φορτίου.
Ο ΥΠΑΜ μέσα στην ανησυχία του να επαναφέρει το ζήτημα της ασφάλειας, αναζήτησε τον  Γεωργιάδη, ο οποίος έλειπε και με ρώτησαν εμένα και απάντησα ότι δεν είμαι ούτε ειδικός ούτε πυροτεχνουργός.   Εγώ τους ενημέρωσα τι είναι η πυρίτιδα και τους είπα ότι ο χρόνος λειτουργεί εναντίων μας και μπορεί να γίνει ακόμα και έκρηξη. Με ρώτησε ο ΥΠΕΞ πόσο αλλοιωθήκαν τα εμπορευματοκιβώτια και του είπα ότι δεν ξέρω και τότε τέθηκε θέμα από τον ΥΠΕΞ να στείλουμε δείγμα στο εξωτερικό για ανάλυση και να γίνει εκτίμηση του κινδύνου. Μετά, μίλησε ο Παντελίδης και είπε να χωρίσουμε το υλικό, να συνεννοηθούμε με τον ΟΗΕ και τέλειωσε εκεί η σύσκεψη.


Πολυβίου: Ο κ. Παπακώστας έπραξε ότι μπορούσε για να τονίσει την επικινδυνότητα του θέματος αλλά η θέση του Υπουργού Εξωτερικών ήταν ότι πολιτικοί λόγοι λένε ότι πρέπει να κερδίσουμε χρόνο…;


Γεωργιάδης: Έτσι νομίζω αλλά δεν πίεσε περαιτέρω ο κ. Παπακώστας.
Στις 28/3/11υπήρξε γραπτή ενημέρωση ότι ακυρώνεται η αποστολή των δειγμάτων.


Πολυβίου: Ποιός αποφάσισε να αποτεθείτε στην ΠΥΡΓΑΛ;


Γεωργιάδης: Ενημέρωσα τον κ. Λάμπρου ο οποίος είχε επικοινωνία με τον αρχηγό της ΕΦ και δόθηκαν οδηγίες για να σταλούν τα δείγματα. Στη διεύθυνση, στο αρχείο υπήρχε αλληλογραφία με ειλημμένη απόφαση να στέλνονται στην ΠΥΡΚΑΛ.


Πολυβίου: Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αντιμετωπίζεται ένα επείγον ζήτημα άμεσα και να μπαίνουν στην άκρη τα εγχειρίδια;


Γεωργιάδης: Δεν είχα δικαιοδοσία να πράξω κάτι τέτοιο


Πολυβίου: Σε τέτοια θέματα επικινδυνότητας, σε άλλων χωρών στρατεύματα, χρειάζεται να πάει κάποιος στο Υπουργείο Άμυνας  να ληφθεί απόφαση;


Γεωργιάδης: Δεν το γνωρίζω


Πολυβίου: Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να μπορεί το στράτευμα να αντιμετωπίζει άμεσα τέτοια θέματα. Στη  σύσκεψη στις  5/7/11 ήσασνταν παρόν;


Γεωργιάδης: Όχι. Στις 5 Ιουλίου πήγα στο γραφείο του υπαρχηγού και μετά ήρθε και ο Γ. Γεωργιάδης. Όταν ρώτησε ο υπαρχηγός τι γίνεται,  ο Γεωργιάδης απάντησε «αν ήμουν στη θέση σου θα διέταζα κόκκινο συναγερμό». Το θέμα έληξε εκεί με μια απλή ματιά.


Η κατάθεση  Συνταγματάρχη Λάμπρου Λάμπρου


Ο Λάμπρος Λάμπρου είναι  Συνταγματάρχης, διοικητής διεύθυνσης υλικού πολέμου ΓΕΕΦ πριν να τεθεί σε διαθεσιμότητά Η καριέρα του είναι  συνιφασμένη με του  σώμα υλικού πολέμου


Πολυβίου:  Διεξάγεται έρευνα από την  αστυνομία εναντίον σας;


Λάμπρου:  ναι. Γύρω από τις αρμοδιότητες, τα πυρομαχικά, τη διαχείριση, ανταλλακτικά και όλες τις διαδικασίες για εισαγωγή και διάθεση υλικού πολέμου.


Πολυβίου: Όταν φτάνει ένα νέο φορτίο με πυρομαχικά, ποιος το ελέγχει;


Λάμπρου:   Εκδίδεται  εντολή από ΓΕΕΦ, αποδίδοντας τις αρμοδιότητες σε κάθε φορέα. Η Διεύθυνση υλικού πολέμου κάνει τον εκτελωνισμό, θέτει τις  προδιαγραφές και το απόθεμα το παρακολουθεί η ΔΔΜ.


Πολυβίου:  Οι επιθεωρήσεις  είναι αρμοδιότητα τεχνητών φορέων ΓΕΕΦ. Και η ΔΥΠ είναι ένας από τους τεχνικούς φορείς που εργάζονται με αυτή τη διαταγή. Συμφωνείτε ότι με βάση την κοινή λογική, εξασφαλίζεται η καλή κατάσταση ενός τέτοιου φορτίου με τη συντήρησή του; Συμφωνείτε ότι το υλικό, σε αυτή την περίπτωση, η πυρίτιδα, αναφέρεται σε προωθητικά γεμίσματα και προωθητικές ύλες;


Λάμπρου:  Το φορτίο ανήκει στις προωθητικές ύλες.


Πολυβίου: Στην εντολή αναφέρεται: θερμοκρασία 5% μέχρι 25% Κελσίου και δεν πρέπει να υπερβαίνει το 65% η υγρασία. Και  οι μονάδες είναι υπεύθυνες ώστε να μην εισέρχονται νερά σε αποθήκες,  ασφαλή αποθήκευση, και λέει ότι η επιθεώρηση περιλαμβάνει οπτικό έλεγχο από πυροτεχνουργό και εξειδικευμένους ελέγχους για σταθερότητα πυρίτιδας. Έπρεπε στο φορτίο να γίνονται εξειδικευμένοι και τεχνικοί έλεγχοι…


Λάμπρου: Δεν λέει αυτό το πράγμα εδώ. Λέει ότι στην Ε.Φ. υπάρχουν πολλά υλικά αυτού του είδους. Δεν γίνονται εξειδικευμένοι έλεγχοι κάθε μέρα. Μόνο υπό προϋποθέσεις. Όταν προκύψει ανάγκη και όταν περάσει ένα χρονικό διάστημα.


Πολυβίου: Αλλά λέει ότι πρέπει να γίνονται σωστές συνθήκες φύλαξης;


Λάμπρου:. Ναι.


Πολυβίου: Στην ΔΥΠ έχετε ειδικούς πυροτεχνουργούς;


Λάμπρου: Έναν και υπάρχουν και σε άλλα τμήματα ΓΕΕΦ.


Πολυβίου: Εσείς έχετε τύχει εκπαίδευσης σε σχέση με πυρομαχικά ή συμβουλεύεστε τους πυροτεχνουργούς;


Λάμπρου: Συμβουλεύομαι τους πυροτεχνουργούς σε πολλές περιπτώσεις,  παρόλο που έχω περάσει κάποιο θεωρητικό σχολείο


Πολυβίου:  Μήπως αυτός που σας είπε να πάτε στο λιμάνι ήταν ο Γεωργιάδης;


 Λάμπρου: -Μπορεί, σίγουρα υπήρχε διαταγή. Στο λιμάνι κατά την εκφόρτωση υπήρχαν από το ΓΕΕΦ, την Αστυνομία, πυροτεχνουργοί, δεν θυμάμαι αν υπήρχαν από το τελωνείο


Πολυβίου: Ανεβήκατε στο πλοίο;


Λάμπρου: Ναι,  ανοίξαμε μερικά εμπορευματοκιβώτια. Και κάναμε έλεγχο τι περιείχε το καθένα. Ανοίγαμε 1, 2 δειγματοληπτικά

Πολυβίου: Ανεβήκατε στο πλοίο και έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος. Ήταν παρόντες πυροτεχνουργοί της ΔΥΠ;


Λάμπρου: Ήταν ο Βάσος Αγαθοκλέους


Πολυβίου: Υπήρχε λοιπόν η αντίληψη  ότι δεν ελέγχεις πυρομαχικά χωρις πυροτεχνουργούς;


Λάμπρου: Βεβαίως


Πολυβίου: Ποιός είχε το πρόσταγμα της όλης επιχείρησης;


Λάμπρου: Ο Γ. Γεωργιάδης. Μάζευε τα στοιχεία και έκανε τις διαδικασίες


Πολυβίου: Σας ανέφερε ποτέ αν είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;


Λάμπρου: Δεν ξέρω, ούτε θυμάμαι


Πολυβίου: Ποιος σαν ενημέρωσε σχετικά με το ποιόν του πλοίου;


Λάμπρου: Ο κ. Ιατρόπουλος της Αστυνομίας, η αρχή λυμένων, πυροτεχνουργοί, στελέχη της ΕΦ. Ήταν όλοι εκεί και συζητούσαν χωρίς να ξέρουν τι θα κάνουν ή αν θα κατάσχουν το φορτίου. Υπήρχε ένας κυκαιώνας.


Πολυβίου: Έίχατε σχέση με τη μετακίνηση του φορτίου από τη Λεμεσό στο Μαρί
Λάμπρου: Ήμουν στο λιμάνι στην εκφόρτωση.


Πολυβίου: Όταν τα κοντεινερ αφίχθησαν στο Μαρί, ήσασταν εκεί.  Δεν ήσασταν εκεί όταν τα εμπορευματοκιβώτια πήγαν στον τελικό χώρο φύλαξης;


Λάμπρου: Όχι. ήξερα ότι διευθετήθηκε κάποιος χώρος στη βάση για να αποθηκευτούν.


Πολυβίου: Σας είπε κανένας το λόγο που κρατήθηκαν εκεί;


Λάμπρου: Όχι. Επρόκειτο για απόφαση. Δεν ξέραμε τι θα γίνει αυτό το φορτίο. Οι οδηγίες ήταν αυτές. Οι οδηγίες μου ήταν να επιβλέψω την εκφόρτωση.


Πολυβίου: Ήσαστε ενήμερος των επιστολών που έστειλε το ΓΕΕΦ τέλος του 2010 στον Γ.Δ του ΥΠΕΞ;


Λάμπρου: Μάλιστα
Δεν ήμουν ενήμερος των επιστολών Π. Στυλιανίδη προς το ΥΠΕΞ, τέλος του 2010 ούτε για τις απαντήσεις του ΥΠΕΞ


Πολυβίου: -παίρνατε γνώση της απάντησης Αιμιλίου στις 7/2/10 παραστήκατε στη σύσκεψη;


Λάμπρου: Ούτε κλήθηκα, ούτε παρευρέθηκα


Πολυβίου: Εκ μέρους της ΔΥΠ, ποιος έλαβε μέρος;


Λάμπρου: Ο αντισυνταγματάρχης Νικόλαος Γεωργιάδης. Τον έστειλα εγώ


Πολυβίου: Στη διεύθυνση της ΔΥΠ υπήρχε φάκελος για το θέμα του φορτίου. Κληθήκατε προφορικά στη σύσκεψη, δεν σας εστάλη ατζέντα και στείλατε άλλον με το φάκελο;


Λάμπρου; Ναι


Πολυβίου: Τι σας είπε ο απεσταλμένος σας μετά τη σύσκεψη;


Λάμπρου: Αναβλήθηκε. Στην επόμενη ήρθε ο Ν. Γεωργιάδης και με ενημέρωσε. Με φώναξε ο Αρχηγός Τσαλικίδης και με ενημέρωσε να κάνουμε τις διαδικασίες ελέγχου πυρίτιδας του φορτίου


Πολυβίου: Η ανάφλεξη έγινε στις 4 Ιουλίου εσείς πότε το πληροφορηθήκατε;

Λάμπρου: Το βράδυ της ίδιας ημέρας από τον Συνταγματάρχη Γεωργιάδη ο οποίος με ενημέρωσε και μου είπε ότι θα γίνει σύσκεψη την επομένη για το θέμα.

Πολυβίου: Στις 5 Ιουλίου στη σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας πήγατε;

Λάμπρου: Όχι και ούτε μου ζήτησαν την άποψη μου.

Πολυβίου: Στις 6 Ιουλίου πήγατε στη ναυτική βαση;

Λάμπρου: Ναι μετά από οδηγία του Αρχηγού

Πολυβίου: Ποιες αποφάσεις λήφθηκαν;

Λάμπρου: Έπρεπε σε πρώτη φάση άμεσα να αφαιρεθεί το προβληματικό εμπορευματοκιβώτιο. Μετά αποφασίστηκε ότι έπρεπε το φορτίο να βρέχεται συνεχώς με θαλασσινό νερό για να ψύχεται. Μεσοπρόθεσμα θα έπρεπε τα πυρομαχικά να μπουν σε αποθηκευτικούς χώρους και στη συνέχεια να καταστραφούν.

Πολυβίου: Τι εννοείται σε αποθηκευτικούς χώρους;

Λάμπρου: Ήταν αόριστο, σε αποθήκη που θα κατασκευαζόταν.

Πολυβίου: Υπήρχε αντίληψη της σοβαρότητας της κατάστασης;

Λάμπρου; Ναι. Για αυτό αποφασίστηκαν και αυτά τα μέτρα

Πολυβίου: Υπήρχαν πυροτεχνουργοί στην επίσκεψη; Ζητήσατε να παρευρεθούν;

Λάμπρου; Εγώ απλά πήγα για να είμαι παρόν. Είμαι στρατιώτης και εκτελώ εντολές. Έκανα ότι μου έλεγαν οι προϊστάμενοι μου.

Πολυβίου: Με όσα προηγήθηκαν δεν σκέφθηκε κανένας, παρόλο που ακολουθούσατε εντολές, ότι είναι σοβαρό το θέμα και χρειαζόσασταν κάποιον ειδικό, ώστε να καλέσετε τον πυροτεχνουργό της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου τον κ. Αγαθοκλέους;

Λάμπρου: Αυτή τη σκέψη την ανέτρεψε η παρουσία των δυο ειδικών του Τμήματος Εκρηκτικών του Υπουργείου Γεωργίας. Για να τους είχε καλέσει σημαίνει ότι ήμασταν καλυμμένοι.

Πολυβίου: Τα φορτία είχαν σήμανση του τελωνίου πάνω;

Λάμπρου: Σφραγίδες, όχι σήμανση  του στρατεύματος.

Πολυβίου: Το στοίβαγμα και η αποθήκευση των 98 ήταν σε παράβαση κάθε κανόνα της Εθνικής Φρουράς;

Λάμπρου: Ναι

Πολυβίου: Ανεβήκατε επάνω στα κοντέινερ;

Λάμπρου: Ναι για να δούμε τη ζημιά. Έπρεπε να δούμε επί τόπου και να διαπιστώσουμε τι είχε συμβεί.

Πολυβίου: Όταν έφτασαν στο λιμάνι υπήρχε η εντύπωση ότι θα ήταν εκεί προσωρινά; Σας είπε κανένας ότι ήταν εκεί προσωρινά;

Λάμπρου: Τα είδα μετά από καιρό και μου είπαν ότι ήταν διαταγή φοβούμενοι από σαμποτάζ για αυτό τοποθετηθήκαν έτσι. Είναι φανερό ότι υπήρχε διαταγή και αυτό φαίνεται ακόμα και από τον τρόπο που είχε τοποθετηθεί το μπετόν από κάτω.
Κύριο μέλημα ήταν η προστασία από δολιοφθορά

Πολυβίου; Είχε και εκπροσώπους της πυροσβεστικής στη σύσκεψη επιθεώρησης;

Λάμπρου; Ναι. Ένας αξιωματικός ο κ. Χαραλάμπους είχε ενδοιασμούς για το πώς προκλήθηκε η φωτιά

Πολυβίου: Ο πλοίαρχος Ιωαννίδης ενημερώθηκε για τα μέτρα αφού δεν ήταν στη σύσκεψη;

Λάμπρου: Ναι, από τον Αρχηγό

Πολυβίου: Γνωρίζετε αν ο κ. Ιωαννιδης προσπάθησε να λάβει μέρος στη σύσκεψη και του είπαν ότι δεν χρειάζεται;

Λάμπρου: Όχι δεν ξέρω

Πολυβίου; Ο κ. Γεωργιάδης χόρευε στα κοντέινερ;

Λάμπρου: Όχι ποτέ



----------------------


Αύριο θα καταθέσει ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της δημοκρατίας, Λεωνίδας Παντελίδης, και ο πρακτικογράφος του προεδρικού, Ιάκωβος Γεωργίου.


Την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής ο τέως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Στρατηγός, Πέτρος Τσαλικίδης και την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου, ο τέως Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας και στελέχη της ΕΜΑΚ.


Ενώπιον της Επιτροπής τις επόμενες μέρες θα κληθούν να καταθέσουν στελέχη του Στρατού, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΜΑΚ, της διπλωματικής υπηρεσίας και μάρτυρες, τους οποίους θα υποδείξουν οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων.


Ο κύκλος των καταθέσεων θα κλείσει στις 15 ή στις 16 του μηνός.


Αμέσως μετά θα αρχίσει η διαδικασία της σύνταξης του πορίσματος της επιτροπής, το οποίο και θα δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.




ΠΡΕΖΑ TV
7-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: