Στην κόψη του ξυραφιού πραγματοποιείται σήμερα η δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων. Το υπουργείο Οικονομικών πασχίζει πάση θυσία να συγκεντρώσει από τη διάθεση των εντόκων αυτών περί τα 2 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι τρέχουσες, λειτουργικές δαπάνες μέχρι οι δανειστές μας ν' ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Ομως ακόμη και ο εσωτερικός δανεισμός με έντοκα γίνεται πλέον μετ' εμποδίων μετά τους περιορισμούς που έθεσε πριν από δύο μήνες στις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ΕΚΤ, θέτοντας πλαφόν στο ύψος των εντόκων που θα δέχεται εφ' εξής ως ενέχυρο για παροχή ρευστότητας, περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες των τραπεζών να απορροφούν μεγάλες ποσότητες από αυτούς τους βραχυχρόνιους τίτλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες τράπεζες έχουν ήδη φτάσει το πλαφόν που έχει θέσει η ΕΚΤ για φέτος, το οποίο κυμαίνεται στα 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους νέους αυστηρούς κανόνες της Κεντρικής Τράπεζας, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα από την ΕΚΤ προσφέροντας σ' αυτήν ως ενέχυρο έντοκα γραμμάτια.
Βέβαια αυτό δεν εμποδίζει τις ελληνικές τράπεζες, αν διαθέτουν επαρκή ρευστότητα ή επιθυμούν να προμηθευτούν τα έντοκα για την πελατεία τους, να απορροφήσουν στη σημερινή δημοπρασία όσα έντοκα αυτές επιθυμούν. Αλλωστε στις παρούσες συνθήκες η απόδοση των τίτλων αυτών, η οποία πλησιάζει το 5%, κρίνεται αρκετά ικανοποιητική.
Θα συμμετάσχουν
Παρά τις αντίξοες αυτές συνθήκες τραπεζικά στελέχη εκτιμούσαν χθες ότι οι ελληνικές τράπεζες, παρά τις δυσκολίες, θα συμμετάσχουν στη σημερινή δημοπρασία. Η σημερινή παρουσία των ελληνικών τραπεζών, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι ανάλογη των πρόσφατων δημοπρασιών, είναι πολύ πιθανόν να χρηματοδοτηθεί από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας. Αλλωστε οι συνθήκες ρευστότητας τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδεινωθεί, καθώς ο δραματικός τόνος των εξελίξεων προκάλεσε για ακόμη μία φορά πανικό στους δανειολήπτες, με αποτέλεσμα τις δύο τελευταίες ημέρες να παρατηρηθεί νέο κύμα απόσυρσης κεφαλαίων.
Παρ' όλο που ο δανεισμός των τραπεζών είναι ακριβότερος, καθώς το επιτόκιο κυμαίνεται στο 3,5% έναντι του 1,5% με το οποίο δανείζονται από την ΕΚΤ, η τοποθέτηση σε έντοκα κρίνεται και πάλι επικερδής, καθώς η απόδοση των τίτλων κυμαίνεται στο 4,5% με 4,6%.
Προχωρά η συμμετοχή
Στο μεταξύ η συμμετοχή των ταχέως αναπτυσσόμενων χωρών στη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, την οποία μεθοδεύει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), φαίνεται να προχωρά.
Οπως μετέδωσε χθες το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της ομάδας κρατών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) έχουν ήδη «επενδύσει» σε κρατικά ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πιστοποίησε σήμερα στην Μπραζίλια ο οικονομικός διευθυντής του οργανισμού αυτού, Κρίστοφ Φράνκελ, που έκανε τις σχετικές δηλώσεις στη βραζιλιάνικη οικονομική εφημερίδα «Valor».
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που διαπιστώνουμε ότι ορισμένα μέλη της BRICS επένδυσαν, ήδη, στα κρατικά ομόλογα» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δήλωσε στη «Valor» ο κ. Φράνκελ.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ-.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
20-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου