Σάββατο, Σεπτεμβρίου 17, 2011

ΒΑΖΟΥΝ ΦΩΤΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ…ΣΚΥΛΟΣ ΠΟΥ ΓΑΒΓΙΖΕΙ ΔΕΝ ΔΑΓΚΩΝΕΙ!


Τραβάει το σκοινί η Τουρκία στην προσπάθειά της να αποτρέψει την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, που αποτελούν πρώτο βήμα για τη δημιουργία νέων ισορροπιών δυνάμεων σε ολόκληρη τη περιοχή και διαμορφώνουν νέο γεωστρατηγικό χάρτη, στον οποίο η Κύπρος μπορεί να έχει κεντρική θέση.
Μετά τις απειλές που εκτοξεύει η Αγκυρα σε τακτικό πλέον ρυθμό εναντίον του Ισραήλ, η τουρκική κυβέρνηση καταφεύγει σε κινήσεις αντιπερισπασμού βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο τη Λευκωσία αλλά και την Ελλάδα.

Με την απόρριψη μάλιστα χθες του ελληνικού διαβήματος για τις έρευνες που εξήγγειλε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με το επιχείρημα ότι πρόκειται περί τουρκικής υφαλοκρηπίδας, βαραίνει το κλίμα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη Παρασκευή με τον Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, επιδιώκει την άμβλυνση της έντασης.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς μετά την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Ισραήλ είναι περιορισμένες οι δυνατότητες υλοποίησης των απειλών, μια και είναι γνωστοί οι συσχετισμοί δύναμης και οι παρενέργειες που θα είχε μια ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή.

Το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος M/V Bergen Surveyor
Συγχρόνως όμως διαπιστώνει ότι οι απειλές της δεν ήταν αρκετές για να εμποδίσουν τη συνέχιση των εργασιών για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που πιθανολογείται ότι βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ στα όριά της με την αντίστοιχη ισραηλινή.
Γεωτρύπανο
Καθώς το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy Ferrington έχει φθάσει ήδη στο "Οικόπεδο 12" της κυπριακής ΑΟΖ και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες σταθεροποίησης της πλατφόρμας, εκτιμάται ότι οι εργασίες γεώτρησης μπορεί να ξεκινήσουν και από τη Δευτέρα.
Η Τουρκία την Πέμπτη αποφάσισε να ξεδιπλώσει το σχέδιο αντιδράσεών της σε δύο αρχικά επίπεδα: απειλώντας ότι θα "οριοθετήσει" την υφαλοκρηπίδα της με το ψευδοκράτος και εξαγγέλλοντας ταυτόχρονα σεισμικές έρευνες από νορβηγικό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της τουρκικής ακτής και της κατεχόμενης Κύπρου, αλλά και στην περιοχή μεταξύ Πάφου και Ρόδου, επικαλύπτοντας έτσι μεγάλο μέρος και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου.
Η έκδοση της τουρκικής NAVTEX (604/11) που εξήγγειλε τη διεξαγωγή των ερευνών από το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος M/V Bergen Surveyor και τα δύο βοηθητικά σκάφη M/V Sharona και M/V Glomar, προκάλεσε συναγερμό σε Αθήνα και Λευκωσία, χωρίς όμως να αιφνιδιάσει, μια και ήταν αναμενόμενη μια τέτοια αντίδραση.
Η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε περιοχές της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας ήταν ένα από τα ενδεχόμενα σενάρια αντίδρασης της Τουρκίας, που έχουν εξετάσει οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας.
Οι δύο κυβερνήσεις περιμένουν να δουν μέχρι πού θα φθάσει η Τουρκία και το μεγάλο διάστημα (δύο μηνών) που καλύπτει η τουρκική NAVTEX απαιτεί καθημερινή παρακολούθηση των τουρκικών κινήσεων.
Κυρίως όμως επιβάλλεται ψυχραιμία, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, ώστε να μη διευκολυνθεί ενδεχόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με στόχο να ανατρέψει τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου.
Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη NAVTEX το υπουργείο Εξωτερικών προέβη ήδη σε διαβήματα προς την Αγκυρα καλώντας τη να απέχει από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ απευθύνθηκε και στη νορβηγική κυβέρνηση και τη νορβηγική πλοιοκτήτρια εταιρεία, ενημερώνοντας για τις ελληνικές θέσεις.
Π. Μπεγλίτης - Δ. Ηλιάδης
Ψυχραιμία από Αθήνα και Λευκωσία για τις απειλές
Στην αλληλεγγύη των μεγάλων δυνάμεων "ποντάρουν" η Αθήνα και η Λευκωσία και δείχνουν ότι δεν τρομάζουν με τις απειλές της Τουρκίας. Αυτό προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις των υπουργών Αμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, που συναντήθηκαν στο πεντάγωνο.
Ο Π. Μπεγλίτης αναφέρθηκε σε ένα ισχυρό μέτωπο αλληλεγγύης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ χωρών της ΕΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι οι απειλές οδηγούν την Τουρκία σε απομόνωση. Ενώ ο Κύπριος υπουργός άμυνας, Δ. Ηλιάδης, εξέφρασε την ελπίδα για παρέμβαση των διεθνών δυνάμεων, ώστε να σταματήσουν οι απειλές της Τουρκίας, που αν παραμείνουν ανεξέλεγκτες υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθούν σε κρίση. Αυτή τη φορά ο ελληνισμός "ποντάρει" στη διεθνή αλληλεγγύη, διότι η ανεύρεση και η άντληση φυσικού αερίου από το ισραηλινό και το κυπριακό "χωράφι" θα λύσει ένα μεγάλο μέρος του ενεργειακού προβλήματος ολόκληρης της Ευρώπης. Ηδη επιχειρηματικοί όμιλοι από Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία σχεδιάζουν πλατφόρμες και αγωγούς για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Κύπρο.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ-ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
17-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: