Σύγκρυο προκαλεί η είδηση που προέκυψε από τις εργασίες στο Συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για την «Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη», το Σάββατο: Εκατοντάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα, κυρίως μονογονεϊκών οικογενειών, ζητούν να αφήσουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα, επειδή αδυνατούν πλέον να τους προσφέρουν τα απολύτως απαραίτητα!
Επιπλέον, στα ιδρύματα παιδικής προστασίας οι κρατικές επιχορηγήσεις στράγγιξαν, ενώ όλες οι δωρεές προς αυτά υπόκεινται σε βαρύτατη φορολογία. Παράλληλα, καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές προς τους δωρητές, ενώ απολύονται οι εργαζόμενοι ή απειλούνται με εργασιακή εφεδρεία.
Η κοινωνική πολιτική -τονίστηκε- παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες ελέω τρόικας και Μνημονίου. Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, μεταξύ αυτών και τα παιδιά, περνούν σε τρίτη μοίρα. Δυσχεραίνεται το κοινωνικό έργο των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας. Ηδη τρεις μονάδες έκλεισαν στο «Κέντρο Βρεφών Μητέρα».
«Ο ρυθμός αύξησης των αιτήσεων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Καθημερινά καταφθάνουν στα γραφεία μας γύρω στα 10 παιδιά. Ηδη φιλοξενούμε στις εγκαταστάσεις μας 200 παιδιά, ενώ εκκρεμούν άλλα 600 με 700 αιτήματα», δήλωσε ο διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Ερευνας των «Παιδικών Χωριών SOS» Στέργιος Σιφνιός και συνέχισε:
«Σήμερα οι αιτήσεις φιλοξενίας στα Παιδικά Χωριά είναι αυξημένες κατά 50% στην περιφέρεια και 90% στην Αττική. Από τη στατιστική καταγραφή που έκαναν τα Παιδικά Χωριά SOS προκύπτει ότι:
**Το 48% των παιδιών προέρχονται από οικογένειες με οικονομικά προβλήματα.
**Το 37% είναι θύματα παραμέλησης.
** Το 29% έχουν γονείς παραβατικούς. Στο 22% οι γονείς πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα και διαταραχές.
**Το 19% έχουν γονείς εξαρτημένους και το 17% είναι παιδιά κακοποιημένα».
Καθοριστική ήταν η τοποθέτηση της Μαίρης Θεοδωροπούλου από τη ΜΚΟ «Ρίζες»: «Είναι διεθνώς επιστημονικά και παιδαγωγικά ανεπίτρεπτο παιδιά κάτω των 3 ετών να είναι έγκλειστα σε ιδρύματα. Θέση που εφαρμόζεται και στις χώρες της Ε.Ε. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παρουσιάζει τέτοια εικόνα. Εκτιμούμε ότι υπάρχουν 20 και περισσότερα παιδιά, που "φιλοξενούνται" λόγω εγκατάλειψης στα μαιευτήρια. Η καλύτερη λύση είναι η αναδοχή και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να στρέφεται ο προσανατολισμός μας. Οι "Ρίζες" ήδη κάνουν σεμινάρια για υποψήφιους ανάδοχους γονείς».
Οπως τόνισε, «επιβάλλεται αλληλεγγύη μεταξύ των φορέων να φτιάχνουν δίκτυα για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ ομοειδών ιδρυμάτων και οργανώσεων, ώστε να αλληλοκαλύπτονται και να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των παιδιών (ψυχοκοινωνική δικτύωση, υγεία, εκπαίδευση και υλική βοήθεια). Ηδη το Ιδρυμα Χατζηκώστα εξυπηρετεί 270 παιδιά και 165 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Το Ζάννειο συνεργάζεται με εθελοντές από το εξωτερικό».
Ο Συνήγορος του Παιδιού Γ. Μόσχος ζήτησε σε όλες τις δραστηριότητες που θα ακολουθηθούν για τα παιδιά να επικρατούν τα άρθρα της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Τέλος, ο κ. Σιφνιός ανέφερε ότι «σήμερα το 90% των παιδιών που φιλοξενούνται στα ιδρύματα είναι έγκλειστα και μόνο το 10% αυτών παραμένουν στην οικογένεια. Η αναλογία αυτή πρέπει να ανατραπεί και το 70% των παιδιών να βοηθηθούν να παραμείνουν στην οικογένειά τους διότι ο εγκλεισμός τους στα ιδρύματα είναι πολύ επιβλαβής για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη».
Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
26-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου