ΑΡΕ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ...ΟΛΑ ΣΚΑΤΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕΣ...
«Τα 'μαθες τα νέα, πατέρα;» Παράπλευρη απώλεια των περικοπών στην παιδεία αποτελεί η εκπαίδευση των Ελλήνων στο εξωτερικό, καθώς το σαββατιάτικο Σχολείο της Στοκχόλμης, πρέσβης του ελληνικού πολιτισμού για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, απειλείται με αφανισμό, αφού φέτος ο αριθμός των εκπαιδευτικών μειώθηκε από 15 σε 3 καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας του.
Τραγική ειρωνεία: το σχολείο ιδρύθηκε από το στενό περιβάλλον του Ανδρέα Παπανδρέου και κινδυνεύει να κλείσει επί πρωθυπουργίας του υιού του. Ενώ για φέτος έχει περίπου 400 εγγραφές παιδιών.
Πώς αντιμετωπίζει η Πολιτεία το πρόβλημα που έχει κινητοποιήσει όλη την ελληνική παροικία στη Σουηδία; «Το υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται να λειτουργεί» λέει στην «Ε» ο πρόεδρος των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμο Sodertorn της Στοκχόλμης, Αποστόλης Παπακώστας. Από τις 24 Αυγούστου, οπότε και απέστειλε ηλεκτρονική επιστολή στον πρωθυπουργό και στην ηγεσία του υπουργείου, όχι μόνο δεν έχει λάβει ακόμη καμία απάντηση αλλά και ο πρόεδρος τού Συλλόγου Γονέων Γιώργος Κωνσταντίνου, που έκτοτε και μέχρι χθες τηλεφωνούσε σ' όλη την ιεραρχία του υπουργείου κάθε μισή ώρα, δεν βρήκε κανέναν.
Το σχολείο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Ελληνες της Σουηδίας, λειτουργεί σαν σχολείο ελεύθερου χρόνου, δηλαδή οι μαθητές πηγαίνουν στο σουηδικό σχολείο και τα Σάββατα, όσοι ζουν στη Στοκχόλμη ή τα απογεύματα αυτοί που ζουν στα προάστια, παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών. Ιδρύθηκε το 1966 από τον Ελληνοσουηδικό Σύλλογο της Στοκχόλμης και από το 1974 και μετά, οπότε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, υπολογίζεται ότι έχουν φοιτήσει γύρω στους πεντακόσιους μαθητές τη χρονιά. Φέτος έχουν εγγραφεί περίπου 400 παιδιά από το νηπιαγωγείο ώς το λύκειο. Ο Δήμος της Στοκχόλμης παρέχει τις αίθουσες έναντι μιας συμβολικής αμοιβής που καλύπτεται από τις συνδρομές των γονέων. Αρχικά ξεκίνησε ως δημοτικό, οπότε ο σημερινός πρωθυπουργός που ήταν σε μεγαλύτερη ηλικία όσο έμεινε στη Στοκχόλμη, μάλλον δεν πήγε σε αυτό. Τα παιδιά που φοιτούν σήμερα στο σχολείο είναι ελληνόπουλα της τρίτης γενιάς και εγγόνια των ατόμων που το ίδρυσαν.
«Αν και πέρσι η κρίση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπαιδευτικών, κατανοώντας το εύρος του οικονομικού προβλήματος, δεν απασχολήσαμε τις ελληνικές αρχές» μας λέει ο κ. Παπακώστας. «Κατανοώ πλήρως την ανάγκη της μείωσης των δαπανών του ελληνικού κράτους. Δεν νομίζω όμως ότι οι περικοπές αυτές θα πρέπει να πλήξουν σε τέτοιο βαθμό δραστηριότητες οι οποίες λειτουργούν παράγοντας κοινωνικό κεφάλαιο τόσο για τους εμπλεκόμενους όσο και για την πατρίδα μας. Οι λιγοστές κηλίδες καλής λειτουργίας υπηρεσιών της χώρας μας θα πρέπει να συνεχίσουν να φωτίζουν».
Ποιο «κοινωνικό κεφάλαιο» εννοεί; Το εξηγεί στην επιστολή του στον πρωθυπουργό: «πολλοί γονείς που έχουν αποφοιτήσει από αυτό το σχολείο, όχι μόνο μιλούν άριστα ελληνικά, αλλά διαπρέπουν στη σουηδική κοινωνία ως νεαροί επιστήμονες, καταστώντας την ελληνική παροικία μία από τις πιο επιτυχημένες στον τομέα της αυτόνομης και ισότιμης ενσωμάτωσης στη σουηδική κοινωνία. Οι νεαροί Ελληνες μαθητές συνεχίζουν, σύμφωνα με κοινωνιολογικές έρευνες, στα πανεπιστήμια σε μεγαλύτερα ποσοστά ακόμα και από τα παιδιά των γηγενών Σουηδών».
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
6-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου