Ο ορυμαγδός της κρίσης στην Ευρωζώνη δεν αφήνει ανεπηρέαστη την ανάκαμψη των αναδυόμενων οικονομιών της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αρμόδιος για τις προαναφερθείσες περιοχές, Φιλίπ Λε Ουέρου, σε σχετική ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως η ανάκαμψη των οικονομιών της αναδυόμενης Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας έχει επιβραδυνθεί συγκριτικά με την περίοδο πριν από την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (2008).
"Η περιοχή αναμένεται να καταγράψει ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης περίπου 4,3% το 2011", τόνισε ο κ. Ουέρου προσθέτοντας όμως ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη θέτει εν αμφιβόλω τη σταθερότητα της μέτριας ανάκαμψης της αναδυόμενης Ευρώπης και κεντρικής Ασίας, καθώς οι περιοχές αυτές εξαρτώνται άμεσα εξαγωγικά και χρηματοδοτικά (κυρίως από εμβάσματα μεταναστών) από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Ένα άλλο βασικό πρόβλημα στις χώρες των περιοχών αυτών είναι η ανεργία, που- κατά μέσο όρο- διαμορφώνεται, φέτος, στο 13%, ενώ η ανεργία στις νεαρές ηλικιακές ομάδες «αγγίζει» το 27%.
Επίσης τονίζεται πως ο κίνδυνος «διάχυσης» της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης στις οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας είναι ορατός. Έτσι, τα δημοσιονομικά προβλήματα στη νότια Ευρώπη και την Ιρλανδία μπορούν να επηρεάσουν τις περιοχές αυτές με άμεσους και έμμεσους τρόπους.
Σε περίπτωση που οι ελληνικές και ιταλικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις χώρες των Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης αντιμετωπίσουν προβλήματα, αυτό «θα έχει άμεσες συνέπειες στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται».
Η Παγκόσμια Τράπεζα στηρίζει την ανάκαμψη των οικονομιών της ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας. Για το τρέχον οικονομικό έτος, η Τουρκία, η Ρουμανία και η Πολωνία βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των χωρών που έλαβαν δάνεια από την Τράπεζα (1,4 δισ. δολάρια, 1,1 δισ. δολάρια και 1,1 δισ. δολάρια, αντίστοιχα) με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων που παρεμπόδιζαν την οικονομική ανάπτυξη.
Η ενέργεια (1,9 δισ. δολάρια), η δημόσια διοίκηση (1,7 δισ. δολάρια) και η υγεία-κοινωνικές υπηρεσίες (1,2 δισ. δολάρια) είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους διατέθηκαν τα ποσά των δανείων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
26-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου