Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2011

ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ Ο ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ


Ως κόλαφος για τον Νικολά Σαρκοζί αξιολογείται από τους αναλυτές η ήττα που υπέστη στις ενδιάμεσες εκλογές από τις οποίες αναδείχθηκαν περίπου τα μισά μέλη της Γερουσίας. Επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, κατά τις οποίες ο γάλλος πρόεδρος φιλοδοξεί να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η γαλλική Κεντροδεξιά υπέστη ένα πλήγμα ιστορικών διαστάσεων αφού για πρώτη φορά από το μακρινό 1958 ο έλεγχος της Γερουσίας περνάει στους Σοσιαλιστές. Αν και η γαλλική προεδρία περιορίστηκε να δηλώσει ότι «λαμβάνει υπόψη της το αποτέλεσμα», ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δεν απέφυγε να κάνει λόγο για «ισχυρή προέλαση» της Κεντροαριστεράς, ενώ άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μιλούσαν για «αρνητικό μήνυμα».
Οι Σοσιαλιστές, από την πλευρά τους, έσπευσαν να ταυτίσουν το αποτέλεσμα με το πρόσωπο του Νικολά Σαρκοζί. «Πρόκειται για κάτι περισσότερο από αποτυχία, πρόκειται για έναν τραυματισμό της Δεξιάς, είναι κατά κάποιον τρόπο προφητικό αυτού που θα συμβεί το 2012», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, φαβορί του Σοσιαλιστικού Κόμματος για το χρίσμα.
Η αλλαγή στη διάθεση του εκλογικού σώματος είναι απολύτως εμφανής. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, η Κεντροδεξιά πλειοψηφία έχασε 50 έδρες στη Γερουσία - 25 το 2008 και 25 στις εκλογές της Κυριακής, στις οποίες συμμετείχαν 71.951 αιρετοί δημόσιοι λειτουργοί. Ακόμη πιο σημαίνον για τον γάλλο πρόεδρο και επικεφαλής του UMP, είναι το γεγονός ότι το κόμμα του είχε την πλειοψηφία στη Γερουσία το 2004, ενώ σήμερα κατέχει μόλις τις 124 από τις 348 έδρες του Σώματος. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Κεντροδεξιά ανέμενε να χάσει περίπου 15 έδρες αλλά σε καμιά περίπτωση την πλειοψηφία στη Γερουσία, τότε η ήττα της λαμβάνει διαστάσεις τραγωδίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι αν θα υπάρξουν φωνές που θα αμφισβητήσουν την υποψηφιότητα του Νικολά Σαρκοζί. Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Λε Μοντ» Ζεράρ Κουρτουά, δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε μια τέτοια υπόθεση. «Είναι πολύ αργά για τη Δεξιά να επεξεργαστεί ένα εναλλακτικό σενάριο, μια νέα προεδρική υποψηφιότητα. Εξάλλου ο Νικολά Σαρκοζί είναι πεπεισμένος ότι αυτός θα είναι ο νικητής των εκλογών», επισημαίνει.
Οι Σοσιαλιστές μετρούν από προχθές τη δεύτερη μεγάλη εκλογική επιτυχία καθώς είχε προηγηθεί η νίκη στις δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο του 2010. Η χρονιά - ορόσημο, πάντως, για τα δυο στρατόπεδα είναι το 2012.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
27-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: