Σήμα κινδύνου για τη συνέχιση της λειτουργίας τους εκπέμπουν προνοιακοί φορείς, εξαιτίας των αναγκαστικών περικοπών σε προσωπικό αλλά και του ψαλιδίσματος στη χρηματοδότησή τους, που αγγίζει ακόμη και το 50%. Εξαρτημένοι, νεογνά με σπάνιες παθήσεις και παιδιά με αναπηρία είναι σύμφωνα με τους φορείς τα «θύματα» της κρίσης.
Χθες το πρωί πρώην χρήστες ναρκωτικών που βρίσκονται στην απεξάρτηση, συγγενείς τους και εργαζόμενοι στο Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας με σύνθημα «η ζωή δεν μπαίνει σε εφεδρεία».
«Οι πολιτικές αλληλεγγύης θα έπρεπε να αποτελούν χρέος της Πολιτείας. Αντ' αυτού, ωστόσο, μπαίνει σε καθεστώς εφεδρείας το προσωπικό πρώτης γραμμής, τα κεφάλαια για την πρόνοια μειώνονται ενώ οι επικείμενες συγχωνεύσεις εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Κέντρου Χαράλαμπος Πουλόπουλος. Παράλληλα, επισημαίνει ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης αυξάνονται δραματικά τα προβλήματα κατάχρησης ουσιών και εξαρτήσεων.
Από την πλευρά του πάντως, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε χτες το βράδυ ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι «η στήριξη των ανθρώπων που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας και η χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ θα συνεχιστεί».
ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ. Την αγωνία τους ωστόσο εκφράζουν και οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, οι οποίοι μόνο το περασμένο έτος διεξήγαγαν 116.000 εξετάσεις σε νεογνά για την πρόληψη σοβαρών νόσων που μπορούν να οδηγήσουν σε μη ανατρέψιμες βλάβες (π.χ. νοητική υστέρηση).
Οπως τονίζει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Γιώργος Νικολαΐδης, το τελευταίο έτος η χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 20% ενώ στην ήδη υπάρχουσα προστέθηκε νέα μείωση ύψους 45%.
«Το αποτέλεσμα είναι να μην ανταποκρίνεται το Ινστιτούτο στις ανάγκες μισθοδοσίας, ενώ είναι θέμα μηνών να μην υπάρχουν χρήματα για την παραγγελία αντιδραστηρίων ώστε να διεξάγονται οι ειδικές εξετάσεις».
Στο κόκκινο, επίσης, λειτουργούν και δεκάδες δομές (πρόκειται για πρωτοβουλίες γονέων και κηδεμόνων) ανά την Ελλάδα που φροντίζουν περίπου 3.000 παιδιά με νοητική υστέρηση, αναπηρίες και ψυχικές διαταραχές. Χαρακτηριστική η περίπτωση του κέντρου «Ερμής», στο οποίο απασχολούνται καθημερινά 80 παιδιά και νέοι.
Η χρηματοδότηση έχει ψαλιδιστεί κατά 40%, ενώ το ταμείο είναι μείον και εξαιτίας της... αδρανοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων «Ερμής» Αρης Πανανάς, οι δομές αυτές αποτελούν σημαντική βοήθεια για τους γονείς, δεδομένου πως σε ιδιωτικά κέντρα το μηνιαίο κόστος αγγίζει τα 1.300 ευρώ.
Ρεπορτάζ Μάρθα Καϊτανίδη
ΤΑΝΕΑ
ΠΡΕΖΑ TV
27-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου