Τον δρόμο της μετανάστευσης σε Ελληνες ανοίγει η κυβέρνηση της Αυστραλίας, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα εξεύρεσης εργασίας στη χώρα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι και εξειδικευμένοι εργάτες οικοδομών βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των επαγγελμάτων για τα οποία η Αυστραλία ενδιαφέρεται να καλύψει με μετανάστες από την Ελλάδα, ενώ θα θεσμοθετηθούν ειδικές διαδικασίες για την καταγραφή των αιτημάτων Ελλήνων που επιθυμούν να μεταναστεύσουν και την απευθείας ενημέρωση για τυχόν κενές θέσεις στο αντικείμενό τους.
Επειτα από παρέμβαση της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης ήδη από τον περασμένο Απρίλιο με αφορμή και τον μεγάλο αριθμό αιτημάτων από Ελληνες, το υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας ανέλαβε πρωτοβουλία με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών για την εξέταση των αιτήσεων μετανάστευσης και τη χορήγηση αδειών εργασίας.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μετανάστευση από την Ελλάδα και καθημερινά δεχόμαστε σχετικά αιτήματα», αναφέρει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης, επισημαίνοντας πως «με την πρωτοβουλία του υπουργείου Μετανάστευσης πιστεύω ότι κάποιοι συμπατριώτες μας ίσως εξυπηρετηθούν».
Για την καλύτερη ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν θα διοργανωθεί στην Αθήνα διημερίδα στις 8 και 9 Οκτωβρίου, στην οποία θα παρίστανται κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Αυστραλίας καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της διημερίδας θα δοθούν στοιχεία για τις δυνατότητες απασχόλησης που υπάρχουν στην Αυστραλία, τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση αλλά και για τη νομοθεσία που διέπει τη μετανάστευση.
Σύμφωνα με την ελληνική κοινότητα Μελβούρνης, βάσει των ισχυουσών διατάξεων οι Ελληνες που επιθυμούν να μεταναστεύσουν στη χώρα εντάσσονται στα προγράμματα μόνιμων και προσωρινών αδειών εισόδου και εγκατάστασης, ενώ υπάρχουν και προγράμματα για επιχειρηματίες, εξειδικευμένους επαγγελματίες, φοιτητές και επανασύνδεσης οικογενειών.
Αίτηση για άδεια εργασίας μπορεί να κατατεθεί είτε χωρίς κάποιον εργοδότη ως «χορηγό», αλλά όπως αναφέρεται η διαδικασία θεώρησης των αδειών αυτών χρειάζεται περισσότερο χρόνο, είτε με «χορηγό». Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν συγκεκριμένοι κατάλογοι επαγγελμάτων, τα οποία γίνονται αποδεκτά για τη χορήγηση των αδειών.
Δικαίωμα εργασίας έχουν και όσοι κάνουν αίτηση για να λάβουν άδεια να σπουδάσουν σε αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Με την απόκτηση της φοιτητικής βίζας, επιτρέπεται σε φοιτητές να εργάζονται 20 ώρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των σπουδών. Το όριο αυτό δεν ισχύει όταν ο σπουδαστής είναι σε διακοπές.
Επί του παρόντος οι αιτήσεις για άδειες εισόδου και εργασίας υποβάλλονται μέσω της αυστραλιανής πρεσβείας στο Βερολίνο, αλλά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για διευκόλυνση της μετανάστευσης Ελλήνων εξετάζεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο σύστημα προετοιμασίας και θεώρησης των αιτήσεων και έχει προταθεί να μπορούν να διεκπεραιώνονται και από την αυστραλιανή πρεσβεία της Αθήνας.
Ιδιαίτερη προσοχή εφιστά πάντως η ελληνική κοινότητα Μελβούρνης σε όσους υπόσχονται την έκδοση αδειών και θέσεις εργασίας στην Αυστραλία, καθώς έχουν υπάρξει καταγγελίες για κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους Ελληνες. Εμφανίζονται συγκεκριμένα ως «σύμβουλοι μετανάστευσης» και υπόσχονται την εξεύρεση εργασίας ζητώντας από τους ενδιαφερόμενους να καταβάλουν χρήματα για να προωθηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση
ΠΡΕΖΑ TV
1-9-2011
2 σχόλια:
Μετανάστες έχετε υπάρξει?Όχι από αυτούς που τούς στέλνει χρήματα ο μπαμπάς γιά νά πάρουν πτυχίο, αλλά μετανάστης.Γιατί άν είχατε κάνει,όπως εγώ 12 χρόνια στόν Καναδά,θα ξέρατε τί είναι καί με ποιές συνθήκες γίνεται.
h ellada dinei suntaxeis se allodapous me 30 ensuma
kai exeis kai parapono????
Δημοσίευση σχολίου