Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2011

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ


Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οροειδοποίησε ότι αν συνεχιστούν οι έρευνες της Λευκωσίας για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο «θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε». Τις τουρκικές απειλές και τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, συζήτησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε χθες με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι.


Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο γ.γ. του ΟΗΕ τόνισε την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που θα δημιουργήσουν κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ ο Ερντογάν εμφανίστηκε ανένδοτος στις θέσεις που διατύπωσε και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, κατηγορώντας τους Ελληνοκύπριους για την ένταση με την απόφασή τους να διεξάγουν έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τον Μπαν Κι-μουν να καλέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει τις έρευνες, γιατί επηρεάζουν αρνητικά τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, όπως είπε.


Ο Ερντογάν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χαρακτήρισε "ανεύθυνη" την ενέργεια της Κύπρου να προχωρήσει σε έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κατηγόρησε Κύπρο και Ισραήλ, ότι προκαλούν στην περιοχή. Απείλησε ότι αν συνεχιστούν οι έρευνες της Λευκωσίας "θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε".


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι επιδιώκουν την ένταση και ότι προχωρούν σε μια τέτοια ενέργεια την στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς και αρχές της επόμενης να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα.


Ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, που δόθηκε μετά τη συνάντηση του Μπαν Κι-μουν με τον κ. Ερντογάν, αναφέρει ότι συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων σε Λιβύη, Συρία και Σομαλία, ενώ ακόμη αντάλλαξαν απόψεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, την έκθεση Πάλμερ και τις συνομιλίες του Κυπριακού. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, όπως επισημαίνεται, ευχαρίστησε τον Τούρκο πρωθυπουργό για το ρόλο της Τουρκίας για τη φιλοξενία της 4ης Συνδιάσκεψης των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.

ΠΡΕΖΑ TV
23-9-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ .ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΟΓΩΝ Η 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.
ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ