Ενοποίηση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο θέμα των... απολύσεων, προσυνταξιοδοτικό καθεστώς -παράλληλα με τη διεύρυνση του αριθμού της εργασιακής εφεδρείας- στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρησιακές συμβάσεις αλλά και ενιαίο κέντρο είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο.
Πιο εύκολες θα γίνουν και οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις (μείωσης των μισθών του ιδιωτικού τομέα). Πλέον αυτές δεν θα επικυρώνονται από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) ύστερα από έκθεση σκοπιμότητας. Εάν αποφασίσουν τα δύο μέρη (σωματείο ή εργασιακή επιτροπή αφ' ενός και ο εργοδότης αφ' ετέρου) μείωση αποδοχών ή άλλο μέτρο μείωσης του εργατικού κόστους, δεν θα χρειάζεται καμία επικύρωση αυτής της συμφωνίας. Θα ισχύει δηλαδή αυτομάτως...
Στο θέμα αυτό επανέρχεται η τρόικα, καθώς οι εργοδοτικοί φορείς και ο ΣΕΒ επιμένουν ότι δεν υπάρχει ευελιξία στην εργατική αμοιβή (σ.σ. με δεδομένο τον αρχικό στόχο για υποτίμηση της εργατικής αμοιβής κατά 25% ώστε τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν... ανταγωνιστικά), ενώ οι δανειστές δεν δέχονται τα στοιχεία που καταδεικνύουν σημαντική μείωση του εργατικού κόστους (έως 15%) κατά τον πρώτο χρόνο του Μνημονίου μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των περικοπών στο Δημόσιο.
Παράλληλα, τα σωματεία στις μικρές επιχειρήσεις θα συγκροτούνται με (δικαστικές) διαδικασίες-εξπρές, εντός ενός μήνα, ενώ οι κλαδικές συμβάσεις όταν, με φειδώ πάντως, κηρύσσονται υποχρεωτικές και επεκτείνονται από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, οι σχετικές αυξήσεις (ή άλλες προβλέψεις) θα ισχύουν από την ημερομηνία επέκτασης (απόφαση υπουργού). Οχι από την ημερομηνία κατάθεσης της σχετικής αίτησης (εκ μέρους της ομοσπονδίας) στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ).
Στο σχετικό νομοσχέδιο, που θα εισαχθεί στη Βουλή μέσα στο μήνα με τη μορφή ενός ενιαίου νομοθετήματος, θα προβλέπεται ακόμη ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα εισπράττονται πλέον μαζί με τους φόρους. Με συνεργασία δηλαδή του taxis, των εφοριών και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΚΕΠΥΟ).
Να σημειωθεί ότι, πέραν των φορολογικών και λοιπών εσόδων τα οποία σημειώνουν σημαντική υστέρηση φέτος, και τα έσοδα των Ταμείων παρουσιάζουν καθίζηση. Στο ΙΚΑ μάλιστα άνω του 16% λόγω της ύφεσης. Την υστέρηση αυτή τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος όσο και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης την αποδίδουν στη σημαντική μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ καθώς και τις απολύσεις (ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τις 820.000 τον περασμένο Μάιο).
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
7-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου