Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2011

ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΑΡΙΣΤΗ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ


Ο διεθνής πιστοληπτικός οίκος Standard & Poor’s προειδοποίησε σήμερα πως η κορυφαία πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας (ΑΑΑ) κινδυνεύει να υποβαθμιστεί εφόσον η κυβέρνηση της καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ αποφασίσει να διοχετεύσει περισσότερα χρήματα στο Ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (EFSF).


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητάνε τις ώρες αυτές εάν θα αυξήσουν τα διαθέσιμα του EFSF σε 1 τρις ευρώ ώστε να είναι σε θέση να διασώσει μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης όπως πχ η ισπανική σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Άλλες προτάσεις αφορούν την χρήση της ΕΚΤ για τη στήριξη του EFSF ή την στενότερη ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής πολιτικής.


Μία στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία θα βοηθήσει ασφαλώς τις πιο χρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά θα αυξήσει συγχρόνως τα κόστη για τις πλουσιότερες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.


Η γερμανική βουλή πρόκειται να ψηφίσει για το αν θα προσφέρει περισσότερα χρήματα στο EFSF την Πέμπτη.


Η Mέρκελ, μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες συμφώνησε στο τέλος Ιουλίου να ενισχύσουν το Ταμείο ώστε από 250 δις να φθάσει τα 440 δις ευρώ και να αυξήσουν τις κρατικές εγγυήσεις από 440 δις σε 780 δις.


Εάν λοιπόν η ψήφος είναι θετική, η συμβολή της Γερμανίας θα αυξηθεί από 123 δις σε 211 δις ευρώ.


Ο David Beers, ειδικός στις αξιολογήσεις χωρών από την Standard & Poor’s, δήλωσε στο Ρόιτερς πως «γίνεται πλέον αντιληπτό στην Ευρωζώνη ότι δεν υπάρχουν φθηνές και χωρίς κινδύνους επιλογές για το EFSF πλέον».


Ο δε Frank Engels, οικονομολόγος της Barclays Capital, δήλωσε πως ακόμη και εάν υπερψηφισθεί εύκολα το νομοσχέδιο, η αυξανόμενη διχόνοια μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και του FDP σηματοδοτούν προβλήματα στον ορίζοντα.
ΠΡΕΖΑ TV
27-9-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το πρωί, ο έφορος της ΔΟΥ Αμαρουσίου βγήκε στο… προαύλιο και έδιωχνε φορολογούμενους που ήθελαν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά. Όχι γιατί υπάρχει “αντάρτικο” και κίνημα «δεν εισπράττω» στην εν λόγω εφορία, αλλά γιατί η μία αρμόδια υπάλληλος που έχει αναλάβει αυτό το έργο σήμερα απείχε των καθηκόντων της. Και πολύ απλά, δεν υπάρχει (!) άλλος ή δεν έχει επιφορτιστεί άλλος αυτή την ευθύνη…
ΑΠΟΛΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ