Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από χθες οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας σε όλη τη χώρα, δηλώνοντας ότι δεν θα σταματήσουν εάν δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται τον τελευταίο χρόνο (νυχτερινά, αργίες και εκτός έδρας αποζημιώσεις).
Όπως καταγγέλλουν, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του ίδιου του υπουργού Υγείας, μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί για τα νυχτερινά και τις αργίες που έχουν κάνει τους τελευταίους τέσσερις μήνες και για τις εκτός έδρας διακομιδές που έχουν κάνει τους τελευταίους οκτώ μήνες.
Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού ΕΚΑΒ απέστειλε επιστολή τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, με κοινοποίηση στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ και στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας.
“Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, επαληθεύτηκαν οι φόβοι μας για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι συνεχίζουμε την επίσχεση εργασίας για τη μη καταβολή των ήδη ληξιπρόθεσμων δεδουλευμένων μας έως ότου αυτά καταβληθούν”, επισημαίνεται στην επιστολή τής ομοσπονδίας.
“Έχουμε να πληρωθούμε για αργίες και νυχτερινά από τον Απρίλιο και για τα εκτός έδρας από τον Ιανουάριο. Τα οφειλόμενα μόνο για τις αργίες και τα νυχτερινά των τελευταίων τεσσάρων μηνών υπολογίζονται από 700 έως 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Θεσσαλονίκης ΕΚΑΒ2, Αντώνης Αντωνόπουλος.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ θα πρέπει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να χάσουν συνολικά σχεδόν 900 ευρώ, εξαιτίας της έκτακτης εισφοράς και της εισφοράς αλληλεγγύης προς τους ανέργους που πρέπει να πληρώσουν.
“Είμαστε ήδη καταπονημένοι. Δεν φτάνει που δεν μας καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, μας ζητούν να πληρώσουμε και 250-300 ευρώ τον μήνα ο καθένας μας για την εισφορά αλληλεγγύης, και όχι μόνον”, λέει ο κ. Αντωνόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας της επίσχεσης εργασίας, το ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, που σημαίνει ότι το πρωί και το απόγευμα βγαίνουν στην κυκλοφορία από οκτώ ασθενοφόρα και από μία κινητή μονάδα, και το βράδυ κυκλοφορούν κανονικά 12 ασθενοφόρα.
Σε ετοιμότητα οι γιατροί
Την ίδια στιγμή, αποφασισμένοι να αντιδράσουν καθολικά στα μέτρα του υπουργείου Υγείας, που καταργούν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας, είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας. Αυτό τουλάχιστον αποφάσισαν κατά τη διάρκεια του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
“Την ώρα που η οικονομική κρίση, εκτός από φτώχεια, ‘παράγει’ και αρρώστια, κι ενώ καταγράφεται μια θεαματική στροφή των πολιτών προς το ΕΣΥ (αύξηση της τάξεως του 30% στην προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία, αύξηση 17% της κίνησης των κέντρων υγείας, 15% των εργαστηριακών εξετάσεων, 8% των νοσηλευθέντων και 7% των χειρουργικών επεμβάσεων), η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας κάνουν ό,τι μπορούν για να υποβαθμίσουν το ΕΣΥ και να μεταφέρουν το κόστος περίθαλψης στις τσέπες των ασθενών”, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας.
Παράλληλα, αναφέρει ότι μόνο το τελευταίο εξάμηνο οι πολίτες χρηματοδότησαν το ΕΣΥ με 82,9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 13,9 εκατομμύρια πληρώνοντας τα “διόδια” των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και στα ΤΕΠ και 69 εκατομμύρια συμμετέχοντας στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων (αν υπάρχει μείωση 23% των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία).
Τι ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί
Στο ψήφισμα που εξέδωσε η ΟΕΝΓΕ τονίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Οι γιατροί διεκδικούν ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, με ποιοτικές, δωρεάν, καθολικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες πρόληψης, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας περίθαλψης και αποκατάστασης της υγείας.
Αντιδρούν δυναμικά στην επιβολή εξετάσεων ειδικότητας στους νέους γιατρούς, διότι, παρά τις φτηνές ρητορείες του κ. Λοβέρδου, οι εξετάσεις δεν θα μικρύνουν καθόλου την πολύχρονη λίστα αναμονής.
Απαιτούν την εφαρμογή “πόθεν έσχες” στους πανεπιστημιακούς που διευθύνουν κλινικές και εργαστήρια ή κατέχουν θέσεις ευθύνης στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Αντιτίθενται σθεναρά στην ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης και απαιτούν τη θέσπιση μηχανισμών ελέγχου στη βιομηχανία αγωγών που καλλιεργείται από ορισμένους κύκλους.
Καλούνται οι ενώσεις να προχωρήσουν, σε συνεργασία με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς, σε μόνιμο αποκλεισμό των εισπρακτικών μηχανισμών των νοσοκομείων και κέντρων υγείας.
Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr
ΠΡΕΖΑ TV
13-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου