Τελεσίγραφα ακόμη και για πάγωμα των προϋπολογισμών άρχισε να στέλνει το υπουργείο Παιδείας στα ΑΕΙ της χώρας, προκειμένου να εφαρμόσουν το νέο νόμο, ενώ η ίδια η κ. Διαμαντοπούλου, χθες, άφησε σαφείς υπαινιγμούς για κυρώσεις σε περιπτώσεις «παραβίασης του νόμου», όπως η άρνηση των πρυτάνεων να δρομολογήσουν τις διαδικασίες ανάδειξης των νέων οργάνων διοίκησης.
«Η εφαρμογή ενός νόμου που ψήφισε η Βουλή, και μάλιστα με την πρωτοφανή πλειοψηφία των 250 βουλευτών, είναι εντολή του ελληνικού λαού. Κάθε αντίθετη πράξη ή παράλειψη περιφρονεί τη Δημοκρατία παραβιάζοντας τη νομιμότητα και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου, ερωτηθείσα σχετικώς με το ζήτημα της σχεδόν καθολικής άρνησης των διοικήσεων των ΑΕΙ να υπογράψουν τις απαραίτητες διαπιστωτικές πράξεις προκειμένου να δρομολογηθούν οι εκλογικές διαδικασίες. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης, Βασίλης Παπάζογλου, είχε προειδοποιήσει: Αν μέχρι τον Ιανουάριο δεν έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια, δεν θα εγκριθούν οι προϋπολογισμοί, και αν μέχρι τον επόμενο Αύγουστο δεν έχουν εκλεγεί οι νέοι πρυτάνεις, δεν θα είναι δυνατή η έκδοση οποιασδήποτε πράξης των Ιδρυμάτων (από πτυχία μέχρι μισθοδοσία κ.ά.).
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ήταν τα μόνα που εξέδωσαν (η προθεσμία εξέπνευσε χθες) τις πράξεις για τη συγκρότηση των επιτροπών που θα διενεργήσουν τις εκλογές για τα Συμβούλια των ΑΕΙ. Τα υπόλοιπα ιδρύματα αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν έναν αντισυνταγματικό νόμο, όπως επιμένουν να καταγγέλλουν, ενώ ορισμένα επικαλέστηκαν και τις καταλήψεις.
Κατόπιν τούτων, όπως αναμενόταν, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι: «Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του νόμου θα προχωρήσει απαρέγκλιτα και όπου διαπιστωθεί άρνηση υπογραφής της διαπιστωτικής πράξης, θα προβώ στην έκδοσή της όπως έχω υποχρέωση σύμφωνα με το νέο νόμο». Ετσι όμως προχωρά σε μια διαδικασία διορισμού διαδικασιών και προσώπων, η οποία ήδη προκάλεσε άλλου τύπου αντιδράσεις.
Ο πρώην πρύτανης, καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει στον εαυτό του να συμμετάσχει στη διαδικασία ανάδειξης των νέων αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών, «καλούμενος όχι από τους συναδέλφους αλλά διορισμένος από το υπουργείο Παιδείας». Και τούτο, μολονότι αναγνωρίζει πολλές θετικές πλευρές (αλλά και σοβαρές αδυναμίες) στο νόμο και μολονότι θεωρεί αδιέξοδη την τακτική των κλειστών πανεπιστημίων και την άρνηση των ριζικών αλλαγών στα ΑΕΙ.
Την ίδια στιγμή, τα ΑΕΙ αντιδρούν και σε άλλες επιταγές της κυβέρνησης, όπως οι εντολές Πάγκαλου να δώσουν στοιχεία εν όψει συγχωνεύσεων των φορέων του Δημοσίου. Μόνη αρμόδια αρχή είναι το υπουργείο Παιδείας, απαντά, εν ολίγοις, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επισημαίνοντας πως ως αυτοδιοικούμενος οργανισμός εξαιρείται της υποχρέωσης.Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
22-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου