Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2011

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ-ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ


Σχεδόν 40 χρόνια από τη γέννησή της και τη συμπλήρωση δύο δεκαετιών από τον ερχομό της στην Ελλάδα, η κινητή τηλεφωνία είναι τόσο γνωστή όσο και άγνωστη. Οι επιπτώσεις της εκπεμπόμενης, από κινητά και κεραίες, ακτινοβολίας στην υγεία των ανθρώπων βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση και διχάζουν την επιστημονική κοινότητα, ενώ η τοποθέτηση κεραιών στις ελληνικές μεγαλουπόλεις ακολουθεί την άναρχη πολεοδόμηση του παρελθόντος δημιουργώντας αβεβαιότητα και φόβο στους πολίτες.Παρά την αναμφισβήτητη χρησιμότητα του κινητού τηλεφώνου, τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις κεραίες, δηλαδή τους σταθμούς βάσης των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του άκρατου ανταγωνισμού και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων υπάρχουν περιπτώσεις σταθμών βάσης που λειτουργούν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις των νόμων 2801/2000 και 3431/2006 περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών.



Στην περιοχή Συκεών Θεσσαλονίκης οι τρεις από τις τέσσερις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι εγκατεστημένες, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των παραπάνω νόμων. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στην οδό Ζαΐμη 17, η κεραία της εταιρείας «Vodafone-Πάναφον» λειτουργεί με άδεια, αλλά μέχρι πρότινος δεν είχε υποβληθεί η περιβαλλοντική μελέτη που απαιτεί ο νέος νόμος, με τη λήξη της προθεσμίας, στις 31 Μαρτίου 2011.


Στην ταράτσα οικοδομής, επί της οδού Θάσου, από επιτόπια αυτοψία της επιτροπής διαπιστώθηκε ότι ο σταθμός βάσης της Vodafone λειτουργεί με άδεια, αλλά υπήρχαν συγκαλυμμένες εγκαταστάσεις της εταιρείας Cosmote, η κεραία της οποίας έπρεπε να είναι εγκατεστημένη στην περιοχή του Δήμου Ευκαρπίας, σύμφωνα με τα έγγραφα της άδειας. Η ΕΕΤΤ επέβαλε πρόστιμα και στις δύο εταιρείες και διαβίβασε τα σχετικά έγγραφα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και στην Πολεοδομία.


Χωρίς άδεια λειτουργεί η κεραία της Vodafone που εντοπίστηκε στην ταράτσα οικοδομής, επί της οδού Γερμανού Καραβαγγέλη 39, για την οποία κινήθηκαν οι νόμιμες ενέργειες, ενώ, αντιθέτως, άδεια και περιβαλοντική μελέτη διαθέτει η κεραία της «Wind» στην οδό Καρόλου Κουν 9.


Η κινητοποίηση των κατοίκων για την απομάκρυνση των παραπάνω τεσσάρων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, στις οδούς Ζαΐμη, Κ. Κουν, Θάσου και Γ. Καραβαγγέλη, πήρε δικαστική διάσταση, με την υποβολή τριών μηνύσεων και μίας αγωγής. Αφορμή αποτέλεσε η καταστροφή του σταθμού βάσης στην ταράτσα οικοδομής επί της οδού Ζαΐμη, στις 24 Μαΐου 2009. Κάτοικοι-μέλη της «ανοικτής συνέλευσης Συκεών», στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, «ξήλωσαν» τα μηχανήματα και την κεραία της εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Vodafone-Πάναφον», αναρτώντας το σχετικό βίντεο στο Διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα «Youtube».


Η εταιρεία υπέβαλε έγκληση κατά παντός υπευθύνου, αναζητώντας ποινικές ευθύνες και αποζημίωση ύψους 12.750 ευρώ για την καταστροφή των εγκαταστάσεών της. Με μήνυση κατά αγνώστων απάντησε και ο ιδιοκτήτης της οικοδομής, που φιλοξενεί την κεραία. Παράλληλα κατήγγειλε εξωδίκως τη μισθωτική σχέση, ζητώντας την απομάκρυνση της κεραίας, και υπέβαλε αγωγή «απόδοσης μισθίου ακινήτου», αλλά στη συνέχεια φέρεται ότι υποχώρησε, όταν η εταιρεία απαίτησε την καταβολή ποινικής ρήτρας για αθέτηση όρων του μισθωτηρίου, που υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2001 και ανανεώθηκε το 2007. Μηνύσεις υπέβαλαν και κάτοικοι που «φωτογραφίζονται» ως υπαίτιοι.


Υστερα από σχετικό αίτημα της «Ε», η «Vodafone-Πάναφον ΑΕΕΤ» αρνήθηκε να απαντήσει για την τύχη της μήνυσης και να δώσει πληροφορίες για τους σταθμούς βάσης του δικτύου της, επικαλούμενη «λόγους ανταγωνισμού», αλλά σημείωσε ότι εξυπηρετεί 4.135.000 πελάτες στην Ελλάδα. «Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σχεδιάζονται βάσει του παγκόσμιου συστήματος επικοινωνιών GSM (Global System for Mobile Telecommunications), που είναι ειδικά επινοημένο για να λειτουργεί με κεραίες (σταθμούς βάσης) εγκατεστημένες εντός των αστικών περιοχών, με χαμηλή ισχύ.Η κινητή τηλεφωνία λειτουργεί μέσα από ένα δίκτυο κεραιών που είναι εγκατεστημένο σε όλη τη χώρα.


»Η κάθε κεραία παρέχει τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά καθώς και τηλεπικοινωνιακής κίνησης. Ολες οι κεραίες μαζί δημιουργούν ενιαία τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές, με στόχο να υπάρχει σήμα παντού», αναφέρει η εταιρεία.


Οι κινητοποιήσεις και οι μηνύσεις ψύχραναν τις σχέσεις των γειτόνων, στην οδό Ζαΐμη, και στις γύρω οικοδομές αναρτήθηκαν πανό διαμαρτυρίας, που έγραφαν «10 χρόνια πλουτίζετε σε βάρος της υγείας μας» και άλλα. «Φοβόμαστε. Δεν μπορούμε να καθήσουμε στα μπαλκόνια των σπιτιών μας, επειδή βρίσκονται στο βεληνεκές της ακτινοβολίας», λένε οι κάτοικοι, επισημαίνοντας ότι τους δικαιώνει η σχετική γνωμάτευση του Συνηγόρου του Πολίτη και εκφράζουν αμφιβολίες για τα όρια προστασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Θεσπίστηκαν ύστερα από πιέσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και αμφισβητούνται πλέον από το Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί οι άλλες χώρες έχουν θεσπίσει χαμηλότερα όρια επικινδυνότητας;», αναρωτιούνται και συμπληρώνουν: «Οι εταιρείες δεν κρατάνε τα προσχήματα, αδιαφορούν για τις επιστημονικές έρευνες που επιβεβαιώνουν τις βλαβερές συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Τα πανεπιστήμια κάνουν ημερίδες για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με χορηγούς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας».


Συμπαράσταση εκπαιδευτικών


Στους κατοίκους συμπαρίσταται και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΣΤ' Θεσσαλονίκης, αναφέροντας σε ψήφισμά του τα εξής: «Λόγω της γεωγραφικής θέσης των δήμων της περιοχής μας και της πυκνής χωροθέτησης των κατοικιών οι κεραίες βρίσκονται πολύ κοντά σε σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές, κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια μας. Μας ακτινοβολούν όλο το 24ωρο και αθροιστικά, κυρίως αφού βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους».


Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τα όρια για την έκθεση του κοινού τίθενται στο 70% των ορίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους σταθμούς που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων από την περίμετρο των κτηριακών εγκαταστάσεων σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, νοσοκομείων και γηροκομείων και στο 60% για τους σταθμούς κεραιών που βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση.


«Τα όρια υπάρχουν για το νόμο αλλά δεν εφαρμόζονται, δεν υπάρχει έλεγχος. Για την Ιατρική καλό όριο είναι το μηδενικό. Είναι μεγάλη η γκάμα των επιπτώσεων. Η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, μακροπρόθεσμα, αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για καρκινογενέσεις. Δεν αποδεικνύεται άμεσα, αλλά λειτουργεί αθροιστικά. Παίζει ρόλο τι τρώμε, πού μένουμε και τι ακτινοβολία δεχόμαστε», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ Αλέξης Μπένος.


Ο καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης σημειώνει ότι «χιλιάδες μελέτες που έγιναν από ανεξάρτητους φορείς και χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε. δείχνουν ότι υπάρχουν βιολογικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Η βιβλιογραφία δείχνει καρκινογενέσεις. Οι εταιρείες όταν λένε ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις, μπερδεύουν τις άμεσες με τις μακροπρόθεσμες».


Ο δήμαρχος Συκεών - Νεαπόλεως Σίμος Δανιηλίδης υποστηρίζει ότι από το 1998 έχει υποβάλει αρκετές μηνύσεις για ξήλωμα κεραιών που δεν πληρούσαν τους πολεοδομικούς όρους. «Πρέπει η Πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με την τροποποίηση της νομοθεσίας, έτσι ώστε με βάση τον καινούργιο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης "Καλλικράτη", να έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες οι δήμοι και να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για την προστασία των κατοίκων. Η επιστημονική κοινότητα να καταλήξει στην πιο ενδεδειγμένη λύση για προστασία αναμετάδοσης σήματος σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα», αναφέρει.


papanast@enet.gr
Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
12-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: