Ως ευκαιρία να «πλησιάσουν στο ραντεβού τους με την ελευθερία» βλέπουν οι Παλαιστίνιοι το αίτημα στον ΟΗΕ για αναγνώρισή τους ως κράτος στα σύνορα του 1967. Το είπε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ σε συνάντηση δωρητριών χωρών στη Νέα Υόρκη, ενώ ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς επιβεβαίωνε ότι θα υποβάλει επισήμως το αίτημα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ την Παρασκευή, μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση.Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, που ταξίδεψε χθες προς την αμερικανική μεγαλούπολη, παραδέχτηκε ότι περιμένει «δύσκολους καιρούς» αμέσως μετά το αίτημα που αποκηρύττουν ΗΠΑ και Ισραήλ, αλλά είναι αποφασισμένος να προχωρήσει. Σήμερα φθάνει στη Νέα Υόρκη και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Στο πλαίσιο της διάσκεψης των δωρητριών χωρών συναντήθηκαν ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν, αλλά δεν δόθηκαν πληροφορίες.
«Πράσινο φως»
Οι δωρήτριες χώρες έφτιαξαν «μια γερή ληξιαρχική πράξη γέννησης των παλαιστινιακών θεσμών και αν ήταν κράτος, οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να τους διαχειριστούν», είπε ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στέρε. Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν δηλώσει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να διαχειριστεί ένα παλαιστινιακό κράτος.
Ωστόσο, με διακοπή της χρηματοδότησης, ύψους μισού δισ. δολαρίων, απειλούν εδώ και καιρό Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο. Την πρόθεσή τους εξέφρασαν και σε επιστολή τους προς Ευρωπαίους ηγέτες 58 Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, με την οποία τους καλούν να ταχθούν στο πλευρό των ΗΠΑ και να ψηφίσουν κατά του κράτους της Παλαιστίνης. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, πάντως, προειδοποίησε ότι η διακοπή της βοήθειας θα ήταν λάθος. «Ολοι ξέρουν ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι το πιο φιλο-ισραηλινό κοινοβουλευτικό σώμα στον κόσμο».
Η προεδρεύουσα χώρα στην Ε.Ε., Πολωνία, επιζητεί συναίνεση των «27» ώστε να παρουσιαστεί η Ενωση με μια φωνή στον ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ράντεκ Σικόρσκι, δήλωσε ότι η θέση θα εξαρτηθεί από τη διατύπωση του αιτήματος των Παλαιστινίων. Η κυβέρνηση της Γερμανίας, χώρας που διατηρεί έδρα μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επανέλαβε ότι θέλει να αποφύγει μια «αντιπαράθεση» στον ΟΗΕ, που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τη Μέση Ανατολή.
Ο φόβος της βίας
Φόβους για «έκρηξη βίας στην περιοχή» εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ εκφράζοντας την ελπίδα να επιτευχθεί έστω και την τελευταία στιγμή μια συμφωνία για επανέναρξη των απ' ευθείας συνομιλιών.
Δεν είπε δημοσίως πώς θα τοποθετηθεί αν οι Παλαιστίνιοι προχωρήσουν πάραυτα στο αίτημα. Σε δημοσκόπηση του BBC, που έγινε σε 19 χώρες, το 48% δηλώνει υπέρ αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, το 21% κατά, ενώ το 30% των ερωτηθέντων δεν θέλησε να τοποθετηθεί.
Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
20-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου