Σε «κούρεμα» όχι μόνο των αποδοχών αλλά ακόμη και της φόρμουλας υπολογισμού της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, κλείνοντας και την τελευταία χαραμάδα αισιοδοξίας.
Ταυτόχρονα με το πετσόκομμα των επιδομάτων στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών προωθούν αυξήσεις στο ύψος των βασικών μισθών. Ομως οι αυξήσεις αυτές οδηγούν και σε μεγαλύτερες συντάξεις.
Μπροστά στο ενδεχόμενο να κληθεί να καταβάλει υψηλότερα ποσά σε όσους ήδη συνωστίζονται στην έξοδο από την υπηρεσία, η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αποτρέψει το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω οι συντάξεις του Δημοσίου. Η ρύθμιση θα προβλέπει τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, η οποία θα είναι αντίστοιχη με την αύξηση που θα γίνει στον βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων.
Για να υπολογιστεί η σύνταξη στο Δημόσιο λαμβάνεται υπόψη ο μέσος βασικός μισθός της τελευταίας 5ετίας. Αυτός πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή αναπλήρωσης ο οποίος ήδη βαίνει μειούμενος, καθώς από το 80% που ήταν μέχρι και το 2007, θα υποχωρήσει στο 70% σταδιακά μέχρι το 2017 (είναι η βασική πρόβλεψη του ασφαλιστικού νόμου Ρέππα του 2002). Φυσικά, το αποτέλεσμα επιμερίζεται ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας του δημοσίου υπαλλήλου. Αν έχει προϋπηρεσία 32 ετών, θα έπαιρνε τα 32/35 των συντάξιμων αποδοχών (που είναι το 70%-80% του μέσου βασικού μισθού της τελευταίας 5ετίας, με το ποσοστό να εξαρτάται από το έτος που θα υποβληθεί η αίτηση συνταξιοδότησης).
Με τη νομοθετική ρύθμιση που θα συνοδέψει το μισθολόγιο, ο συντελεστής αναπλήρωσης θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (ο τελικός συντελεστής, σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, θα εξαρτηθεί από το πόσο θα αυξηθεί ο μέσος βασικός μισθός του «κρατικού» πλέον δημοσίου υπαλλήλου).
Πώς μεταφράζονται όλα αυτά στην πράξη; Υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 34 χρόνια προϋπηρεσίας, και μέσο βασικό μισθό 1.173 ευρώ, θα μπορεί να πάρει σύνταξη μόλις 916 ευρώ. Θα μπορούσε να πάρει 70-80 ευρώ περισσότερα αν δεν υπήρχε η μείωση του συντελεστή αναπλήρωσης, ενδεχόμενο όμως που απομακρύνεται οριστικά λόγω δημοσιονομικών αναγκών.
Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ tsiros@enet.gr-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
11-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου