Την αναθεώρηση της συνθήκης του Σένγκεν, που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., αναμένεται να προτείνει την ερχόμενη Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους 27, ζητώντας μεταξύ άλλων να μπορεί να παρεμβαίνει σε περίπτωση που διαπιστώνει «σοβαρές ελλείψεις» στη διαφύλαξη των συνόρων από ένα κράτος-μέλος.Η παρέμβαση αυτή της Επιτροπής μπορεί να φτάσει -ως ύστατο μέτρο- στην προσωρινή έξοδο από το σύστημα Σένγκεν του κράτους που συστηματικά δεν ανταποκρίνεται στους κανόνες της Συνθήκης.
Οι προτάσεις της Επιτροπής επιδιώκουν ουσιαστικά να ρυθμίσουν τις μονομερείς αποφάσεις ορισμένων χωρών, όπως η Γαλλία και η Δανία, να πραγματοποιούν στα εσωτερικά σύνορά τους συστηματικούς ελέγχους στην κυκλοφορία προσώπων. Οι χώρες αυτές επικαλέστηκαν μία ρήτρα που ισχύει από το 2006, η οποία επιτρέπει για μία προσωρινή περίοδο 30 ημερών τους ελέγχους αυτούς στα 26 μέλη της Συνθήκης , σε περίπτωση σοβαρής απειλής της δημόσιας τάξης ή εσωτερικής ασφάλειας. Παράλληλα, η επίτροπος Μάλστρομ προσπαθεί να ικανοποιήσει το αίτημα ορισμένων χωρών του Βορρά για επιβολή ποινών στις χώρες που δεν ελέγχουν καλά τα σύνορά τους και αποτελούν ξέφραγο αμπέλι για τους λαθρομετανάστες. Η συνήθης διαμάχη μεταξύ Βορρά και Νότου...
Η Κομισιόν, λοιπόν, προτείνει να έχει τον πρωταρχικό ρόλο σε περίπτωση επιστροφής των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Με σύνθημα «περισσότερη Ευρώπη για ένα καλύτερο Σένγκεν», παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να πραγματοποιούν ελέγχους στα σύνορά τους για λόγους δημοσίας τάξης, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα ζητούν την άδεια από την ίδια... Μόνο σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων, όπως τρομοκρατική ενέργεια, θα μπορεί ένα κράτος να πάρει μονομερώς την απόφαση για εσωτερικούς ελέγχους, και αυτό για μία περίοδο 5 ημερών.
Για τις χώρες που δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες της Συνθήκες και παραμελούν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, θα απευθύνεται αυστηρή σύσταση και εάν δεν συμμορφωθούν, θα μπορεί η Επιτροπή να τις αποβάλει προσωρινά από το σύστημα Σένγκεν.
Αλλο που δεν ήθελε ο αγγλοσαξονικός Τύπος («Financial Times») για να κάνει μία αφαίρεση και να υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Επιτροπή δακτυλοδείχνει την Ελλάδα. Μάλιστα, δεν παραλείπει να συνδέσει μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το Σένγκεν με την κρίση χρέους της χώρας και τη δυσφορία που έχει προκαλέσει στους εταίρους της ευρωζώνης. Εξοδο από παντού προβλέπει, λοιπόν, η «έγκυρη» εφημερίδα για την Ελλάδα.
Οι προτάσεις της Επιτροπής ενδέχεται να τροποποιη-θούν. Αλλωστε, ήδη χθες η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία εξέφρασαν μέσω των υπουργών Εσωτερικών την αντίθεσή τους. Ο λόγος; Δεν επιθυμούν να δώσουν τον πρώτο λόγο στην Επιτροπή για θέματα εσωτερικής ασφάλειας...
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
14-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου