Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2011

ΚΥΠΡΟΣ: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ


Νέα έκκληση στην Τουρκία και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία να συνεργαστούν για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ώστε μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της ενωμένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που ενδέχεται να εξευρεθούν με την εν εξελίξει ερευνητική γεώτρηση, απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις και ενέργειες στο θέμα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργεί πλήρως σεβόμενη τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, δεν έχει υπογράψει δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει, παρακολουθεί στενά και αξιολογεί τις τουρκικές αντιδράσεις και λαμβάνει πολιτικά και διπλωματικά μέτρα προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων της.
Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμα πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου με τη λεγόμενη πρότασή του επιχειρεί να υποβιβάσει ένα κυριαρχικό δικαίωμα κράτους - μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, σε θέμα δικοινοτικό και αυτό απορρίπτεται.
Τα όσα προτείνει ο κ. Ερογλου εκ των πραγμάτων δεν ισχύουν, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.
Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα διακοπής της γεώτρησης, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι η Κυβέρνηση σταθμίζοντας τα δεδομένα αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης και τώρα βρισκόμαστε στη διενέργεια της γεώτρησης.
Ανέφερε επίσης πως έχει ληφθεί πολιτική απόφαση για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης και εξετάζονται οι προτάσεις για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, μεταξύ των οποίων και η πρόταση του Ισραήλ, προς λήψη αποφάσεων.
Το θέμα της διερεύνησης και της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων είναι κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών, είπε ο κ. Στεφάνου επισημαίνοντας ότι στο θέμα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργεί, πλήρως σεβόμενη τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, δεν έχει υπογράψει, δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει, και όχι μόνο αυτό, αλλά με τη συμπεριφορά και τις ενέργειες της προκαλεί ένταση στην περιοχή και παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες δικαίου.
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας θωρακίζοντας τη χώρα, πολιτικά και διπλωματικά, απευθυνόμενη με ψυχραιμία και σχεδιασμό στη διεθνή κοινότητα.
Ο κ. Στεφάνου υπέδειξε πως από την επίλυση του Κυπριακού, θα ωφεληθεί και η Τουρκία, η οποία θα μπορεί να συνάψει συνεργασίες με συνέργειες με την Κυπριακή Δημοκρατία σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.
Σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να διεξάγει έρευνες στην περιοχή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα στο θέμα του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων πάνε και έρχονται πολλές πληροφορίες.
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά και με ψυχραιμία τις κινήσεις και τις ενέργειες της Τουρκίας και εκεί και όπου χρειάζεται προβαίνει σε διαβήματα και ενέργειες, από τη μια για να θωρακίσει πολιτικά και διπλωματικά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά την ΑΟΖ της για να εκμεταλλευτεί πιθανά κοιτάσματα που δυνατόν να εξευρεθούν μέσα από τις έρευνες και από την άλλη για να αποκαλύπτει να αναδεικνύει τις ενέργειες της Τουρκίας που παραβιάζουν τόσο το διεθνές δίκαιο, όσο και για το γεγονός ότι προκαλεί ένταση στην περιοχή.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορία ότι το σεισμογραφικό πλοίο Πίρι Ρέις βρίσκεται στα ανοικτά της Κύπρου μεταξύ Πάφου - Λεμεσού, ο κ. Στεφάνου επανάλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν μπαίνει στη λογική να απαντά σε πληροφορίες.
Περαιτέρω σχολιάζοντας τις συζητήσεις περί καθυστερήσεων στο δεύτερο κύκλο αδειών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αρχικά λεγόταν ότι η ερευνητική γεώτρηση θα γινόταν μεταξύ Οκτωβρίου του 2011 και Φεβρουαρίου 2012 και με τις ενέργειες που έγιναν και λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα που βοήθησαν ώστε να γίνει πιο νωρίς η ερευνητική γεώτρηση, ξεκίνησε πιο νωρίς η ερευνητική γεώτρηση.
Διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις για τη διενέργεια του δευτέρου γύρου αδειοδότησης, ενώ ανέφερε πως για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υπάρχουν διάφορες προτάσεις, μεταξύ αυτών και η πρόταση από το Ισραήλ, οι οποίες αξιολογούνται και θα ληφθούν αποφάσεις.
ΠΡΕΖΑ TV
26-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: