Να απέχουν από την αποδοχή σύναψης σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ καλεί τα μέλη του ο ΙΣΑ, αλλά προσθέτει ότι δεν πρέπει να απέχουν από την άσκηση του επαγγέλματός τους και να εξακολουθούν να δέχονται τους ασφαλισμένους και να εισπράττουν από τους ίδιους τις προβλεπόμενες από το νόμο αμοιβές κατά πράξη και περίπτωση, χορηγώντας αντίστοιχα δελτίο παροχής υπηρεσιών.
«Με τη δημιουργία και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ δημιουργούν έναν αναποτελεσματικό μηχανισμό παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας, στον οποίο θα ενταχθούν μόλις 15.000 γιατροί (και αυτοί σε βάθος χρόνου), για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε περισσότερο από 10.000.000 πολίτες-ασφαλισμένους», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και προσθέτει: «Αυτός ο ελάχιστος αριθμός γιατρών θα συνάψει συμβάσεις "ομηρίας", διάρκειας 1-2 ετών, στις οποίες προβλέπεται η εξευτελιστική αποζημίωση, κατά μέσο όρο, 1.000-1.200 ευρώ. Κι αυτά ακαθάριστα και χωρίς να τους παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη.
Οι γιατροί θα εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες, αφού θα κληθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μεγάλο αριθμό ασθενών - ασφαλισμένων, σε αναλογία 1 γιατρός για 670 ασθενείς ή 27 ασθενείς σε κάθε εργάσιμη μέρα. Σε κάθε ασθενή δεν θα μπορεί να αφιερώσει ο γιατρός πάνω από 10 λεπτά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών».
Επίσης, ο ΙΣΑ ζητεί το συμψηφισμό του τέλους ακίνητης περιουσίας για την επαγγελματική στέγη και του τέλους επιτηδεύματος για όσους γιατρούς εκκρεμεί αποδεδειγμένα ισόποση τουλάχιστον αμοιβή για παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του Δημοσίου.
Η Πολιτεία, αναφέρει, οφείλει ειδικά στους συμβεβλημένους με το Δημόσιο (ΟΠΑΔ) ιατρούς, με βάση τη σύμβασή τους, αμοιβές δεκαοκτώ και πλέον μηνών και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2010, αφού έχει καταβληθεί μέρος μόνο των οφειλομένων για δύο μήνες του 2011.
Τέλος, ο Σύλλογος καταδικάζει «την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ΙΚΑ το σωστό μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, επιχειρώντας να το εφαρμόσει σε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα εν όψει της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, όταν σε προηγμένες χώρες απαιτήθηκαν μέχρι και 10 ολόκληρα χρόνια».
Οπως καταγγέλλει, «δεν έχει διασφαλιστεί η ταχεία πρόσβαση στο σύστημα και ο ιστότοπος e-diagnosis δεν συνοδεύεται από πρωτόκολλο ασφάλειας, πράγμα που έχουμε καταγγείλει έγκαιρα ως ΙΣΑ, με αποτέλεσμα τη δυνατότητα μη νόμιμης πρόσβασης τρίτων προσώπων στο σύστημα, με συνέπεια την έκδοση σωρείας πλαστών παραπεμπτικών, αλλά και παράνομη γνωστοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ασθενών».
«Για μεθοδευμένες ενέργειες αφανισμού ενός ολόκληρου κλάδου καταγγέλλει την κυβέρνηση ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, αναφέροντας πως «η πρόσθετη επιβάρυνση με το νέο τέλος για τα ιατρεία, η φημολογούμενη θέσπιση και πάλι αντικειμενικών κριτηρίων-μέτρο που είχε αποσυρθεί ως αναποτελεσματικό-, η φορολογική διαπόμπευση του κλάδου μέρα με τη μέρα εξαθλιώνουν βιολογικά και οικονομικά τους οδοντιάτρους».
Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
22-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου