Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2011

ΛΑΓΚΑΡΝΤ: ΌΛΑ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΑ


Μετά την πρόσφατη προειδοποίηση του ΔΝΤ για την νέα επικίνδυνη φάση την οποία πλέον αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία και την ανάγκη για «τολμηρές συλλογικές ενέργειες», η διεθνής κοινότητα «αρχίζει να ανταποκρίνεται» στον επείγοντα χαρακτήρα της κρίσης και τις προκλήσεις που αυτή θέτει, δήλωσε χθες το βράδυ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.


Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, εκτιμά πως έχει διαμορφωθεί μία συναίνεση για το τι πρέπει να πράξουν ΗΠΑ, Ευρώπη και αναδυόμενες οικονομίες.


Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ οφείλουν "να υιοθετήσουν μία αξιόπιστη στρατηγική εξισορρόπησης των δημοσιονομικών τους πραγμάτων σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση", επιχειρώντας άμεσα την μείωση της υψηλής ανεργίας.


Η Ευρώπη, οφείλει να επιλύσει τα συνδεόμενα μεταξύ τους προβλήματα του δημοσίου χρέους και των τραπεζών, επισημαίνει.


Ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες, οφείλουν στο πλαίσιο της εξισορρόπησης της παγκόσμιας οικονομίας, να πετύχουν μία οικονομική ανάπτυξη που να βασίζεται στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και όχι των εξαγωγών, τονίζει.


Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογραμμίζει ότι οι ηγέτες του πλανήτη συμφώνησαν στην Ουάσινγκτον να διαφυλάξουν τόσο την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών, όσο και την οικονομική ανάκαμψη. Και ότι για τον σκοπό αυτό οι μεν κεντρικές τράπεζες οφείλουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να υποστηρίξουν την ανάκαμψη αλλά θα χρειαστούν και οι "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας χωρίς την επιβάρυνση των ασθενέστερων.


Τέλος, το κλειδί της επιτυχίας για την Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται στην βούληση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Συμπέρασμα στο οποίο συμφωνεί και ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να τηρήσουν τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, τονίζοντας κυρίως την ανάγκη Ελλάδα και Ιταλία να λάβουν δραστικά και καταλυτικά μέτρα για την δημοσιονομική τους εξυγίανση και προσαρμογή.


«Το κλειδί είναι οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί αποφασιστικά, για το καλό των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera.


Αντίστοιχα, αποφασιστικά πρέπει να κινηθεί και η Ιταλία στο δημοσιονομικό και μεταρρυθμιστικό μέτωπο, ενώ από τη πλευρά της η ΕΚΤ θα φροντίζει να χορηγεί την αναγκαία χρηματοδότηση αναλόγως της δυσλειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών.


ΠΡΕΖΑ TV
28-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: