Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 30, 2011

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ


Την κατάργηση των πολεοδομιών με τη σημερινή τους μορφή και την έκδοση των νέων οικοδομικών αδειών σε δύο φάσεις προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που κατατέθηκε στη Βουλή αργά χθες το βράδυ.


Σε πρώτη φάση χορηγείται από την πολεοδομική υπηρεσία η έγκριση δόμησης, με την υποβολή του τοπογραφικού διαγράμματος και τα παράβολα και οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο ενός έτους για να υποβάλουν πλήρεις μελέτες για να λάβουν την άδεια δόμησης. Η επικοινωνία των μηχανικών με τις πολεοδομίες γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω Διαδικτύου, ενώ την ευθύνη της σωστής εφαρμογής των όρων δόμησης αναλαμβάνει ο μελετητής μηχανικός, που είναι υποχρεωμένος να καταρτίσει την ηλεκτρονική ταυτότητα του νέου κτιρίου. Δημιουργείται μητρώο μελετητών και επιβλεπόντων ιδιωτικών έργων, καθώς και σώμα ελεγκτών δόμησης αποκλειστικά από ιδιώτες. Στην ουσία, η αρμοδιότητα των πολεδομιών επανέρχεται στο υπουργείου Περιβάλλοντος, με τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας επιθεωρητών δόμησης, που στην ουσία αποτελεί αναβάθμιση και ενίσχυση των ενεργειακών επιθεωρητών.


Ειδικές διατάξεις αναφέρονται στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών πολεοδομίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, που μεταξύ άλλων προβλέπει τη λειτουργία τμήματος σύγχρονης αρχιτεκτονικής, καθώς και τμήμα μεταφοράς συντελεστή δόμησης, που αποτελεί προάγγελο για την επαναφορά του θεσμού. Το γραφείο του ιστορικού κέντρου της Αθήνας επανέρχεται στις κεντρικές υπηρεσίες, ενώ σήμερα μοιραζόταν τις αρμοδιότητες με την πολεοδομία του δήμου.


Για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς αναφέρεται ότι αναγκαία προϋπόθεση για τη συγκρότησή τους είναι η έκδοση βεβαίωσης καταλληλότητας για την έκταση που διαθέτουν, ενώ έχουν περιθώριο να υλοποιήσουν τα προβλεπόμενα έργα μέσα σε 10 χρόνια σε συνεργασία με το δήμο.


Με άλλη διάταξη επιβάλλεται η ανακύκλωση των μπάζων και των υλικών εκσκαφής, που ώς τώρα δεν καλύπτονται από ειδικά διατάγματα, όπως τα γερασμένα αυτοκίνητα, τα υλικά συσκευασίας κ.λπ. Επιβάλλεται η εκπόνηση μελετών για την εναπόθεση των υλικών σε ανενεργά λατομεία.


Ερωτήματα προκαλεί η διάταξη που αφορά τα εμπορικά κέντρα και προβλέπει κάλυψη των γηπέδων κατά 20% και ύψος κτιρίων τα 9 μέτρα, ενώ η συνολική δόμηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 τετραγωνικά. Προβλέπεται επίσης ειδική άδεια διάρκειας τριών ετών για τη λειτουργία συνεργείων αυτοκινήτων, αρτοποιείων, εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής κ.λπ. σε περιοχές όπου δεν επιτρέπονται οι συγκεκριμένες χρήσεις. Μετά τη λήξη τους πρέπει να μετεγκατασταθούν, μπορούν όμως να πάρουν παράταση με υπουργική απόφαση.


Περιλαμβάνονται, επίσης, ειδικά άρθρα, με τα οποία θεσμοθετούνται τα κίνητρα για την αγορά και ανακαίνιση κατοικιών στην περιοχή Γεράνι, στο κέντρο της Αθήνας, που είχε ανακοινωθεί πριν από πολλούς μήνες, ενώ θεσπίζονται φορολογικά κίνητρα για την ανακαίνιση κτιρίων στο Μεταξουργείο.


Στο νομοσχέδιο-σκούπα, με πλήθος τροποποιήσεων πολεοδομικών θεμάτων, περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συγκεκριμένα, σταματά η παραλαβή αιτήσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα. Η παραγωγή ενέργειας τιμολογείται με 108,30 ευρώ ανά κιλοβατώρα.


Χ.ΤΖ.-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
30-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: