Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2011

ΝΕΟ ΠΛΑΝΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ


Ένα πολύ μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο διάσωσης της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να μορφοποιείται, σύμφωνα με αναφορές από το ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις συνιστώσες: το κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές κατά 50%, την αύξηση της χρηματοδοτικής ισχύος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης (EFSF) από 440 δις σε 2 τρις ευρώ ώστε να μπορεί να δανείζει τις προβληματικές χώρες-μέλη από εμπορικές πηγές παράλληλα με την ΕΚΤ, και την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών που στερούνται επαρκών ιδίων κεφαλαίων.



Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ελπίζουν το πλάνο να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 5-6 εβδομάδες και παρά τις μεγάλες πρακτικές δυσκολίες (βλ εθνικές αντιδράσεις φορολογουμένων, βουλευτών κλπ) εκτιμάται πως θα προχωρήσει γιατί το τίμημα της αποτυχίας θα είναι κάτι χειρότερο από μία οικονομική ύφεση ενδεχομένως.


Για την Ελλάδα, λέγεται πως παρά τις επίσημες διαψεύσεις ότι δεν σχεδιάζεται κάποιας μορφής χρεοκοπία, υπάρχουν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο η χώρα να χρεοκοπήσει σε ένα μέρος των χρεών της παραμένοντας ωστόσο στο ευρώ. Οποιαδήποτε σκέψη εξόδου από το ευρώ αποκλείεται γιατί εκτιμάται πως θα φέρει την οικονομία στα επίπεδα της δεκαετίας του ’60 ή του ’70.


Πάντως, η διαρροή των πληροφοριών για την επεξεργασία του νέου σχεδίου διάσωσης της Ευρωζώνης βρίσκει τους επενδυτές μουδιασμένους γιατί τις ελπίδες που δημιουργούν οι πληροφορίες αυτές τις αντισταθμίζει η έλλειψη λεπτομερειών και η αίσθηση της βραδύτητας με την οποία μπορεί να εκτελεσθεί το σχέδιο αυτό σε σχέση με τις εξελίξεις στις αγορές.


Οι οποίες αγορές συνέχισαν να υποχωρούν με τις μετοχές στην Ιαπωνία και την Ασία να σημειώνουν χαμηλά 6 και 16 μηνών αντίστοιχα, το πετρέλαιο να πέφτει στα 79-80 δολ., τον χρυσό να συνεχίζει να υποχωρεί μαζί με τις τιμές άλλων εμπορευμάτων και το ευρώ να διολισθαίνει στα 1,34 δολ. Μόνοι κερδισμένοι το δολάριο και τα αμερικανικά ομόλογα. Είναι φανερό πως οι αγορές δεν μπορούν να ησυχάσουν όσο δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για το σχέδιο και όλα κινούνται στο επίπεδο των φημών..-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
26-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: