Αμηχανία προκαλούν σε ξένες κυβερνήσεις απόρρητα έγγραφα που καθημερινά αποκαλύπτονται σε γραφεία αξιωματούχων του κανταφικού καθεστώτος στην Τρίπολη - χθες ήρθε και η σειρά της Κίνας.Η Κίνα τηρούσε επί μήνες «χαμηλό προφίλ», αποφεύγοντας να μιμηθεί τη Ρωσία που επανειλημμένα είχε κριτικάρει ανοιχτά τους χειρισμούς των δυτικών συμμάχων στη Λιβύη.
Χθες ωστόσο, έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Globe and Mail» του Καναδά, αποκαλύπτουν ότι τον Ιούλιο -και ενώ ήταν φυσικά σε ισχύ το προβλεπόμενο από την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εμπάργκο- είχαν λάβει χώρα μυστικές επαφές ανθρώπων του Μουαμάρ Καντάφι με στελέχη κινεζικών (κρατικών) εταιρειών οπλικών συστημάτων, για να προμηθευτεί η Τρίπολη όπλα αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων (141,58 εκατομμύρια ευρώ).
Η εφημερίδα ανέφερε τις εταιρείες China North Industries Corporation (Norinco), China Precision Machinery Import-Export Company και China Xinxing Import and Export Company, οι οποίες φέρονται να προσέφεραν προς πώληση στους κανταφικούς εκτοξευτές ρουκετών, αντιαρματικά βλήματα και άλλα, ελαφρά όπλα.
Η παράδοσή τους προτεινόταν να γίνει μέσω Αλγερίας και Νότιας Αφρικής - των οποίων οι κυβερνήσεις δεν έχουν αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης.
«Ουδέν σχόλιο»
Από τα συγκεκριμένα έγγραφα δεν προέκυψε εάν και πότε τα κινεζικά όπλα αγοράστηκαν και παραδόθηκαν. Στο Πεκίνο, ουδέν σχόλιο υπήρξε από τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, διά της εκπροσώπου του Τζιανγκ Γιου, επιβεβαίωσε χθες μεν ότι τον Ιούλιο η κυβέρνηση του Καντάφι έστειλε κάποιους στην Κίνα, αλλά ισχυρίστηκε πως οι επαφές με τους εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων εταιρειών έγιναν... «εν αγνοία της κινεζικής κυβέρνησης» και δεν υπογράφτηκαν συμβόλαια ούτε έγιναν παραδόσεις.
Ο Ομάρ Χαρίρι, επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής των Λίβυων αντικαθεστωτικών, είπε ότι «είναι σχεδόν σίγουρος» πως τα όπλα μπήκαν στη Λιβύη και χρησιμοποιήθηκαν στις μάχες, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη αποκάλυψη εξηγεί πώς στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οι κανταφικοί βρέθηκαν να διαθέτουν κατακαίνουργια όπλα στα μέτωπα των συγκρούσεων.
Ερευνα
Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε από το βήμα του Κοινοβουλίου τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με την εμπλοκή της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙ6 μαζί με τη CIA των ΗΠΑ στη σύλληψη και τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία και στην Τρίπολη, ενώ γνώριζαν ότι θα υποστούν βασανιστήρια από το κανταφικό καθεστώς.
Ο πλέον «διάσημος» ίσως επιβάτης των πτήσεων της «Air-CIA» με προορισμό τη Λιβύη, ο (ισλαμιστής) Αμπντέλ Χακίμ Μπελχάτζ, νυν διοικητής των αντικαθεστωτικών μαχητών στην Τρίπολη, αναφέρθηκε χθες στη δική του σύλληψη στην Μπανγκόκ ως συνεργάτη της Αλ Κάιντα, σε κοινή επιχείρηση της CIA και της ΜΙ6, και στη μεταφορά του στην Τρίπολη όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στη λιβυκή βερσιόν του Αμπού Γκράιμπ, τις φυλακές Αμπού Σαλίμ. Ο Μπελχάτζ, που αποφυλακίστηκε αμνηστευμένος από τον Καντάφι στις αρχές του χρόνου και αμέσως εντάχθηκε στις τάξεις των αντικαθεστωτικών, απαίτησε να του ζητηθεί επίσημη συγγνώμη και επιφυλάχθηκε να κινηθεί νομικά εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης.
Ο Λίβυος πρώην υπουργός Εξωτερικών Αμπτελάτι αλ Ομπέιντι, κρατούμενος πλέον, χθες επιβεβαίωσε μιλώντας στο BBC ότι η ΜΙ6 ήταν ευρέως δραστηριοποιούμενη στη χώρα, μέχρι το ξέσπασμα της λιβυκής εξέγερσης στα μέσα Φεβρουαρίου. Είπε δε ότι οι σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών είχαν βρεθεί στην ακμή τους όταν επικεφαλής των υπηρεσιών αυτών στη Λιβύη ήταν ο (προκάτοχός του ΥΠΕΞ από το 2009) Μούσα Κούσα: Ο Κούσα είχε δραπετεύσει μέσω Τυνησίας στη Βρετανία τον περασμένο Μάρτιο και, έπειτα από επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κρατιέται μακριά από δημόσιες εμφανίσεις.
(Πηγές: Reuters, ΑΠΕ, BBC, AlJazeera, guardian.co.uk, theglobeandmail.com)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
ΠΡΕΖΑ TV
6-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου