Τρίτη, Σεπτεμβρίου 27, 2011

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΞΕΝΑ ΜΜΕ…ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΑΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΑΘΟΣ


Συγκεκριμένα, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως οι Σοσιαλιστές που κυβερνούν την Ελλάδα αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, εν μέσω φόβων ότι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια εντός του κυβερνώντος κόμματος θα μπορούσε να επιφέρει κυβερνητική αλλαγή και να ανοίξει ένα επικίνδυνο νέο κεφάλαιο στην κρίση χρέους της Ευρώπης.

Για τις αναφορές της επικαλείται αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους η ψηφοφορία αποτελεί μία πρώτη δοκιμασία για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, καθώς προσπαθεί να προωθήσει αντιλαϊκά μεταρρυθμίσεις. Οι ίδιοι εμφανίζονται να ανησυχούν ότι τα περαιτέρω μέτρα λιτότητας που θα πρέπει επίσης να ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να επιφέρουν μια ανοιχτή εξέγερση μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να πάει σε πρόωρες εκλογές.
"Όλοι είναι σε αναμονή για το θέμα που θα οδηγήσει σε μια επανάσταση στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού κόμματος. Μάλλον δεν θα έρθει την Τρίτη, αλλά πλησιάζει. Σε εκείνο το σημείο, η μόνη ρεαλιστική επιλογή για την κυβέρνηση είναι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα", δήλωσε ξένος αναλυτής στην Wall Street Journal.
Αμέσως διακυβεύεται η 6ης δόση των 8 δισ. ευρώ από τη λεγόμενη "τρόικα" (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ), την οποία χρειάζεται να πάρει τις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα για να μην χρεοκοπήσει, υπογραμμίζει η εφημερίδα, που κάνει παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στη δημόσια διαμαρτυρία ενάντια στα μέτρα λιτότητας, επικεντρώνοντας στις απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι "μετά τη σαρωτική νίκη τον Οκτώβριο του 2009, το Σοσιαλιστικό κόμμα που κυβερνά στην Ελλάδα, έχει δει τη δημοτικότητά να πέφτει κατακόρυφα μετά από δύο χρόνια εφαρμογής των μέτρων λιτότητας, που έχει εφαρμόσει σε αντάλλαγμα του σχεδίου διάσωσης ύψους 110 δισ. ευρώ. Από τότε η κοινοβουλευτική πλειοψήφια του κόμματος έχει συρρικνωθεί κατά έξι έδρες, αφήνοντας τους σοσιαλιστές με 154 έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο των 300 μελών"
Μάλιστα, το δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, λέγοντας ότι οι "σοσιαλιστές θα συγκέντρωναν το 15,5% των ψήφων, αν οι εκλογές γίνονταν αύριο, μένοντας περισσότερο από πέντε μονάδες πίσω από το κόμμα της αντιπολίτευσης, τη ΝΔ. Ακόμη χειρότερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η οποία αντιτίθεται στο πρόγραμμα λιτότητας, δεν είναι σε θέση να σχηματίσουν πλειοψηφική κυβέρνηση".
Bloomberg: Κάνει λόγο για ενδεχόμενες παραιτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ 
Για ενδεχόμενες παραιτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Βουλή για το νέο φόρο στα ακίνητα κάνει λόγο πολιτικός αναλυτής, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει η κυβέρνηση τελικά θα έχει την πλειοψηφία.
"Μερικοί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μπορεί να παραιτηθούν πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, αλλά η κυβέρνηση αναμένεται να εξασφαλίσει την έγκριση της βουλής για τους αναγκαίους νόμους και να πάρει την δόση του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ", δήλωσε ο Bολφγκάνγκο Πίκολι, αναλυτής του Eurasia Group στο Λονδίνο.
Με 154 ψήφους, ο κ.Παπανδρέου χρειάζεται να ανασυντάξει την κοινοβουλευτική του ομάδα, όπως έκανε τον Ιούνιο προκειμένου να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Τρεις μήνες μετά την ψηφοφορία αυτή, η οποία κόστισε στον Γιώργο παπανδρέου δύο βουλευτές, η ολοένα και βαθύτερη κρίση τον ανάγκασε να εισηγηθεί επιπλέον περικοπές και φόρο για τα ακίνητα, επηρεάζοντας 5 εκατομμύρια σπίτια και καταστήματα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε στους Ελληνες ότι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μίας οικονομικής κατάρρευσης, εάν δεν καλυφθεί ένα έλλειμμα, το οποίο υπερβαίνει τους στόχους, την ώρα που η οικονομία συρρικνώνεται.
Κι ενώ θα δοκιμάζεται η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός θα έχει κρίσιμο δείπνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.
Reuters: "Θα ακολουθήσουν την πεπατημένη για να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας"
Το Reuters από την πλευρά του εκτιμά πως οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται να εγκρίνουν τα νέα –μη δημοφιλή- μέτρα, αναφέροντας ωστόσο πως οι αναλυτές θεωρούν ότι η φορολογία στα ακίνητα είναι ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο το οποίο δεν θα εμποδίσει την χρεοκοπία που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν αναπόφευκτη.
"Αν και δυσαρεστημένοι για την επιπλέον επιβάρυνση στους ψηφοφόρους, που έχουν ήδη πληγεί από τις αυξήσεις στους φόρους και τις περικοπές στις δαπάνες τους προηγούμενους 18 μήνες, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αναμένεται να ακολουθήσουν την πεπατημένη για να αποτρέψουν την χρεοκοπία της Ελλάδας", τονίζει το πρακτορείο.
Το Reuters φιλοξενεί δήλωση του κ. Κώστα Παναγόπουλου της Alco, ο οποίος θεωρεί ότι η κυβέρνηση "δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα στη Βουλή. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν. Είναι δυσαρεστημένοι, όμως είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς 'όχι' διότι κάτι τέτοιο πιθανότατα θα οδηγούσε σε κατάρρευση της κυβέρνησης".
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
27-9-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: