"Το είδα με τα μάτια μου, μέσα στο νοσοκομείο, σκότωσαν τρεις τραυματίες. Οι γιατροί που βοηθούσαν τους τραυματίες εξεγερμένους φυλακίζονταν ή εξαφανίζονταν". Τη μαρτυρία αυτή καταθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λίβυος γιατρός Φαχίμ Σαρκάς, ο οποίος, όταν ξέσπασε η εξέγερση στη Λιβύη ήταν διευθυντής της κλινικής Ωτορινολαρυγγολογίας στο νοσοκομείο της Ζαουίγια.
Ο Λίβυος γιατρός, ο οποίος έφυγε από τη Ζαουίγια και ήρθε στην Ελλάδα, τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι "ταξιαρχίες" του Καντάφι, οι "Καταϊπ" ισοπέδωσαν την πόλη και "επέβαλαν καθεστώς τρόμου" στο νοσοκομείο, όπως λέει, επιτρέποντας να περιθάλπονται "μόνο οι δικοί τους τραυματίες", απευθύνει έκκληση για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στο δοκιμαζόμενο λαό της αραβικής αυτής χώρας.
Ο ίδιος, άλλωστε, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμασι την κατάσταση που επικρατεί, σήμερα, εκεί, αφού ξαναγύρισε στη Λιβύη στα τέλη Αυγούστου ως μέλος διεθνούς αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, μεταφέροντας φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα στους εξεγερμένους και μόλις χθες επέστρεψε στην Ελλάδα.
"Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ακριβά φάρμακα. Υλικά αιμοκάθαρσης, φάρμακα για διαβητικούς, υλικά μονάδας εντατικής θεραπείας, αναισθητικά χειρουργείου. Επίσης, χρειάζονται περισσότεροι γενικοί χειρουργοί και ορθοπεδικοί, καθώς και πλαστικοί χειρουργοί. Πολλοί τραυματίες που έχουν χάσει μέλη, έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα. Από τους διακόσιους χιλιάδες τραυματίες, που υπολογίζεται ότι υπάρχουν, οι μισοί είναι σοβαρά", τονίζει ο Λίβυος γιατρός, τον οποίο συναντήσαμε στη Χαλκιδική, όπου σήμερα ζει.
Ο Φαχίμ Σαρκάς, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και παντρεμένος με Ελληνίδα, εργάστηκε για μεγάλο διάστημα και στις δύο χώρες. Η λιβυκή εξέγερση τον βρήκε με τη σύζυγο του, Δήμητρα, στη Ζαουίγια. Μια περίπου εβδομάδα μετά την έναρξη των συγκρούσεων, η γυναίκα του και ο μικρός του γιός επέστρεψαν με την αποστολή του υπουργείου Εξωτερικών στην Ελλάδα. Εκείνος παρέμεινε στη Ζαουίγια για να βοηθήσει τους ασθενείς, αλλά από ένα σημείο κι έπειτα, όπως λέει, αυτό ήταν αδύνατο.
"Στην αρχή, το νοσοκομείο δεν έκανε διακρίσεις στους ασθενείς είτε ήταν με τη μία ή την άλλη πλευρά. Για μας ήταν όλοι ασθενείς. Αφού ξεκίνησαν οι μάχες, οι κυβερνητικές δυνάμεις μετέτρεψαν τα νοσοκομεία σε 'στρατώνες' και κράτησαν ορισμένα τμήματα για να νοσηλεύονται μόνο οι δικοί τους. Μας έστειλαν επικεφαλής στρατιωτικό γιατρό και άρχισε η τρομοκρατία από ενόπλους στους γιατρούς και στις νοσοκόμες. Τους τραυματίες της άλλης πλευράς τους εξόντωναν. Προσπαθούσαμε, οι γιατροί και οι νοσηλευτές να τους βοηθήσουμε και να τους δίνουμε φάρμακα εκτός του νοσοκομείου, γιατί ο κόσμος είχε μάθει τι συνέβαινε στο νοσοκομείο και τους κρατούσε στα σπίτια. Κάποιοι, μέχρι να κλείσουν και τα σύνορα, τους μετέφεραν με κάθε τρόπο για νοσηλεία στην Τυνησία", μας λέει ο 55χρονος γιατρός.
Υποστηρίζει ότι οι καθεστωτικοί, αποχωρώντας από τις πόλεις, "δημιουργούσαν χάος" και κατέστρεφαν στα νοσοκομεία, τα φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές για να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους αντάρτες. Τις συνθήκες δυσχέραιναν, οι διακοπές ρεύματος και κυρίως στην Τρίπολη, η έλλειψη νερού.
"Η Τρίπολη υδρεύεται από τον τεχνητό ποταμό, από τις μεγάλες γεωτρήσεις που είχαν γίνει παλιά στην έρημο. Εκεί, εξοντώθηκαν τεχνικοί και χάθηκαν οι κωδικοί του κέντρου ελέγχου που υποστηρίζει την υδροδότηση. Νομίζω, ότι μόλις τώρα βρήκαν τρόπο να επαναλειτουργήσουν τις αντλίες και να αρχίσουν να ξαναδίνουν νερό. Οι υπόλοιπες πόλεις δεν έχουν πρόβλημα, διότι υπάρχουν πολλά πηγάδια που λειτουργούν με γεννήτριες", λέει ο κ. Σαρκάς.
Ο Φαχίμ Σαρκάς ξεκίνησε στις 23 Αυγούστου από τη Μάλτα με πλοίο της εθελοντικής οργάνωσης "I go Aid", που ίδρυσαν Λίβυοι της διασποράς, ξένοι ακτιβιστές και ανθρωπιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Από την Ελλάδα ήταν ο μόνος γιατρός που συμμετείχε στη διεθνή αποστολή, εκπροσωπώντας- καθώς διαθέτει και την ελληνική υπηκοότητα- και τους Έλληνες γιατρούς.
"Υπήρχαν γιατροί από τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, μέχρι και από την Αλάσκα, αλλά και άλλες ειδικότητες, διοικητικοί, εθελοντές κ.τλ. Μεταφέραμε, επίσης, φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα. Το πλοίο μας ήταν το πρώτο που έπιασε στο λιμάνι της Τρίπολης, από την αρχή των συγκρούσεων. Στα δεκαπέντε μίλια από την ακτή είδαμε τα πλοία του ΝΑΤΟ. Μας συνόδευσαν με δύο στρατιωτικά ελικόπτερα, ως το λιμάνι για την προστασία μας. Όταν φτάσαμε υπήρχαν ακόμη συγκρούσεις στην Τρίπολη και πολύ μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή μας", τονίζει ο κ. Σαρκάς.
Τα μέλη της οργάνωσης μοιράστηκαν σε διάφορες πόλεις για να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες και να διανείμουν το φαρμακευτικό υλικό. Τον Φαχίμ Σαρκάς παρέλαβε από το λιμάνι, με αυτοκίνητο, ο μεγάλος του γιός, που παρέμεινε στη Λιβύη και πολεμάει με τους επαναστάτες. Για όσο διάστημα διήρκεσε η παραμονή της αποστολής στη Λιβύη ,πήγε να βοηθήσει στο νοσοκομείο της Ζαουίγια.
"Όλοι είναι οπλισμένοι κι όμως δεν υπάρχει εγκληματικότητα, όπως περίμεναν. Απεναντίας, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό υπευθυνότητα και αγάπη προς την πατρίδα- ιδιαίτερα από τα νέα παιδιά. Σταδιακά, οργανώνεται η ζωή και αρχίζει να επιστρέφει η ομαλότητα σε πολλές πόλεις", επισημαίνει.
Ο Λίβυος γιατρός απευθύνει "ένα μεγάλο ευχαριστώ" στον ελληνικό λαό και στους λαούς της Ευρώπης, που συμπαραστάθηκαν, στηρίζοντας με ανθρωπιστική βοήθεια και με εθελοντές στους Λίβυους σ' αυτή τη μεγάλη κρίση.
Προσθέτει δε ότι οι "Λίβυοι διατηρούν μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα" και θέλουν καλές σχέσεις. Επειδή, αγαπάει και την Ελλάδα ως "δεύτερη πατρίδα" του παρατηρεί ότι και "η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία της γειτονίας της με τη Λιβύη, που αλλάζει σελίδα στην ιστορία της".
ΠΡΕΖΑ TV
8-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου